Συνέχεια προσπάθειας για τους «όρους αναφοράς»

Συνέχεια προσπάθειας για τους «όρους αναφοράς»

Με την έκδοση δήλωσης του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες ολοκληρώθηκε αργά απόψε το δείπνο του με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, το οποίο έγινε στο ξενοδοχείο Adlon Kempinski, στο Βερολίνο.

Ο κ. Γκουτιέρες υπογραμμίζει ότι στο πλαίσιο των συζητήσεων έχει συμφωνήσει «να επιτείνει τις προσπάθειές του στο να πετύχει τους ¨όρους αναφοράς¨ για ουσιώδεις και αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις».
Στην δήλωση Γκουτιέρες επισημαίνεται ότι «οι δύο ηγέτες επανέλαβαν την δέσμευσή τους στο κοινό ανακοινωθέν του Φεβράρη του 2014, τις προηγούμενες συγκλίσεις και τα έξι σημεία του πλαισίου, που παρουσίασα την 30η Ιουνίου του 2017, με στόχο να πετύχουν μια στρατηγική συμφωνία».
*Υπενθυμίζουμε ότι αυτά τα τρία σημεία καταβάλλεται προσπάθεια να αποτελέσουν τους «όρους αναφοράς» για τις διαπραγματεύσεις.
Επίσης, ο γ.γ. του ΟΗΕ αναφέρει στην δήλωση: «Η συζήτησή μας ήταν συγκεκριμένη και ειλικρινής. Και οι δύο ηγέτες καλωσόρισαν την δέσμευση τους και με διαβεβαίωσαν για την προσήλωσή τους και η αποφασιστικότητά τους να πετύχουν μία διευθέτηση στο πλαίσιο διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως έχει ήδη συμφωνηθεί στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Οι δύο ηγέτες παρακινούμενοι από την αίσθηση του κατεπείγοντος, συμφώνησαν ότι η επιτυχία μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι για το καλύτερο, για το μέλλον και των δύο κοινοτήτων και ότι το στάτους κβο δεν είναι βιώσιμο».
Του δείπνου προηγήθηκαν σύντομες χωριστές συναντήσεις του γ.γ με τους κυρίους Αναστασιάδη και Ακιντζί.

Share this post