Συγχαρητήρια Χριστοδουλίδη στον Ερντογάν

Συγχαρητήρια Χριστοδουλίδη στον Ερντογάν

«Θεωρώ ότι είναι ένα σημαντικό ορόσημο που έχει ολοκληρωθεί με εκλογή του κ. Ερντογάν. Θέλω να αξιοποιήσω τη σημερινή ευκαιρία για να τον συγχαρώ για την επανεκλογή του και να τονίσω για ακόμη μια φορά τη δική μας ετοιμότητα για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά. Αντιλαμβάνεστε ότι μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, η προσπάθεια μας μπαίνει σε ένα δεύτερο στάδιο, γιατί ήταν ορόσημο και ελπίζουμε να υπάρξουν σύντομα εξελίξεις», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σχολιάζοντας την επανεκλογή του Τούρκου Προέδρου. 

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τον χαιρετισμό του στην έναρξη των εργασιών του Εργαστηρίου, και κληθείς να αναφερθεί στις εκλογές στην Τουρκία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θεωρώ ότι είναι ένα σημαντικό ορόσημο που έχει ολοκληρωθεί με εκλογή του κ. Ερντογάν. Θέλω να αξιοποιήσω τη σημερινή ευκαιρία για να τον συγχαρώ για την επανεκλογή του και να τονίσω για ακόμη μια φορά τη δική μας ετοιμότητα για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά. Αντιλαμβάνεστε ότι μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, η προσπάθεια μας μπαίνει σε ένα δεύτερο στάδιο, γιατί ήταν ορόσημο και ελπίζουμε να υπάρξουν σύντομα εξελίξεις».

Σε ερώτηση αν οι αναφορές της Πρέσβειρας των ΗΠΑ σε συνέντευξη της ικανοποιούν τη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «να χαιρετίσω τις δηλώσεις της Αμερικανίδας Πρέσβη επί όλων των θεμάτων. Θεωρώ ότι οι αναφορές της επί όλων των θεμάτων είναι σημαντικές και συμβαδίζουν με τη δική μας προσέγγιση. Και στο θέμα των κυρώσεων και στην αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και όσον αφορά το μέλλον των διμερών μας σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια σε σημαντικότατο βαθμό, στον τομέα της άμυνας, της ασφάλειας, στις πολιτικές σχέσεις, στις διαβουλεύσεις, και το πλάνο μας, έχουμε αρχίσει ήδη την υλοποίηση του, είναι να έχουμε τέτοιου είδους εξελίξεις, και να αντιλαμβάνεται και η κυπριακή κοινωνία αυτό το νέο επίπεδο σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ.

Θα δώσω δύο παραδείγματα. Έχουμε, ήδη, μετά την πρώτη επαφή που είχαμε με την Πρέσβη των ΗΠΑ, λάβει τον οδικό χάρτη σε σχέση με το θέμα της μη ανάγκης θεώρησης εισόδου σε Κύπριούς πολίτες που επιλέγουν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ, έχω ορίσει συντονιστή, διότι αντιλαμβάνεστε εμπλέκονται πολλά Υπουργεία, ο οποίος, πλέον, εργάζεται μαζί με τα Υπουργεία και τις αμερικανικές Αρχές, για να προχωρήσουν.

Άλλος τομέας στον οποίο συντονιζόμαστε με την Κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι η προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων στην Κύπρο, εργαζόμαστε συντονισμένα, έτσι ώστε να καταφέρουμε να έχουμε σύντομα κάποιες εμπορικές αποστολές από πλευράς των ΗΠΑ οι οποίες αποστολές βλέπουν την προστιθέμενη αξία να επενδύσουν στην Κύπρο, και όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά ευρύτερα στην περιοχή».

Τέλος, σε ερώτηση αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα κατάληξης των συζητήσεων για το visa waver, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε καταφατικά. 

Share this post