Συνάντηση Δ.Σ. ΕΣΚ με πρόεδρο Αναστασιάδη

Συνάντηση Δ.Σ. ΕΣΚ με πρόεδρο Αναστασιάδη

Σωρεία ζητημάτων, που έχουν να κάμουν με το δημοσιογραφικό συνδικαλίζεσθαι, την επαγγελματική κατοχύρωση του κλάδου και τη θεσμική ενίσχυση του ρόλου της Ένωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ)  ήγειρε το Διοικητικό Συμβούλιο της οργάνωσης σε συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη.

Ανακοίνωση της ΕΣΚ αναφέρει: 

“Σε ό,τι αφορά τα συνδικαλιστικά ζητήματα η αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της ΕΣΚ με επικεφαλής τον Πρόεδρο της οργάνωσης Γιώργο Φράγκο αναφέρθηκε στη ραγδαία επιδείνωση του εργασιακού τοπίου στον μιντιακό χώρο χαρακτηρίζοντας την εικόνα των εργασιακών σχέσεων στον κλάδο αποκαρδιωτική. Συγκεκριμένα, έγινε λόγος για παράτυπες απολύσεις ή μετατάξεις μονίμων υπαλλήλων σε καθεστώς συνεργάτη. Αυθαίρετες περικοπές μισθών. Προσλήψεις με μισθούς κάτω από το όριο του κατώτατου. Υπερεκμετάλλευση της εργασίας από το σπίτι.

Σε σχέση με το σχέδιο De Minimis για ενίσχυση του έντυπου Τύπου από πλευράς ΕΣΚ υποστηρίχθηκε ότι η απάλειψη του όρου για εργοδότηση μελών της οργάνωσης προκειμένου μια επιχείρηση ΜΜΕ να τύχει επιδότησης, απέφερε παράκαμψη της συντεχνίας εκ μέρους των εργοδοτών.

Αναφορικά με τα κυβερνητικά σχέδια αρωγής της επιχειρηματικότητας εν μέσω πανδημίας η ηγεσία της ΕΣΚ έκανε λόγο για ετεροβαρή αξιοποίηση εκ μέρους των πλείστων επιχειρηματιών ΜΜΕ. Υποστήριξε μάλιστα ότι παρατηρήθηκε σωρεία παρατυπιών, στρεβλώσεων και ετεροβαρών ερμηνειών από εργοδοτικής πλευράς.

Σε ό,τι αφορά τα θεσμικά ζητήματα που αφορούν τον κλάδο η αντιπροσωπεία της ΕΣΚ αναφέρθηκε στην πολύχρονη εκκρεμότητα του εκσυγχρονισμού της Νομοθεσίας περί Τύπου. Το γεγονός, υπογραμμίστηκε, αφήνει ακάλυπτο το διαδίκτυο, ανοχύρωτο το επάγγελμα και αδύναμη τη λειτουργία σε θέματα δεοντολογίας. Περαιτέρω η ηγεσία της οργάνωσης αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης υλοποίησης της επανειλημμένα διακηρυχθείσας επισήμως δέσμευσης της κυβέρνησης να εκχωρηθεί εξολοκλήρου στην ΕΣΚ η δικαιοδοσία έκδοσης της δημοσιογραφικής ταυτότητας. Τονίστηκε επίσης η ανάγκη πρόσδοσης πρόσθετης χρηστικής αξίας στην ταυτότητα της ΕΣΚ.

Ο Προέδρος της Δημοκρατίας άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή και κατανόηση όλα τα ζητήματα συνδικαλιστικής υφής που ηγέρθησαν εκ μέρους της ΕΣΚ. Όσον αφορά τα θεσμικά ζητήματα, αυτά θα συζητηθούν περαιτέρω σε νέα σύσκεψη περί τα τέλη Φεβρουάριου υπό τον αρμόδιο για θέματα Τύπου υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή, ο οποίος συμμετείχε στη σημερινή σύσκεψη στο Προεδρικό. Στη συνάντηση μετείχε επίσης  ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου Βίκτωρας Παπαδόπουλος”.

ΦΩΤΟ: Σταύρος Ιωαννίδης

Share this post