Συναγερμός στην Ε.Ε. για τον κορονοϊό

Συναγερμός στην Ε.Ε. για τον κορονοϊό

*”Βρισκόμαστε σε πόλεμο”, δήλωσε ο Μακρόν

*Η επιτροπή Προϋπολογισμών του ΕΚ ζητά επιπρόσθετα κεφάλαια για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Σε ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον του κορονοϊού προχωρά η Ευρωπαϊκή Ένωση  με στόχο να αντιμετωπίσει  την πανδημία του κορονοϊού, να διασώσει εκατομμύρια πολίτες, αλλά την οικονομία που κατακρημνίζεται.

Δραματικό ήταν το  διάγγελμα του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, προς τον γαλλικό λαό . Στην Γαλλία είχαν καταγραφεί μέχρι χθες  6.633 κρούσματα και 148 νεκροί. 

“Βρισκόμαστε σε πόλεμο. Σε πόλεμο κατά της δημόσιας υγείας βέβαια, αλλά ο εχθρός είναι εκεί. Αόρατος, ασύλληπτος”, υπογράμμισε ο Εμανουέλ Μακρόν και υπενθύμισε ότι η Γαλλία ποτέ στο παρελθόν δεν έχει αναλάβει ανάλογα μέτρα σε καιρό ειρήνης.

Το πιο δραστικό από τα μέτρα που ελήφθησαν είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων  για 15 ημέρες ώστε να αποτραπεί η διασπορά του κορονοιού.
“Οι συναντήσεις σε δημόσιους χώρους δεν θα επιτρέπονται, δεν θα είναι δυνατό να συναντήσετε τους φίλους σας: ο στόχος είναι να μειώσουμε στο μέγιστο τις επαφές μένοντας σπίτι”, επεσήμανε  ο Εμανουέλ Μακρόν στο διάγγελμά του. “Παντού στη γαλλική επικράτεια, θα επιτρέπονται μόνο οι απαραίτητες μετακινήσεις, ώστε να πραγματοποιούνται τα απαραίτητα ψώνια, με σεβασμό στις αποστάσεις, αλλά και μετακινήσεις για θέματα υγείας και εργασίας” πρόσθεσε.
Και επειδή ασυνείδητοι υπάρχουν και στην Γαλλία ο κ. Μακρόν απευθύνθηκε και προς εκείνους:
“Με το να αγνοείτε τις συστάσεις μας δεν προστατεύετε τους εαυτούς σας, αλλά δεν προστατεύετε ούτε τους άλλους. Ακόμη και αν δεν παρουσιάζετε συμπτώματα ρισκάρετε να θέσετε σε κίνδυνο τη ζωή αγαπημένων μας προσώπων”,  είπε ο Γάλλος Πρόεδρος αναγνωρίζοντας ότι αρκετοί Γάλλοι αψήφησαν τα μέτρα της κυβέρνησης για αυτοπεριορισμό.
Ο Γάλλος Πρόεδρος έκλεισε το διάγγελμα του με μια παράκληση, αλλά και μια δέσμευση. Συνέστησε στον γαλλικό λαό να μην “υποκύψει στον πανικό” παρά το γεγονός ότι η περίοδος αυτή είχε πολλές αβεβαιότητες και ασταθείς πεποιθήσεις.
Εγγυήθηκε όμως ταυτόχρονα ότι “θα αντιδράσουμε δυναμικά. Την επόμενη ημέρα δεν θα έχουμε επιστροφή στο πριν. Θα έχουμε μάθει με εμένα προσωπικά πρώτο, να αναλαμβάνουμε όλες τις ευθύνες. Ας αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων”, είπε.
Γερμανία
Στην Γερμανία, που ο κορονοιός έσπασε το φράγμα των 7.174 κρουσμάτων με περισσότερους από 14 νεκρούς η κυβέρνηση ανακοίνωσε σειρά μέτρων οικονομικού και κοινωνικού χαρακτήρα.
Συγκεκριμένα έγινε έκκληση να απαγορευθούν τις επόμενες εβδομάδες όλες οι συναθροίσεις χιλίων και πλέον ανθρώπων.
Σε ότι αφορά τα κύρια οικονομικά μέτρα αφορούν τη διευκόλυνση προς εταιρείες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω πανδημία να θέτουν προσωρινά σε αργία τους εργαζομένους τους ή να μειώνουν τις ώρες εργασίας τους, τη χορήγηση δανείων, ενώ προβλέπει επίσης τη δαπάνη 12,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στις υποδομές τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Οι αποφάσεις αυτές ανακοινώθηκαν έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση των ηγετικών ομάδων των κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση “μεγάλου συνασπισμού” υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ των συντηρητικών και των σοσιαλδημοκρατών.

