Συνάντηση στο Παρίσι πρότεινε ο Αναστασιάδης , στο βόρειο τμήμα ( της Κύπρου) αντιπρότεινε ο Ερντογάν
Αναστασιάδης: “Είπα στον Ερντογάν ότι αποκλείεται”.
Συνάντηση στο Παρίσι για να συζητήσουν για το Κυπριακό πρότεινε ο πρόεδρος Αναστασιάδης στον Τούρκο πρόεδρο , Ταγίπ Ερντογάν. Ο δεύτερος , σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη αντιπρότεινε: « μπορεί να συναντηθούμε στο βόρειο τμήμα ( της Κύπρου) και του είπα αποκλείεται».
Ο Ν. Αναστασιάδης σε δηλώσεις αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της συζήτησης του με τον πρόεδρο της Τουρκίας στο περιθώριο του δείπνο ΕΕ-ΝΑΤΟ, στη Μαδρίτη.
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. Ερντογάν, προσπαθώντας να υποβαθμίσει την ολιγόλεπτη συνάντηση που είχε μαζί του , παρέπεμψε στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι δεν υπήρχε ο,τιδήποτε για να υποβαθμίσει. Ήταν μια εθιμοτυπική, φιλική συνάντηση.
«Τον γνωρίζω από το 2005, ο Εμανουέλ Μακρόν διαδραμάτισε τον δικό του ρόλο και συνεπώς συναντηθήκαμε, μάλιστα δύο φορές, μια κατά τη διάρκεια της δεξίωσης και μια άλλη μετά το πέρας του δείπνου, αλλά και πάλι οι συζητήσεις ήταν φιλικού χαρακτήρα με μόνη την παρέμβαση ότι θα έπρεπε κάποια στιγμή, και καλό είναι εφόσον μεσολαβεί και ο φίλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, αν ήθελε, εγώ είμαι έτοιμος, να συναντηθούμε στο Παρίσι», δήλωσε .
Σε ερώτηση, αν αυτό το πρότεινε στον κ. Ερντογάν, ο Ν. Αναστασιάδης , απάντησε καταφατικά.
Κληθείς να σχολιάσει αναφορές στον τουρκικό Τύπο ότι ο Ταγίπ Ερντογάν βγήκε κερδισμένος από τη Μαδρίτη, ο κ. Αναστασιάδης είπε : «θα πρέπει να προβάλει την υποχώρηση και γιατί υποχώρησε από τις αρχικές ενστάσεις. Δεν θέλω να ασχολούμαι με τα εσωτερικά της Τουρκίας».
Σε ερώτηση, αν έχει ενημερωθεί για τις προτάσεις, που υπέβαλε χθες το απόγευμα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, στον Βοηθό ΓΓ των ΗΕ, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε “όχι ακόμη. Ό,τι είδα στον Τύπο κάποιες πληροφορίες”. Χθες το πρωί, ανέφερε, που είχα συναντηθεί με τον Βοηθό ΓΓ, “δεν τις είχε κατά νου, εξάλλου το απόγευμα του επιδόθηκαν. «Όταν τις παραλάβω θα υπάρξει και η ανάλογη απάντηση”, πρόσθεσε.
Η συζήτηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης(ΜΟΕ) «θα αποτελέσει μοχλό για τις διαπραγματεύσεις μιας ομοσπονδιακής λύσης και θα ωφελήσει και τις δύο κοινότητες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκοκυπριακό CHP (ΡΤΚ), λέγοντας ότι οι προτάσεις, που κατέθεσε ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, προς τα ΗΕ και τον κ.Αναστασιάδη «δεν είναι ΜΟΕ».
Οι προτάσεις αυτές, προστίθεται, «αγνοούν τα οφέλη, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων. Ο τουρκοκυπριακός λαός δεν θα δεχτεί αυτονομιστικές προτάσεις και δεν θα επιτρέψει περαιτέρω διαχωρισμό από τον κόσμο», σημειώνεται.
Στην ανακοίνωση του ΡΤΚ η τ/κ αντιπολίτευση επικρίνει τον Ερσίν Τατάρ «όχι μόνο γιατί, χωρίς συζήτηση με κανέναν πολιτικό κόμμα, ούτε και στη βουλή, απέρριψε τα ΜΟΕ του Αναστασιάδη, αλλά επειδή και τώρα, χωρίς καμία διαβούλευση με κανέναν, πρότεινε στην ε/κ πλευρά συνεργασία σε 4 βασικά θέματα, στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος, που είναι επίσης λάθος και ισοδυναμεί με τη ζωή σε έναν φανταστικό κόσμο».