Συνάντηση του Κύριλλου με τον Πάπα ετοιμάζει το Πατριαρχείο Μόσχας

Συνάντηση του Κύριλλου με τον Πάπα ετοιμάζει το Πατριαρχείο Μόσχας

«Αντεπίθεση» κατά της Ουκρανίας και κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου ετοιμάζει το Πατριαρχείο Μόσχας. Οι κινήσεις, που έχουν ήδη σχεδιαστεί, αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή τις επόμενες εβδομάδες και θα περιλαμβάνουν επικοινωνιακές κινήσεις, καθώς η παρασκηνιακή προεργασία έχει γίνει σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές στο Τμήμα Εξωτερικών Σχέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας, η Μόσχα δίνει ιδιαίτερη σημασία στο 7ο Συνέδριο Ηγετών Παγκόσμιων και Παραδοσιακών Θρησκειών, που έχει προγραμματιστεί να γίνει στο Καζακστάν στις 14-15 Σεπτεμβρίου. Η ρωσική πλευρά θεωρεί το συγκεκριμένο συνέδριο ως την καλύτερη επιλογή για την οργάνωση συνάντησης του Πατριάρχη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Κυρίλλου με τον Πάπα Φραγκίσκο.

Έτσι, όπως έγινε γνωστό ο Ποντίφικας είχε στις αρχές Αυγούστου, ιδιαίτερη  συνάντηση στο Βατικανόμε τον προϊστάμενο του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Αντώνιο (Sevryuk), αμέσως μετά την οποία ο Φραγκίσκος επιβεβαίωσε τις προθέσεις του να συμμετάσχει στo καθορισμένo συνέδριο.

ΦΩΤΟ: Vatican News

Υπό αυτές τις συνθήκες, το Τμήμα Εξωτερικών Υποθέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας λαμβάνει μέτρα για να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό υπόβαθρο για τη συμμετοχή του Κύριλλου στο συνέδριο.

Έτσι, από τη μια πλευρά, η ρωσική Εκκλησία προσπαθεί να μετατοπίσει το επίκεντρο της συζήτησης σε πιο ουδέτερα θέματα, υποβαθμίζοντας το ζήτημα της υποστήριξης της στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Από την άλλη, συνεχίζει να δυσφημεί τη «διχαστική» Ουκρανική Εκκλησία και το Φανάρι.

Οι δηλώσεις του προκαθήμενου της Πολωνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Σάββα και του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου, οι οποίοι καταδίκασαν τη θέση του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως για το «ουκρανικό ζήτημα», την «σχισματική φύση» της Ουκρανικής Εκκλησίας και κατηγόρησαν τον Επιφάνιο ως «κοσμικό» εντάσσονται σε αυτά που οι Ρώσοι θεωρούν ως επιτεύγματα της τακτικής της Μονής του Αγίου Δανιήλ. Αυτά, σύμφωνα με την άποψη της Ρωσικής Εκκλησίας, θέτουν υπό αμφισβήτηση  «τη νομιμότητα, τη σκοπιμότητα και την ορθότητα» της συμμετοχής εκπροσώπων της Ουκρανικής Εκκλησίας στο συνέδριο.

Παράλληλα, ξένες επισκοπές της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας οργανώνουν τη δημοσίευση «ανοιχτών επιστολών» προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, οι οποίες περιέχουν αιτήματα να «αναγνωριστεί ως εσφαλμένη» η χορήγηση του Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία και η αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας. Συγκεκριμένα, τέτοιες πρωτοβουλίες υλοποιούνται στην Ελλάδα, την Αλβανία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία.

Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι το Τμήμα Εξωτερικών Υποθέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας ανέθεσε στον Αντώνιο (Pakanych), ο οποίος είναι υπεύθυνος στα της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας, να επεξεργαστεί το θέμα της προετοιμασίας επιστολής πιστών – έκκλησης προς τους συμμετέχοντες στο Φόρουμ, στην οποία θα αναφέρονται «γεγονότα καταπίεσης και διώξεων από ριζοσπαστικές εθνικιστικές δυνάμεις», «λόγω αβάσιμων κατηγοριών για συνεργασία με τους κατακτητές και φιλομοσκοβικής στάσης».

ΠΗΓΗ:  https://onisenko.com/

Share this post