Ισπανία
Στην Ισπανία η κατάσταση είναι τραγική. Είναι η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη, μετά την Ιταλία σε αριθμό κρουσμάτων και σε απώλειες ζωών.
Η πανδημία έχει “χτυπήσει” περισσότερους από 9.500 άνδρες και γυναίκες και έχει σκοτώσει πάνω από 350 άτομα. Από τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων, περισσότερα από τα μισά είναι στην περιφέρεια της Μαδρίτης (4.665), την περιφέρεια της χώρας που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη.
Για να σταματήσει η διασπορά του ιού η χώρα μπήκε σε καραντίνα για 15 ημέρες. Οι κάτοικοι της θα βγαίνουν από τα σπίτια τους μόνο για λόγους ανάγκης (ιατρικοί λόγοι, για αγορά ειδών διατροφής και για να εργαστούν). Σκέψεις υπάρχου να κλείσουν και τα σύνορα. Ενώ η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει κινεζικές μεθόδους με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) προκειμένου να στείλει δημόσια μηνύματα που καλούν τον κόσμο να πάει σπίτι του.
Κλειστά παραμένουν και τα σχολεία όλων των βαθμίδων.
Ιταλία
Η Ιταλία βρίσκεται στην θλιβερή πρώτη θέση των χωρών της Ευρώπης λόγω της αδιαφορίας που υπέδειξε τις πρώτες στιγμές, αλλά και της απροθυμίας των κατοίκων να αλλάξουν την καθημερινότητα τους.
Στο κέντρο της “κόλασης” βρίσκεται το βόρειο τμήμα της, ειδικά της περιφέρειας της Λομβαρδίας. Συνολικά τα κρούσματα προσεγγίζουν το φράγμα των 30.000 και οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 2.000.
Από την Κυριακή το ένα τέταρτο του πληθυσμού της έχει μπει σε καραντίνα. Τα μέτρα περιορισμού που θα ισχύσουν έως την 3η Απριλίου εκτείνονται από το Μιλάνο έως τη Βενετία. Έτσι έχουν περιοριστεί οι μετακινήσεις 15 και πλέον εκατομμυρίων Ιταλών και Ιταλίδων. Κλειστά παραμένουν μουσεία, γήπεδα, πισίνες, καταστήματα και άλλοι δημόσιοι χώροι.
Βρετανία
Στην Μεγάλη Βρετανία τα νέα κρούσματα, αλλά και οι αυξανόμενοι θάνατοι φαίνεται πως έχουν αρχίσει να τρομάζουν τον Μπόρις Τζόνσον που μέχρι χθες ήταν θιασώτης της θεωρία της ανοσίας της αγέλης. Τώρα ζητά να περιοριστούν οι δημόσιες συναθροίσεις, αλλά και οι επισκέψεις στις παραδοσιακές πάμπ, αλλά και σε άλλους χώρους.
Στην Ελλάδα από σήμερα μπαίνουν σε εφαρμογή νέα αυστηρότερα μέτρα. Κλείνουν όλα τα εμπορικά καταστήματα και μένουν ανοικτά φαρμακεία, κρεοπωλεία, φούρνοι, μανάβικα, πρατήρια καυσίμων, εστιατόρια που λειτουργούν με ντελίβερι, συνεργεία, pet shop, καταστήματα κινητής τηλεφωνίας και καταστήματα με οπτικά είδη.
Η πιο σοβαρή όμως εξέλιξη είναι η απόφαση να εναρμονιστεί η Εκκλησία με τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων. 

