Συμπληγάδες Πέτρες

Συμπληγάδες Πέτρες

Του Ανδρέα Παπαχαραλάμπους*

Οι συμπληγάδες ήταν δύο βράχοι, ο ένας απέναντι στον άλλο, μεταξύ Βοσπόρου και Εύξεινου Πόντου. Οι βράχοι αυτοί ανοιγόκλειναν μεταξύ τους, για να εμποδίζουν τα πλοία να περάσουν και να τα συντρίβουν.

Όμως ο Ιάσωνας με ένα έξυπνο τέχνασμα κατάφερε να περάσει ανάμεσά τους με την «Αργώ».Οι βράχοι αυτοί δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα εμπόδιο και ορθά ο Ιάσωνας ακολούθησε την οδό του τεχνάσματος.

Για να προχωρήσει κάποιος, πολιτικά, οικονομικά, πνευματικά, κοινωνικά κ.λ.π. θα βρεθεί μπροστά σε εμπόδια μια ή περισσότερες φορές. Σαφώς και δεν πρέπει να παραμείνει στήλη άλατος.

Τον Μάρτιο του 2023 η Αννίτα Δημητρίου παρέλαβε το Δημοκρατικό Συναγερμό, όσο και να σας φαίνεται παράξενο, με τους καλύτερους οιωνούς. Μικρή σε ηλικία πολιτικός με το αξίωμα της Προέδρου της Βουλής, ανέλαβε την ηγεσία της Παράταξης με ένα ποσοστό του 70%.

Οι προεδρικές εκλογές του 2023 μας άφησαν χρόνια όπως και μια πικρία μεταξύ των μελών της Παράταξης. Η πικρία προερχόταν γιατί για πρώτη φόρα στο κόμμα υπήρξε τόση αναστάτωση και τόση απειθαρχία.  Δυστυχώς η Αννίτα έδωσε μεγάλο βάρος στην απειθαρχία μελών και στελεχών του κόμματος.

Φοβούμενη μήπως προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά απ’ ότι προκάλεσαν προτίμησε να τους χαϊδεύει, να τους καλοκρατεί και κάθε τόσο να τους δίνει και μια σοκολάτα. Αυτά όλα η Πρόεδρος δεν έπρεπε να τ’ αγγίξει.

Μεταξύ ενότητας και διχασμού, υπήρχαν δύο πέτρες και τίποτε άλλο. Αυτές οι πέτρες ήσαν ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Νίκος Χριστοδουλίδης που ευτυχώς δεν ήσαν Αργοναύτες.

Η Αννίτα Δημητρίου σαν ένας νέος Ιάσωνας με έναν έξυπνο πολιτικόν ελιγμόν, όφειλε να παραμερίσει τις πέτρες και δεν είναι αργά να το πράξει.

Τα εμπόδια της Παράταξης είναι δύο και δεν είναι άλλα από αυτά που αναφέρω πιο πάνω. Ο Αναστασιάδης καταπάτησε αρχές και αξίες ανήγαγε την ανηθικότητα σε σπουδή, ο δε Νίκος Χριστοδουλίδης ενσάρκωσε τον Εφιάλτη καταπροδώνοντας την Παράταξη.

Αυτοί που τους ακολούθησαν τον πρώτο γύρο των εκλογών παρασύρθηκαν με τις μαλαγανιές του Αναστασιάδη. Αν αυτοί που παρασύρθηκαν πρέπει να πληρώσουν ή όχι θα το αποφασίσουν οι ψηφοφόροι μέλη και οπαδοί της Παράταξης.

Οφείλει η ηγεσία του Συναγερμού να παράξει πολιτικό λόγο και να δώσει πολιτικές προτάσεις, να ελέγχει χωρίς εκπτώσεις την Κυβέρνηση και με έντιμο τρόπο να καταστεί η Αντιπολίτευση χωρίς κόμματα και τελείες. Τον Συναγερμό δεν πρόκειται να το μειώσουν οι βλακείες, οι πράξεις και παραλείψεις του πρώην και νύν Προέδρου. Η Παράταξη είναι πλουραλιστική είναι ψηφιδωτό ιδεών, θέσεων και αντιλήψεων και δεν διασπάται αν αντιληφθούμε ότι οι κακοί βράχοι είναι δύο και απομονωθούν.

