ΣΥΕ Ε.Ε. : Ερωτηματικό για την έμπρακτη στήριξη στην Αθήνα

ΣΥΕ Ε.Ε. : Ερωτηματικό για την έμπρακτη στήριξη στην Αθήνα

Κρίσιμη συνάντηση Δένδια με τον ΥΠΕΞ ΤΩΝ ΗΠΑ Μ. Πομπέο 

Σε εξέλιξη βρίσκεται  το έκτακτο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, το οποίο γίνεται με τηλεδιάσκεψη και στο οποίο θα συζητηθεί το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συμμετέχει στην τηλεδιάσκεψη από τη Βιέννη, όπου βρίσκεται. Επισημαίνεται ότι στην  ατζέντα της τηλεδιάσκεψης βρίσκονται και άλλα σοβααρά ζητήματα , δηλαδή οι προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία, ο Λίβανος και η Βενεζουέλα.

Ως προς το πώς θα καταγραφεί η έμπρακτη στήριξη της ΕΕ η Αθήνα για ευνόητους λόγους δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της πριν από τη συνεδρίαση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ.

Ωστόσο ο ίδιος ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ακόμη και το να ζητήσει την ενεργοποίηση του άρθρου 42 της ΕΕ – που κοινώς είναι γνωστό ως «η ρήτρα αμοιβαίας άμυνας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μιλώντας στα ΝΕΑ και τη δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Φωτάκη, ο Νίκος Δένδιας στέλνει αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία καλώντας την να αντιληφθεί πως «οι απειλές και οι προκλήσεις απέναντι στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα χωρών της Ε.Ε θα έχουν συνέπειες».

Θα ζητηθεί η ενεργοποίηση του άρθρου 42;

Απαντώντας σε ερώτηση,  για το εάν θα τεθεί θέμα θέμα ενεργοποίησης του άρθρου 42 των Συνθηκών της ΕΕ, ο κ. Δένδιας σημειώνει ότι είχε προϊδεάσει πως «αναλόγως των εξελίξεων και της συμπεριφοράς της Τουρκίας, θα ήμουν αναγκασμένος να το ζητήσω».

Και προσθέτει με νόημα: «Σε μια τέτοια κρίσιμη συγκυρία η ΕΕ πρέπει να στείλει το μήνυμα ότι έκνομες συμπεριφορές δεν μπορούν να είναι αποδεκτές και πρέπει να τερματισθούν».

Ο Νίκος Δένδιας λαμβάνει μέρος στην τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ από κοινού με τον Αυστριακό ομόλογό του Σάλενμπεργκ, ο οποίος σημείωσε ότι οι τουρκικές προκλήσεις θα πρέπει να κινητοποιήσουν την Ευρώπη και να της αλλάξουν τρόπο σκέψης.

«Για το λόγο αυτό –είπε ο κ. Σάλενσμπεργκ σε δηλώσεις του στο APA- η Αυστρία συνεχίζει να ζητά τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία».

 

Ο Δένδιας ενημερώνει την ΕΕ για τα πραγματικά περιστατικά

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ ενημρώνει τους ομολόγους του για τα  πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αναμένεται να θέσει υπόψη των ευρωπαίων ομολόγων του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια από πλευράς της Τουρκίας, να δημιουργήσει εντυπώσεις, καθώς τουρκικά φιλοκυβερνητικά μέσα που έκαναν λόγο για σύγκρουση ελληνικής φρεγάτας με τουρκική που μετέχει στον στολίσκο συνοδείας του Oruc Reis.

Στην πραγματικότητα – και σύμφωνα με όλα όσα έχουν γίνει γνωστά – παραλίγο να συμβεί «ατύχημα», ως απόρροια της τουρκικής παραβατικότητας, με την περιπλάνηση του Oruc Reis στην περιοχή της παράνομης Navtex που έχει εκδώσει η Τουρκία. 

Το συμβάν – σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες – προκλήθηκε από λάθος χειρισμούς του κυβερνήτη της τουρκικής φρεγάτας «Kemal Reis» που είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθεί πρόσκρουση με την ελληνική φρεγάτα «Λήμνος». Η τουρκική φρεγάτα υπέστη ζημιές, σε αντίθεση με την ελληνική, η οποία μετείχε κανονικά στα χθεσινά ελληνογαλλικά γυμνάσια.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά φέρεται αποφασισμένη να μην επιτρέψει στην τουρκική ηγεσία να αποπροσανατολίσει τις σημερινές διπλωματικές διεργασίες που έχουν ως επίκεντρο τη Βιέννη και μέσω των οποίων η Αθήνα επιχειρεί να δημιουργήσει διπλωματικό μπλόκο στην τουρκική προκλητικότητα.

