Συναντήσεις Χριστοδουλίδη με Γκουτέρες-Λαβρόφ
*Ο γ.γ. του ΟΗΕ έτοιμος για διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό.
*Οι θέσεις της Ρωσίας , όπως τις παρουσίασε ο Λαβρόφ
Την ετοιμότητα του γ.γ. του ΟΗΕ , Αντόνιο Γκουτέρες, για να προχωρήσει η διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό , αμέσως μετά την εκλογική διαδικασία στην «ΤΔΒΚ» στα μέσα Απριλίου, διαπίστωσε ο ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Οι κύριοι Γκουτέρες και Χριστοδουλίδης συναντήθηκαν στην Γενεύη, στο περιθώριο της 43ης συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.
Ανακοίνωση από το γραφείο του κ. Χριστοδουλίδηαναφέρει ότι η διαπραγματευτική διαδικασία, « όπως ξεκάθαρα προκύπτει από τη συζήτηση (σ.σ: με τον γ.γ. του ΟΗΕ), θα πρέπει να λάβει χώρα σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον που θα ενισχύει την προσπάθεια έτσι ώστε να δύναται να οδηγήσει σε θετική κατάληξη, που δεν θα είναι τίποτε άλλο από την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ».
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο κ. Χριστοδουλίδης συζήτησε και αντάλλαξε απόψεις με τον Αντόνιο Γκουτέρες «σε σχέση με τις τουρκικές έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας που ξεφεύγουν του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας, όπως φυσικά και τις δηλώσεις και ενέργειες της Τουρκίας σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου που είναι σε πλήρη αντίθεση, ανάμεσα σε άλλα, με τα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ».
Επίσης ,ο κ. Χριστοδουλίδης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση , κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζήτησε «και για τα μνημόνια που υπογράφηκαν ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη ενώ ο ΓΓ αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό και τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία».
Σε ομιλία στο Τμήμα Υψηλού Επιπέδου της 43ης συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών ο Ν. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι «η Τουρκία επανειλημμένα απειλεί να εποικίσει το περίκλειστο μέρος της Αμμοχώστου, παραβιάζοντας τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το ψήφισμα του 1987 της Επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το οποίο ρητά καταδικάζει οποιαδήποτε προσπάθεια εποικισμού οποιουδήποτε μέρους των Βαρωσίων από άλλους, εκτός των κατοίκων τους, ως παράνομη και καλεί για τον άμεσο τερματισμό τέτοιων δραστηριοτήτων».
Σε σχέση με την «εξαιρετικά ανησυχητική» κατάσταση, όπως εξελίσσεται στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε μεταξύ άλλων ότι η Κύπρος κατατάσσεται πρώτη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ σε πρώτες αιτήσεις για άσυλο σε αναλογία πληθυσμού για τρίτη χρονιά στη σειρά.
Εξάλλου, οι σχέσεις Μόσχας και Λευκωσίας, περιφερειακά θέματα και η συνεργασία των δύο πλευρών στα Ηνωμένα Έθνη, ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Κύπρου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ «Οι υπουργοί συζήτησαν την τρέχουσα κατάσταση και τις προοπτικές των ρωσο-κυπριακών σχέσεων, περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος και τη συνεργασία στα Ηνωμένα Έθνη.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Ο Φιλελεύθερος” κατά τη συνάντηση ο Σεργκέι Λαβρόφ κατέγραψε προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη τις ρωσικές θέσεις που έχουν ως εξής:
Κυπριακό – Η Ρωσία συμφωνεί με την Κυπριακή Δημοκρατία για την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών το συντομότερο δυνατό. Η Μόσχα δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Αμμόχωστος – Σαφής η ρωσική θέση πως οτιδήποτε γίνεται σε σχέση με την περιοχή των Βαρωσίων θα πρέπει να είναι στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.
ΟΥΝΦΙΚΥΠ – Ξεκάθαρη η θέση της Ρωσίας (ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας) πως οι όποιες αλλαγές αφορούν την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο θα πρέπει να έχουν τη σύμφωνη γνώμη της φιλοξενούσας χώρας, δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας.
ΑΟΖ – Η Ρωσία διαφωνεί με τις όποιες ενέργειες τρίτων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς να έχουν συγκατάθεση της νόμιμης Κυβέρνησης της χώρας.
*Εξάλλου ο κ. Χριστοδουλίδης παραβρέθηκε στα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας στην Γενεύη αφιερωμένης στους συνανθρώπους μας που υποφέρουν από σπάνιες παθήσεις.