Συλλεκτικό και ανάρπαστο το ουκρανικό γραμματόσημο για το «Moskva»

Συλλεκτικό και ανάρπαστο το ουκρανικό γραμματόσημο για το «Moskva»

Τον γύρο του κόσμου κάνει η νέα σειρά γραμματοσήμων που εξέδωσαν τα Ουκρανικά Ταχυδρομεία, με τη φράση «Ρωσικό πλοίο, άντε γ…», αποτυπώνοντας τους στρατιώτες στο μικρό νησάκι στη Μαύρη Θάλασσα που αρνήθηκαν να παραδοθούν και να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους.

Εκατοντάδες Ουκρανοί έκαναν ουρές για ώρες στο κεντρικό ταχυδρομείο στο Κίεβο  για να αγοράσουν το γραμματόσημο, που έχει  αποκτήσει νέο νόημα μετά τη βύθιση του «Moskva», της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Στο γραμματόσημο που σχεδίασε ο Μπόρις Γκροκ καταγράφεται ένα στρατιώτης να κάνει μια χειρονομία στο ρωσικό καταδρομικό Moskva, το οποίο υπέστη «σοβαρές ζημιές» από χτύπημα δύο πυραύλων σύμφωνα με τους Ουκρανούς.

Η ιστορία του γραμματοσήμου βρίσκεται στις πρώτες μέρες του πολέμου τον Φεβρουάριο. Εκείνη την εποχή ο Ουκρανός συνοριοφύλακας Ρόμαν Χριμποφ φώναξε από το ραδιόφωνο “F*** you” στη ρωσική ναυαρχίδα «Moskva», που ήταν στο μικρό νησί των Φιδιών και οι Ρώσοι  ζητούσαν  στους Ουκρανούς στρατιωτες να παραδοθούν. Το ραδιοφωνικό μήνυμα έκανε τον γύρο του κόσμου και έγινε σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης. Τώρα κοσμεί πολλά μπλουζάκια, αφίσες και αναμνηστικά.

Αρχικά είχε ειπωθεί  ότι οι 13 Ουκρανοί στρατιώτες στο νησί των Φιδιών,σκοτώθηκαν στη από το ρωσικό ναυτικό. Αργότερα αποδείχθηκε ότι οι στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν από τους Ρώσους. Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι τίμησε τους στρατιώτες  ως «Ήρωες της Ουκρανίας».

Πηγή: athensvoice.gr

Share this post