Συγκεντρώθηκαν 7,4 δισ. ευρώ για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Συγκεντρώθηκαν 7,4 δισ. ευρώ για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Δεύτερο, ενδεχομένως και τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού,  προβλέπει  ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, o Λόταρ Βίλερ,

 

 Μεγάλη ανταπόκριση υπήρξε στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συγκεντρωθούν σε πρώτη φάση  7,5 δισεκατομμύρια ευρώ για τις έρευνες για την ανάπτυξη εμβολίου και θεραπειών κατά του νέου κορονοϊού. Στον   παγκόσμιο μαραθώνιο δωρητών, απουσία των ΗΠΑ που έχουν διαμηνύσει τη βούλησή τους να προχωρήσουν μόνες την προσπάθεια αυτήν, συγκεντρώθηκαν 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε συνεισφορές. Επίσης , απουσίασαν η Ρωσία και η  Ινδία. Εκτιμάται θα απαιτηθεί συνολικό ποσό 40 δισ.ευρώ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε  ότι συνεισφέρει 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Ακολούθησαν η Γαλλία και η Γερμανία, προσφέροντας 500 εκατ. και 525 εκατ. αντίστοιχα. Η Ελλάδα έδωσε 3 εκατομμύρια ευρώ και η Κύπρος 200 χιλιάδες ευρώ. 

Την διαδικασία συντόνιζε η πρόεδρος της Κομισιόν , Όυρσουλα Βαν Ντερ Λάϊεν,  και μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο πρίγκιπας του Μονακό Αλβέρτος, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, η πρόεδρος της Ελβετίας Σιμονέτα Σομαρούγκα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, η Μελίντα Γκέητς επικεφαλής του ιδρύματος “Μπιλ και Μελίντα Γκέητς”, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λέφεν, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κούρτς και άλλοι. Ο Ερντογάν είπε ότι θα ενημερώσει για την εισφορά της Τουρκίας στις 23 Μαΐου. 

Η Μαντόνα, ο Μπιλ και η Μελίντα Γκέιτς, πρίγκιπες, ένας βασιλιάς, πρόεδροι και αρχηγοί κρατών συμμετείχαν στον παγκόσμιο διαδικτυακό μαραθώνιο. 

Η Κίνα, όπου ξεκίνησε ο ιός, δεσμεύτηκε να χορηγήσει 45,6 εκατομμύρια ευρώ. Η Ιαπωνία θα δώσει 830 εκατομμύρια, ο Καναδάς 600, η Αυστραλία 220, η Ελβετία 380, η Ολλανδία 192 και το Ισραήλ 60. Η Νότια Αφρική δεσμεύτηκε για 1,2 εκατομμύρια ευρώ και οι χώρες της Λατινικής Αμερικής έδωσαν υποσχέσεις χωρίς να αναφέρουν ποσά . 

Η συγκέντρωση χρημάτων από την Επιτροπή είναι ένα πρώτο βήμα. «Θα χρειαστεί ένα ποσό πενταπλάσιο» για την ανάπτυξη και τη διανομή του εμβολίου, δήλωσε  ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προέτρεψε όλον τον κόσμο να ενωθεί για να καταπολεμήσει τον νέο κορονοϊό.
«Ο ιός θα είναι μαζί μας για πολύ καιρό και πρέπει να ενωθούμε για να αναπτύξουμε και να μοιραστούμε τα εργαλεία για να τον νικήσουμε», τόνισε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους,  γενικός διευθυντής του ΠΟΥ. 
«Θα υπερισχύσουμε μέσω της εθνικής ενότητας και της παγκόσμιας αλληλεγγύης», πρόσθεσε, επαινώντας τη δέσμευση ηγετών, οργανώσεων και προσωπικοτήτων να δωρίσουν 7,4 δισεκ. ευρώ στον «μαραθώνιο» που οργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση ενός εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού. «Πρόκειται για μια ισχυρή απόδειξη της παγκόσμιας αλληλεγγύης» είπε, χαρακτηρίζοντας την πανδημία «ευκαιρία για να ενωθεί ο κόσμος απέναντι σε μια κοινή απειλή αλλά και για να οικοδομήσει ένα κοινό μέλλον».
Ο ΠΟΥ πρόκειται να ανακοινώσει αυτήν την εβδομάδα μια αναθεωρημένη πρόβλεψη των πόρων που θα χρειαστεί για να στηρίξει τα διεθνή και εθνικά σχέδια για την καταπολέμηση του ιού, πρόσθεσε ο Τέντρος.

 

Ο Λόταρ Βίλερ

Βέβαιος ότι θα υπάρξει και δεύτερο, ενδεχομένως και τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ρόμπερτ ΚοχΛόταρ Βίλερ, ο οποίος προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα κρούσματα όσο χαλαρώνουν οι περιορισμοί στην οικονομική και κοινωνική ζωή των πολιτών.

 


«Γνωρίζουμε ότι με μεγάλη βεβαιότητα θα υπάρξει και δεύτερο κύμα. Οι περισσότεροι επιστήμονες είναι σίγουροι γι’ αυτό και πολλοί εκτιμούν ότι θα υπάρξει και τρίτο κύμα», δήλωσε ο καθηγητής Βίλερ, επισημαίνοντας ότι η σχεδιαζόμενη εφαρμογή για την ιχνηλάτηση των επαφών θα είναι τότε ιδιαίτερα χρήσιμη.
Ενόψει των αποφάσεων για περαιτέρω άρση των περιορισμών, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου που έχει την επιστημονική ευθύνη για την διαχείριση της πανδημίας στην Γερμανία τόνισε ότι, «όσο χαλαρώνουμε, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα για νέα κρούσματα». Γι’ αυτό, διευκρίνισε, η πολιτεία διευρύνει τα μέσα της. «Τα κρούσματα πρέπει να αναγνωρίζονται γρήγορα και να ιχνηλατούνται οι επαφές τους», σημείωσε και διαβεβαίωσε ότι το σύστημα είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένο για ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού απ’ ό,τι ήταν για το πρώτο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ανέφερε ο κ. Βίλερ, η τήρηση αποστάσεων είναι η νέα κανονικότητα. «Έχουμε δουλέψει σκληρά για τις σημερινές επιτυχίες. Δεν πρέπει τώρα να τις θέσουμε σε κίνδυνο», είπε χαρακτηριστικά.

 

 

 

Share this post