Συνάντηση Χριστοδουλίδη με τον ομόλογό του των ΗΑΕ

Συνάντηση Χριστοδουλίδη με τον ομόλογό του των ΗΑΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών ,  Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε σήμερα στη Λευκωσία, με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Sheikh Abdullah Bin Zayed Al Nahyan, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο. Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει:

“Οι διαβουλεύσεις επικεντρώθηκαν στις διμερείς σχέσεις Κύπρου – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και στην επερχόμενη πραγματοποίηση της πρώτης Υπουργικής Κοινής Επιτροπής Συνεργασίας Κυπριακής Δημοκρατίας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η οποία συστάθηκε βάσει Μνημονίου Συναντίληψης που υπεγράφη από τις δύο πλευρές στις 15 Ιουνίου 2019.  Η πρώτη Επιτροπή Συνεργασίας θα διοργανωθεί από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο προσεχές διάστημα, προεδρευόντων των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, κ.κ. Νίκου Χριστοδουλίδη και Sheikh Abdullah bin Zayed Al Nahyan.

Προηγήθηκαν στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου προπαρασκευαστικές συναντήσεις μέσω τηλεδιασκέψεων σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων και τεχνοκρατών των δύο χωρών , όπου συμφωνήθηκε συνεργασία στους τομείς του Εμπορίου, των Επενδύσεων, της Ενέργειας, της Ναυτιλίας, της Εκπαίδευσης, του Πολιτισμού, του Τουρισμού, της Ασφάλειας και Άμυνας. Ως αποτέλεσμα των προπαρασκευαστικών επαφών συμφωνήθηκε σχετικός οδικός χάρτης  για τα επόμενα συγκεκριμένα βήματα, ο οποίος αναμένεται να υπογραφεί από τους δύο Υπουργούς Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της Υπουργικής Κοινής Επιτροπής Συνεργασίας, στην παρουσία υψηλόβαθμων τεχνοκρατών και εμπειρογνωμόνων των δύο πλευρών.

Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν, επίσης, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, υπό το φως και των τρεχουσών εξελίξεων και της γενικότερης αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στην περιοχή.

Ο Υπουργός Εξωτερικών έτυχε, επίσης, λεπτομερούς ενημέρωσης από τον ομόλογό του για την πρόσφατη ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων – Ισραήλ, ενώ συζητήθηκαν σε βάθος σειρά σημαντικών περιφερειακών θεμάτων, όπως η κατάσταση στη Λιβύη και στη Συρία, η πορεία της Ειρηνευτικής Διαδικασίας για τη Μέση Ανατολή, καθώς και οι σχέσεις ΗΑΕ – ΕΕ.

Κατά τις επαφές συμφωνήθηκε, επίσης, όπως πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα η πρώτη τριμερής συνάντηση Κύπρου – Ελλάδας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στη Λευκωσία”.

Share this post