Συνάντηση-γεύμα Αρχιεπισκόπου με τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα του Πατριαρχείου Μόσχας

Συνάντηση-γεύμα Αρχιεπισκόπου με τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα του Πατριαρχείου Μόσχας

Ο Ρώσος Ιεράρχης απουσίασε από την Θ. Λειτουργία για την μνήμη του Αγίου Επιφανίου

Παρά την μονομερή διακοπή από την Εκκλησία της Μόσχας της μνημόνευσης του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, επειδή αναγνώρισε την αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας Ουκρανίας, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας Κύπρου είχε κατ΄ιδίαν συνάντηση στην διάρκεια γεύματος  με τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, προέδρο του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας.

 

Από την Αρχιεπισκοπή Κύπρου δεν υπήρξε οποιαδήποτε ανακοίνωση. Η συνάντηση και το γεύμα γνωστοποιήθηκαν από την ιστοσελίδα, από όπου και η φωτογραφία, του  ΤΕΕΣ.

Στην ανάρτηση αναφέρεται:  «Ο μητροπολίτης Ιλαρίωνας επισκέπτεται την Κύπρο με την ευλογία του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλου για να συμμετάσχει στην Ορθόδοξη Προσυνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕΣ προσκλήθηκε από τον Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κύπρου στο γεύμα, κατά τη διάρκεια του οποίου υπήρξε ανταλλαγή απόψεων επί προοπτικών των διορθοδόξων σχέσεων καθώς και των διμερών επαφών μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών Ρωσίας και Κύπρου, που περιεπλάκησαν, μετά την παύση της ευχαριστιακής κοινωνίας με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και σειρά ιεραρχών, οι οποίοι το 2020 αναγνώρισαν τη νομιμότητα της σχισματικής κοινωνίας στην Ουκρανία. Ο Αρχιεπίσκοπος υπενθύμισε τις προσπάθειες μεσολαβήσεως, που κατέβαλε νωρίτερα για τη διευθέτηση του ουκρανικού ζητήματος, συμπεριλαμβανομένων και των μεταβάσεων στις κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες προς συζήτηση του εν λόγω προβλήματος.

Επίσης, οι συνομιλητές έθιξαν ορισμένα άλλα ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος».

Σημειώνουμε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος έχει καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την στάση του Πατριάρχη Κύριλλου .

Οι εργασίες της Ορθόδοξης Προσυνέλευσης του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (ΠΣΕ) άρχισαν την περασμένη Τρίτη στο Παραλίμνι και θα ολοκληρωθούν στις 16 Μαΐου.

 ΦΩΤΟ:  WCC (ΠΣΕ)

Ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων ηγείται της μεγαλύτερης αντιπροσωπείας, την οποία απαρτίζουν ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΤΕΕΣ αρχιμανδρίτης Φιλάρετος Μπουλέκοφ, ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στο Παγκόσμιο  Συμβούλιο  Εκκλησιών στην Γενεύη πρωθιερέας Μιχαήλ Γκουντιάεφ (ανηψιός του Πατριάρχη Κυρίλλου), ο γραμματέας του ΤΕΕΣ επί διορθοδόξων υποθέσεων πρωθιερέας Ίγκορ Γιακιμτσούκ, ο γραμματέας του ΤΕΕΣ επί διαχριστιανικών υποθέσεων ιερομόναχος Στέφανος Ιγκούμνοφ, η υπάλληλος του ΤΕΕΣ Μ. Νελιούμποβα. Στο ταξίδι επίσης συνοδεύει τον μητροπολίτη Ιλαρίωνα ο ιδιαίτερος του, ιερέας Αλέξανδρος Γερσόφ.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δέχθηκε στην Αρχιεπισκοπή  τις αντιπροσωπείες της Ορθόδοξης Προσυνέλευσης του ΠΣΕ .

ΦΩΤΟ:  WCC (ΠΣΕ)

Στην Ορθόδοξη Προσυνέλευση συμμετέχουν αντιπροσωπείες των Ορθοδόξων Εκκλησιών και αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών – μελών του Π.Σ.Ε. Στόχος της Προσυνέλευσης είναι η διαμόρφωση  κοινής  θέσης, ενόψει της  Συνέλευσης του Π.Σ.Ε., η οποία θα πραγματοποιηθεί από 31 Αυγούστου έως 8 Σεπτεμβρίου στην Καρλσρούη της Γερμανίας.

ΦΩΤΟ:  WCC (ΠΣΕ)

Χθες ο Μητροπολίτης Ιλαρίων δεν προσήλθε στην Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος ,  για την μνήμη του Αγίου Επιφανίου που έγινε  στον Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου. 

 

Share this post