Συγκίνηση στον Αγιασμό των υδάτων στην Σμύρνη

Συγκίνηση στον Αγιασμό των υδάτων στην Σμύρνη

Οι μνήμες στην Σμύρνη ξαναζωντάνεψαν 97 χρόνια από την τραγωδία στην πρωτεύουσα της Ιωνίας. Για τρίτη χρονιά ο Μητροπολίτης Σμύρνης , Βαρθολομαίος, μετά από άδεια των αρμοδίων τουρκικών αρχών τέλεσε τον Αγιασμό των υδάτων στην ιστορική προκυμαία, το γνωστό μέχρι το 1922 «Κε» (από το γαλλικό Quai). Στο Κε από τις αρχές του 19ου αιώνα είχαν μεταφέρει τις κατοικίες τους οι πλούσιοι Ευρωπαίοι, αλλά και πολλοί Έλληνες. Ο κεντρικός δρόμος ήταν λιθόστρωτος με πλάκες από την Νεάπολη της Ιταλίας, ενώ την διέσχιζε ιππήλατος σιδηρόδρομος. Στο «Κε» ήταν το λιμάνι και σχεδόν τα πιο πολλά δημόσια κτίρια.
Την τελετή του Αγιασμού των υδάτων παρακολούθησε πολύς κόσμος, ενώ έδωσε ιδιαίτερη κάλυψη ο τουρκικός τύπος. Πολλοί Ορθόδοξοι από την Σμύρνη και προσκυνητές από την Ελλάδα έπεσαν στην θάλασσα.
Τον Τίμιο Σταυρό ανέσυρεν ο Πέτρος Παρίσκος, ανστισυνταγματάρχης τη ς Ελληνικής Αποστολής στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ στην Σμύρνη.
Ο Μητροπολίτης Σμύρνης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι εφέτος ιδιαιτέρως προσευχήθηκε κατά την τελετή του Αγιασμού των υδάτων «υπέρ αναπαύσεως όλων εκείνων των μεταναστών, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία χρόνια στα νερά του Αιγαίου». Επίσης, ο κ. Βαρθολομαίος ευχήθηκε «υπέρ της υπέρ της ειρήνης και της ευσταθείας της χώρας και σύμπαντος του κόσμου και για να παύσουν τα φαινόμενα του βίαιου εκπατρισμού ανθρώπων».
Της τελετής στην προκυμαία της Σμύρνης προηγήθηκε στον ιερό ναό του Αγίου Βουκόλου η Ακολουθία του μεγάλου Αγιασμού και η Θεία Λειτουργία.

Εξάλλου, η ορθόδοξη κοινότητα Σμύρνης με τον ποιμενάρχη της γιόρτασε με λαμπρότητα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Μετά την Θεία Λειτουργία και την Δοξολογία το νέο έτος ο Μητροπολίτης Βαρθολομαίος ευλόγησε στην αίθουσα της Μητρόπολης την Αγιοβασιλόπιτα και το φλουρί έλαχε στον πρωτοπρεσβύτερο, π. Αθανάσιον Κατζιγκά, εφημέριο της Ορθόδοξης Κοινότητας Σμύρνης.

Share this post