ΣΥΜΜΟΡΙΑ- Σχόλιο για δηλώσεις ΥΠΕΣ

ΣΥΜΜΟΡΙΑ- Σχόλιο για δηλώσεις ΥΠΕΣ

Της Κορίνας Δημητρίου*

Με έκπληξη άκουσα δηλώσεις Νουρή  στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 (χωρίς αντίλογο) ότι η ΚΙΣΑ είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ οργάνωση. Το δήλωσε δύο φορές με έμφαση, προσθέτοντας πως η βουλή  ήταν «εκτός πλαισίου νομιμότητας» και «αντιστρατεύτηκε το νόμο». Είναι νομίζω η πρώτη φορά που κυβερνητικός αξιωματούχος μπαίνει στα παπούτσια της δικαστικής εξουσίας και καταδικάζει άνευ δίκης (και χωρίς καμία απολύτως νομική βάση) και τη βουλή και την κοινωνία των πολιτών.

Ποιο νόμο παραβίασε η ΚΙΣΑ; Η Βουλή; Οι αμφιβόλου νομιμότητας μαζικές διαγραφές ΜΚΟ από το αρχείο του ΥΠΕΣ, που κατακρίθηκαν από την ΕΕ, τον ΟΗΕ κ το Συμβούλιο της Ευρώπης, καθορίζουν και τη νομιμότητα της ύπαρξης μιας ομάδας; Αν διάβαζε τον Ποινικό Κώδικα πριν κάμει δηλώσεις, θα διαπίστωνε πως το άτομο που πρέπει να διωχθεί για συμμετοχή σε παράνομη οργάνωση είναι ο Χρίστος Χρίστου του ΕΛΑΜ, που διετέλεσε υπάλληλος της εγκληματικής ΧΑ. Δεν υπάρχει τίποτε στο νόμο που να καθιστά την ΚΙΣΑ παράνομη ή τη βουλή εκτός πλαισίου νομιμότητας. Αντίθετα, υπάρχει στον ποινικό κώδικα αδίκημα διασποράς ψευδών ειδήσεων, διότι όταν ένας υπουργός διαδίδει πως μια οργάνωση είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ, ο μέσος ακροατής δεν σκέφτεται πως μπορεί αυτά να είναι ανυπόστατα. Προπάντων όταν ο δημοσιογράφος τα παρουσιάζει ως «συγκλονιστικά».

Επί της ουσίας: η διαδικασία που ο Νουρής ονόμασε «λαθρεμπόριο ζωών», δηλ η καταγραφή των ατόμων που επιβαίνουν σε σκάφος που αποπλέει από ένα λιμάνι προς άλλο, είναι πάγια διαδικασία που ακολουθείται ακριβώς για να καταγράφονται οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αυτές που βλέπουμε στα Κυπριακά χωρικά ύδατα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Για να γνωρίζουν οι αρμόδιες οργανώσεις πόσες βάρκες διώχθηκαν παράνομα, πόσα άτομα κινδύνεψαν στη θάλασσα λόγω των εσκεμμένων ενεργειών της λιμενικής αστυνομίας, πόσες ζωές χάθηκαν. Μπορεί οι ανθρώπινες ζωές να μην έχουν αξία για τον ΥΠΕΣ αλλά για άλλους οργανισμούς αποτελούν την υπέρτατη αξία.

Πληροφοριακά, το Σύμφωνο της ΕΕ για τη μετανάστευση ζητά από τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ μηχανισμό για την παρακολούθηση της φύλαξης των συνόρων. Τονίζω το «ανεξάρτητο» γιατί οι όροι στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια έχασαν τη σημασία τους. Αυτό σημαίνει πως η διαδικασία καταγραφής των επιβαινόντων σε σκάφος, που ο Νουρής παρουσιάζει ως ‘ύποπτη’ για σωματεμπορία, είναι μέρος του μηχανισμού που η Κύπρος (όπως και όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ) οφείλει να δημιουργήσει, για να καταγράφονται οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα μας, όπως αυτές που συζητήθηκαν χτες στη βουλή.

ΥΓ. Για πολλοστή φορά οι δημοσιογράφοι καταγράφουν δηλώσεις Νουρή χωρίς αντίλογο ή κριτική, ανεξαρτήτως εγκυρότητας. Ακόμα περιμένουμε απολογία για τη διασπορά της «είδησης» ότι η Moneyval κατέδειξε τις ΜΚΟ ως ένοχες για ξέπλυμα χρήματος. Σήμερα ο δημοσιογράφος Κυριάκος Κυριακίδης παρουσίασε τον ανυπόστατο ισχυρισμό του Νουρή για «λαθρεμπόριο ανθρώπινων ζωών» ως «συγκλονιστική είδηση». Του ζήτησε κανένας να τεκμηριώσει τον αριθμό των 24,000 αιτητών που τάχα αιτούνται οικογενειακής επανένωσης; Δε θα υποβάλω παράπονο στην Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, την περασμένη φορά που κατάγγειλα τα δημοσιεύματα με τους ισχυρισμούς Νουρή για την έκθεση Moneyval, η Επιτροπή Δεοντολογίας δε βρήκε παραβίαση του Κώδικα διότι ότι πει ο Νουρής είναι θέσφατο. Αλλά θα το ξαναπώ: οι πλείστοι δημοσιογράφοι είναι συνένοχοι στο έγκλημα που συντελείται στα σύνορα μας και η Επιτροπή Δεοντολογίας αρωγός τους.

*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις του συγγραφέα τους

Share this post