Κρίσιμη συνάντηση Δένδια με Πομπέο

Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η συνάντηση που θα έχει στη Βιέννη μετά το τέλος του Συμβούλιου των ΥΠΕΞ της ΕΕ, ο Νίκος Δένδιας με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο.

Σε αυτή τη συνάντηση ο Έλληνας υπουργός θα θέσει μετ’ επιτάσεως το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας σημειώνοντας ότι αποτελεί κίνδυνο για όλες τις χώρες της περιοχής, την ασφάλεια και τη σταθερότητα.

Οι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας, όπως ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα.

Η κυβέρνηση προσδοκά σε πιο ενεργή ανάμιξη των Αμερικανών καθώς αυτή τη στιγμή η μόνη μεγάλη δύναμη που εμφανίζεται να είναι ο μεγάλος παίχτης στην περιοχή είναι η Γερμανία ως μεσολαβητής και συνομιλητής Ελλάδας και Τουρκίας.

Το Βερολίνο

Τις χθεσινές τηλεφωνικές συνομιλίες της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, κατά τις οποίες συζητήθηκε η «ανησυχητική κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο», επιβεβαίωσε σήμερα  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, επαναλαμβάνοντας την έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης και για απευθείας διάλογο των δύο πλευρών.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, επανέλαβε την έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης και για απευθείας διάλογο των δύο πλευρών και επιβεβαίωσε τις χθεσινές τηλεφωνικές συνομιλίες της Μέρκελ με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, κατά τις οποίες συζητήθηκε η «ανησυχητική κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η Καγκελάριος μίλησε χθες τηλεφωνικά με τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο Ερντογάν και ότι ασφαλώς μίλησε για την ανησυχητική κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Η θέση μας έχει αναφερθεί εδώ επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες και είναι σαφής: αυτές οι εντάσεις προκαλούν ανησυχία. Το σημαντικό είναι η αποκλιμάκωση και το να αποφευχθεί κάθε περαιτέρω όξυνση. Σημαντικό είναι τα δύο κράτη να μπουν σε απευθείας συνομιλία, στην οποία θα συζητήσουν πράγματι μεταξύ τους τα διαφιλονικούμενα θέματά τους του Δικαίου της Θάλασσας. Και αυτή είναι η θέση την οποία η Καγκελάριος – είναι βεβαίως και η θέση ολόκληρης της κυβέρνησης – υποστήριξε σε αυτές τις συνομιλίες», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν το Βερολίνο εφαρμόζει πολιτική ίσων αποστάσεων, σε αντίθεση με την Γαλλία, η οποία έχει λάβει σαφή θέση υπέρ της Ελλάδας, ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε ότι δεν θέλει να εκφράσει περαιτέρω αξιολόγηση για το θέμα και πρόσθεσε: «Η Καγκελάριος μίλησε και με τις δύο πλευρές της – αν θέλετε – διένεξης. Είναι σημαντικό και οι δύο εμπλεκόμενοι να αποφύγουν κάθε περαιτέρω κλιμάκωση και να επιδιώξουν μια λύση των διαφιλονικούμενων θεμάτων σε απευθείας συνομιλίες. Η έκκλησή μας για αυτό απευθύνεται και στους δύο και αυτό υπηρετούν και τέτοια τηλεφωνήματα, όπως τα πραγματοποίησε χθες η Καγκελάριος».

Ερωτηθείς εάν η αποστολή γαλλικού πολεμικού πλοίου στην περιοχή συμβάλλει στο να αποφευχθεί η περαιτέρω όξυνση, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε να δηλώσει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και έχει ενημερωθεί σχετικά. «Ισχύει αυτό που είπα, ότι πρέπει να γίνει το παν προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση», τόνισε.

Υπενθυμίζεται πως το Βερολίνο εμφανίζεται τις τελευταίες ημέρες ανήσυχο, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ζάιμπερτ να σημειώνει την Τετάρτη πως «ασφαλώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βλέπει την αύξηση της έντασης σε αυτή την περιοχή της Μεσογείου γεμάτη ανησυχία. Είναι απολύτως σημαντικό οι εμπλεκόμενοι να επιδιώξουν τον απευθείας διάλογο μεταξύ τους για τα ζητήματα που τους χωρίζουν και αφορούν θέματα δικαίου της θάλασσας», ενώ συμπλήρωσε: «Από τη σκοπιά μας, το σημαντικότερο είναι να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για τα διαφιλονικούμενα θέματα δικαίου της θάλασσας στη σχέση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Προς τούτο απευθύνουμε έκκληση προς τους εμπλεκομένους και για την αποτροπή κάθε περαιτέρω κλιμάκωσης».

Share this post