Συμφωνία Αναστασιάδη –Βρυξελλών για έκνομες ενέργειες Τουρκίας

Συμφωνία Αναστασιάδη –Βρυξελλών για έκνομες ενέργειες Τουρκίας

Αλληλοενημέρωση Αναστασιάδη-Μητσοτάκη

Βρυξέλλες και Λευκωσία συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις σε όλα τα επίπεδα και τη στενή παρακολούθηση των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να υπάρχει αποφασιστική αντιμετώπιση, στην κατάλληλη χρονική στιγμή.

Στόχος, υπογραμμίζει σε γραπτή δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, “παραμένει ο τερματισμός των έκνομων ενεργειών από πλευράς Τουρκίας και η αποσόβηση οποιουδήποτε κινδύνου στην ευρύτερη περιοχή”.

Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη του προέδρου Αναστασιάδη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σιάρλ Μισιέλ και τον Υπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ. Στην τηλεδιάσκεψη μετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Κατά τη συζήτηση αναδείχθηκε ο αποσταθεροποιητικός χαρακτήρας των παράνομων τουρκικών ενεργειών, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στην περιοχή, καθώς και η αρνητική επιρροή τους σε όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων.

ΦΩΤΟ: Χρ. Αβρααμίδης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να επιδείξει περαιτέρω αποφασιστικότητα, διασφαλίζοντας τα συμφέροντά της, καθώς και τις αρχές και αξίες στις οποίες η ίδια θεμελιώθηκε.

Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν, επίσης, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Πλάνο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενόψει της συζήτησης της πρότασης της Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 19ης Ιουνίου, καθώς και θέματα που άπτονται των ευρύτερων ευρωτουρκικών σχέσεων.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τηλεφωνικώς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.

Αντίστοιχα, ο Ελληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα θέματα που συζήτησε με τους δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους κατά την χθεσινή τους τηλεδιάσκεψη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, σε γραπτή δήλωση, αναφέρει ότι Αναστασιάδης και Μητσοτάκης συμφώνησαν να βρίσκονται σε στενή επαφή και συντονισμό για τα θέματα που απασχολούν Ελλάδα και Κύπρο και που αφορούν, μεταξύ άλλων, τις έκνομες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, τις απειλές εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και τον αποσταθεροποιητικό ρόλο και τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Μεταναστευτικό.

Share this post