Sassoli: Η von der Leyen έχει δίκιο, τα κράτη δεν πρέπει να δρουν μονομερώς.

Δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli για την πιο πρόσφατη απάντηση της Επιτροπής για τον COVID-19 αναφέρει:
«Μετά και την έκκληση της Κυριακής από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι κυβερνήσεις των κρατών μελών θα πρέπει να σταματήσουν να περιορίζουν την παροχή ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού εντός της ΕΕ και να παύσουν να δρουν μονομερώς για τον περιορισμό της ελευθερίας της μετακίνησης. Η μάχη αυτή αφορά όλη την Ευρώπη και πρέπει να παλέψουμε μαζί, με ισχυρό συντονισμό μεταξύ των κυβερνήσεων και των θεσμών της ΕΕ.

Οι προκλήσεις που προκύπτουν από τη γοργή εξάπλωση του COVID-19 δείχνουν ότι η συνεργασία και η αλληλεγγύη είναι πιο απαραίτητες από ποτέ. Θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την προστασία της υγείας των ανθρώπων και την παροχή βοήθειας σε όσους τη χρειάζονται. Σε αυτή την κατεύθυνση, πρέπει να διασφαλίσουμε τον κατάλληλο ρυθμό παραγωγής και προμήθειας ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού, ώστε να είναι διαθέσιμα τα σχετικά μέσα όπου χρειάζονται εντός της ΕΕ. Ο ιός αυτός δεν μπορεί να περιοριστεί από τα σύνορα και οι μεμονωμένες προσπάθειες να καταπολεμηθεί θα αποτύχουν.

Είναι καίριας σημασίας να διασφαλίσουμε τη συνέχεια της λειτουργίας της εσωτερικής μας αγοράς και το σεβασμό προς τους κανόνες της. Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι οι προμήθειες και τα προϊόντα που χρειάζονται θα φτάσουν εκεί που πρέπει. Η αλληλεγγύη, η αμοιβαία εμπιστοσύνη και η ειλικρινής συνεργασία οφείλουν να καθοδηγήσουν τις ενέργειές μας για την καταπολέμηση αυτής της πανδημίας.
Η ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, σύμφωνα με τους κανόνες και τις διεθνείς μας υποχρεώσεις, μπορεί να διασφαλίσει ότι το σύστημα της ζώνης Σένγκεν θα συνεχίσει να λειτουργεί αποτελεσματικά. Ωστόσο, η επανεφαρμογή των ελέγχων στα εσωτερικά μας σύνορα, όταν αυτή δε στηρίζεται στις συστάσεις ή στα δεδομένα των αρμόδιων αρχών Υγείας, προκαλεί περισσότερο κακό παρά καλό. Με τον τρόπο αυτό επιβαρύνεται οικονομικά όλη η ΕΕ και καθυστερεί η παράδοση αγαθών εκεί που χρειάζονται. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία της ζώνης Σένγκεν.
Τη στιγμή αυτή, πρέπει να οικοδομήσουμε αμοιβαία εμπιστοσύνη, συνεργασία και αλληλεγγύη. Οι αρχές αυτές βρίσκονται στην καρδιά του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και τις χρειαζόμαστε τώρα περισσότερο από ποτέ».