Ο πλουραλισμός είναι ιδεαλιστική αντίληψη σύμφωνα με την οποία καθετί που υπάρχει αποτελείται από έναν ολόκληρο κόσμο από ανεξάρτητες οντότητες. Οι αιτίες του κόσμου είναι πολλές, ποικίλες και ατομικές και δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτές ως μορφές ή τρόποι έκφρασης μιας ενιαίας και απόλυτης ουσίας.

Ο πλουραλισμός ως πολιτική θεωρία, υποστηρίζει ότι η πολιτική κυριαρχία δεν αποτελεί μονοπώλιο μιας ομάδας ή μιας τάξης αλλά πρέπει να βασίζεται στη συνεργασία και τη συγκατάθεση της πλειοψηφίας του κοινωνικού συνόλου.

Ο όρος προέρχεται από τη λατινική λέξη pluralis που σημαίνει πλήθος, πληθυντικός. Ο πλουραλισμός είναι:

α. Φιλοσοφική θεωρία που αντιτίθεται στο μονισμό και το δυϊσμό και δέχεται ότι ο κόσμος αποτελείται από πολλαπλά κι’ αυτοτελή στοιχεία και αρχές.

β. Κοινωνική – Πολιτική αρχή που στηρίζεται στην πολλαπλότητα: άνθρωποι ή ομάδες διαφορετικών φυλών, πεποιθήσεων ή αξιών μπορούν να συνυπάρχουν ισότιμα και αρμονικά στα πλαίσια μιας κοινωνίας ή ενός κράτους, διατηρώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, και να ανταγωνίζονται μεταξύ τους.

γ. Η δυνατότητα να εκφράζονται ελεύθερα όλες οι πιθανές απόψεις για ένα ζήτημα.

Συνώνυμο του πλουραλισμού είναι η πολυφωνία κάτι που αγαπητή μου Αννίτα δεν λείπει από την Παράταξη. Η Παράταξη ιδρύθηκε κάτω από ιδέες και σκοπούς. Αυτές τις ιδέες και σκοπούς τις διαχειρίζεται ο Πρόεδρος του Κόμματος και κατ’ επέκταση η ηγεσία, τα στελέχη και τα μέλη.

Η Πρόεδρος του κόμματος το μόνο που δεν πρέπει να κάνει είναι «να μερώνει πελλούς». Έχει υποχρέωση όμως ν’ αποφεύγει τις κακοτοπιές, οι οποίες σίγουρα θα προκαλέσουν ζημιά στη Παράταξη και στο τόπο.

Του ηγέτη δεν πρέπει να του λείπει το θάρρος, ούτε να άγεται και να φέρεται.

Σήμερα στο τόπο μας πρωί, μεσημέρι και βράδυ, θ’ ακούσουμε και θα διαβάσουμε για την διαφθορά, την διαπλοκή και την έκλυση των ηθών.  

Αγαπητή Αννίτα, υπό κατηγορία ήταν είναι και θα είναι ο τέως Πρόεδρος. Όσο κι’ αν επιμένετε στη παρουσία του στα δρώμενα της Παράταξης μόνο ζημιά προκαλεί. Με αγάπη σας παραπέμπω στη πολυθρύλητη φράση του Ρωμαίου Κάτωνα του Πρεσβυτέρου, πολιτικού, στρατιωτικού και συγγραφέα.

«Καταστραφήτω η Καρχηδών!» Ο Κάτων ήταν άνδρας σπάνιας αρετής. Καταπολεμούσε αμείλικτα την πολυτέλεια, τη διαφθορά και την καταπάτηση των ηθών και γι’ αυτό τιμήθηκε με τον επίζηλο τίτλο του «τιμητή».

Σε κάθε του λόγο που εκφωνούσε στη Σύγκλητο για την εξωτερική πολιτική, επαναλάμβανε, ανεξάρτητα από το θέμα, τη στερεότυπη επωδό για την καταστροφή της Καρχηδόνας.

Η επωδός αυτή «Καταστραφήτω η Καρχηδών» λέγεται σήμερα για να δηλώσει την πεισματική εμμονή και επιμονή σε κάποιο θέμα.

*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους

Share this post