Συνάντηση κορυφής Κύπρου, Ελλάδας, Αρμενίας

Συνάντηση κορυφής Κύπρου, Ελλάδας, Αρμενίας

Διάσκεψη κορυφής μεταξύ των αρχηγών των  κρατών Κύπρου, Ελλάδος ,Αρμενίας θα πραγματοποιηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα στην Αρμενία. Αυτό αποφάσισαν στην σημερινή πρώτη συνάντηση τους στην Λευκωσία οι

υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών, Νίκος Χριστοδουλίδης, Γιώργος Κατρούγκαλος και Zohrab Mnatsakanyan, οι οποίοι  συμφώνησαν να διευρύνουν και να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, τόνισε  ότι στόχος της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ των χωρών είναι η προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας μέσω του ενισχυμένου πολιτικού διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών.

Πρόσθεσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση, συμφώνησε να διερευνήσουν ευκαιρίες συνεργασίας σε διάφορους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως είναι η οικονομία, το εμπόριο, οι επενδύσεις, η γεωργία, η εκπαίδευση, η επιστήμη, η πληροφορική, η υγεία, η διαχείριση κρίσεων, ο πολιτισμός και ο τουρισμός.
Επίσης , συμφωνήθηκε η ενδυνάμωση  στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών και διαφόρων πολυμερών φόρουμ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης   ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό καθώς και για τις κλιμακούμενες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά παράβαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Δημοκρατίας και του Διεθνούς Δικαίου.
Οι τρεις υπουργοί  αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη διένεξη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, καθώς και αναφορικά με την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και προέβησαν σε ανασκόπηση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αρμενίας.

Χριστοδουλίδης και Κατρούγκαλος  διαβεβαίωσαν τον υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας για την αμέριστη υποστήριξή τους προς την ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Αρμενίας, τόσο εντός του πλαισίου της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης και της Συμφωνίας Συνολικής και Ενισχυμένης Εταιρικής Σχέσης ΕΕ-Αρμενίας τον Νοέμβριο του 2017, όσο και πέρα από αυτό.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Κατρούγκαλος, δήλωσε ότι οι τρεις χώρες μοιράζονται τις ίδιες ιδέες, είναι χώρες ειρηνικές, οι οποίες πιστεύουν ότι το διεθνές δίκαιο και ο σεβασμός της πολυμέρειας αποτελεί τη βάση των διεθνών σχέσεων. Είπε επίσης ότι οι τρεις χώρες μοιράζονται και μια μακρά ιστορία.

Είπε επίσης ότι συμφώνησαν να προωθήσουν τις προσπάθειες για τη διεθνή αναγνώριση των γενοκτονιών των Αρμενίων και των Ελλήνων.
Αναφορικά με Κυπριακό επανέλαβε την ισχυρή υποστήριξη και αλληλεγγύη της Ελλάδας προς την Κύπρο, σε σχέση με τις πρόσφατες παραβιάσεις και προκλήσεις της Τουρκίας. Διαβεβαίωσε επίσης για την υποστήριξη της Ελλάδας στο επόμενο Συμβούλιο της ΕΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας, Zohrab Mnatsakanyan, δήλωσε ότι η έναρξη αυτής της τριμερούς πλατφόρμας ήταν πολύ σημαντική και πολύ ελπιδοφόρα για την ενίσχυση της παραδοσιακής φιλίας που υπάρχει ανάμεσα στα τρία κράτη. Πρόσθεσε ότι μεταφράζουν αυτή την ιστορική φιλία σε συνεργασία προς όφελος των τριών κρατών και των λαών τους.

Τόνισε επίσης ότι οι στόχοι αυτής της συνεργασίας είναι η ειρήνη, η συνεργασία και η σταθερότητα για τις τρεις χώρες και την περιοχή.

Αναφερόμενος στην επέκταση της τριμερούς συνεργασίας, είπε ότι η Αρμενία προσβλέπει, στο εγγύς μέλλον να υποδεχτεί την τριμερή σύνοδο κορυφής.

 

Share this post