ΕΞΑΛΛΟΥ, ο πρόεδρος  της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών Juan Fernando López Aguilar (Σοσιαλιστές, Ισπανία)  δήλωσε για την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων στη ζώνη Σένγκεν λόγω της πανδημίας.
«Τις τελευταίες μέρες, αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ επανέφεραν το καθεστώς των συνοριακών ελέγχων μέσα στην περιοχή Σένγκεν, ενώ μερικά έκλεισαν τα σύνορά τους για συγκεκριμένες κατηγορίες ταξιδιωτών. Άλλες χώρες εξετάζουν επίσης την επιβολή παρόμοιων μέτρων.
Ως πρόεδρος της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και συμφωνώντας πλήρως ότι υπάρχει ανάγκη για δημόσια μέτρα για τον περιορισμό των κοινωνικών συναναστροφών για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του κορονοϊού, προτρέπω τα κράτη μέλη να φροντίσουν τα μέτρα τους να βρίσκονται σε αρμονία με τις αρχές της αναλογικότητας και, ακόμη σημαντικότερο, της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών της ΕΕ, της μη διάκρισης και των σχετικών κανόνων της Σένγκεν. Είναι κρίσιμο η εφαρμογή τέτοιου είδους μέτρων να μην επιτρέψει να γίνονται διακρίσεις μεταξύ πολιτών της ΕΕ.

Μόνο μέσω μιας συντονισμένης προσέγγισής, αντί για μεμονωμένες αποφάσεις σε κάθε κράτος μέλος, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς την κοινή πρόκληση που αντιμετωπίζουμε.

Η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών παρακολουθεί στενά την κατάσταση και περιμένει η Επιτροπή, η Προεδρία του Συμβουλίου και τα κράτη μέλη να προστατεύσουν όλα τα οφέλη της ζώνης Σένγκεν».

Η επιτροπή Προϋπολογισμών του ΕΚ ζητά επιπρόσθετα κεφάλαια για την αντιμετώπιση του  κορονοϊού. 

Η αρμόδια Επιτροπή ζήτησε να διατεθούν πρόσθετα κεφάλαια για την αντιμετώπιση της κρίσης.
«Η πανδημία του κορονοϊού (COVID-19) αποτελεί σπάνιας κλίμακας παγκόσμια πρόκληση, η οποία θέτει τα συστήματα Υγείας και την οικονομία σε κίνδυνο. Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, πιστεύουμε ότι η Ευρώπη χρειάζεται να δράσει ενωμένη και να επιδείξει αλληλεγγύη», δήλωσαν  μέλη της επιτροπής Προϋπολογισμών του ΕΚ. 
«Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Παρασκευή 13 Μαρτίου για την κινητοποίηση διαθέσιμων πόρων από τις πολιτικές συνοχές, οι οποίοι θα αποδεσμεύσουν ακόμη περισσότερη χρηματοδότηση για τα συστήματα Υγείας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις αγορές εργασίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ωστόσο, τα μέτρα αυτά είναι ανεπαρκή στο βαθμό που προτείνεται απλώς να επαναχρησιμοποιηθούν πόροι που είναι ήδη διαθέσιμοι στα κράτη μέλη για άλλους σκοπούς. Πιστεύουμε ότι, δεδομένης της κατάστασης, τα κράτη μέλη θα πρέπει να είναι έτοιμα να παράσχουν νέα κεφάλαια για την αντιμετώπιση της κρίσης και για να μετριαστούν οι συνέπειες της πανδημίας του COVID-19. Ως εκ τούτου, πέρα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 13 Μαρτίου, η επιτροπή Προϋπολογισμών του ΕΚ προτρέπει την Ευρωπαϊκή  Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για την κινητοποίηση νέων πιστώσεων, οι οποίες είναι ήδη διαθέσιμες στα πλαίσια των λογιστικών περιθωρίων και μηχανισμών ευελιξίας του προϋπολογισμού του 2020.
Οι συνέπειες στην οικονομία μας είναι πλέον προφανείς. Η επιτροπή Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι έτοιμη να δράσει ταχύτατα για την ολοκλήρωση όλων των πρωτοβουλιών που αφορούν τον προϋπολογισμό για την ελάφρυνση των αρνητικών επιπτώσεων στα συστήματα Υγείας, την οικονομία και τους πολίτες της ΕΕ», προσέθεσαν οι ευρωβουλευτές.

Share this post