Συναντήσεις Αρχιεπισκόπου Αμερικής στον Λ. Οίκο για την Αγία Σοφία

Συναντήσεις Αρχιεπισκόπου Αμερικής στον Λ. Οίκο για την Αγία Σοφία

“Όπως είπα σήμερα στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, η Αμερική θα παραμείνει σταθερή με την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στην έκκληση της η Αγία Σοφία να παραμείνει προσβάσιμη ως πηγή έμπνευσης και προβληματισμού για κάθε άτομο κάθε πίστης”, αναφέρει στο tw ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ , Μάικ Πένς, ο οποίος συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο.

Στην ανάρτηση του ο Πενς πρόσθεσε: “Λατρεύουμε την πίστη και τα φιλανθρωπικά έργα των 1,5 εκατομμυρίων μελών της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στις Ηνωμένες Πολιτείες”.

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο μετέδωσε ότι μετά την προγραμματισμένη συνάντηση, που είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικλ Πενς, στην Ουάσινγκτον, η οποία διήρκεσε 30 λεπτά,  ο πρόεδρος  Τραμπ, πληροφορηθείς για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου στον Λευκό Οίκο, τον κάλεσε στο γραφείο του και συζήτησε μαζί του διεξοδικά όλα τα κρίσιμα θέματα για περίπου 15 λεπτά.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίστηκε έντονα ενοχλημένος και εξέφρασε τον προβληματισμό του για το θέμα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δη των θρησκευτικών ελευθεριών των μειονοτήτων στην Τουρκία.

Ο κ. Τραμπ φέρεται να δήλωσε, μάλιστα, “αρωγός και συμπαραστάτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου και προσωπικά του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, καθώς επίσης  του Ελληνισμού, και  ότι θα προχωρήσει άμεσα στις παρεμβάσεις που απαιτούνται”. Πάντως , ο Λευκός Οίκος δεν εξέδωσε ακόμη  ανακοίνωση για την συνάντηση .

“Είμαι ευγνώμων για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Τραμπ και τον Αντιπρόεδρο Πενς στο Λευκό Οίκο. Μετέφερα την έντονη θλίψη μας για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, την ανησυχία μας για την ασφάλεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών», αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος σε ανάρτησή του στο twitter.

Στο μεταξύ η Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, με τροπολογία στο νομοσχέδιο για τη διάθεση των κονδυλίων του προϋπολογισμού, που έγινε ομόφωνα δεκτή, καταγγέλλει την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Την τροπολογία κατέθεσε η ελληνοαμερικανίδα βουλευτής Νεβάδα, Ντίνα Τάιτους και την υποστήριξαν οι Τζον Σαρμπάνης, Κώστας Μπιλιράκης, Κρις Πάππας, Ντέιβιντ Σιτσιλίνε, Τέντ Ντόιτς, Μπρεντ Σέρμαν και Μπραντ Σνάιντερ.

Η Βουλή καλεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να «καταγγείλει την Τουρκία για την ανάληψη επίσημης δράσης για να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ πνευματικά σημαντικό για ανθρώπους πολλών θρησκειών και υποβάθρων, από μουσείο σε τζαμί· και να εμπλακεί με την Τουρκία με σκοπό να επιστρέψει το καθεστώς του σε μουσείο, ώστε να καλωσορίζει ανθρώπους όλων των θρησκειών και όσους έχουν θαυμάσει την αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική του ομορφιά».  

Πένθιμα θα χτυπούν σήμερα οι καμπάνες σε όλες τις εκκλησίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής , καθώς θα πραγματοποιηθεί η πρώτη επίσημη ισλαμική προσευχή στην Αγία Σοφία, ενώ, ταυτόχρονα, όλες οι σημαίες που βρίσκονται στους ελληνορθόδοξους ιερούς ναούς θα κυματίζουν μεσίστιες.

Η Ιερά Σύνοδος χαρακτήρισε την 24η Ιουλίου ημέρα πένθους και έντονης θλίψης για την «αρπαγή του Μεγάλου Ναού της Αγίας Σοφίας, της δικής μας Αγίας Σοφίας». Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου απευθυνόμενα -με εγκύκλιό τους- προς τον ιερό κλήρο και τους πιστούς κάνουν λόγο για τα «εγκαίνια» ενός προγράμματος πολιτιστικής και πνευματικής υπεξαίρεσης και παραβίασης κάθε προτύπου αρμονικής συμβίωσης και αμοιβαίου σεβασμού και δηλώνουν ότι δεν θα σταματήσουν να εκφράζουν ανοιχτά τη θέση τους για την Αγία Σοφία μας, αρνούμενοι να υποχωρήσουν από τις δίκαιες επιδιώξεις τους.

«Ακούσαμε τις κραυγές της αγωνίας σας και του πόνου σας», σημειώνουν οι ελληνορθόδοξοι ιεράρχες της Αμερικής, καλώντας επιπρόσθετα όλους τους κληρικούς και όλους τους πιστούς σε κάθε εκκλησία της Αρχιεπισκοπής να ψάλλουν σήμερα το απόγευμα τον Ακάθιστο Ύμνο, όπως ακριβώς τον ψάλλουν την Παρασκευή της Ε’ Εβδομάδας της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Share this post