Σβεν Μαρί για Εύα Καϊλή: “Θα μπορούσε η κράτησή της να γίνει στο σπίτι της”

Σβεν Μαρί για Εύα Καϊλή: “Θα μπορούσε η κράτησή της να γίνει στο σπίτι της”

«Το παιδί της κλαίει, είναι βασανιστήριο» .

Ο Σβεν Μαρί, δικηγόρος της Εύας Καϊλή, μίλησε για τους λόγους που τo προδικαστικό συμβούλιο των Βρυξελλών αποφάσισε την παράταση της προληπτικής κράτησης της Ελληνίδας Ευρωβουλευτού, στο πλαίσιο των ερευνών για την υπόθεση διαφθοράς Qatargate.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε ότι υπάρχουν δύο λόγοι που η Εύα Καϊλή παραμένει στη φυλακή: «Ο πρώτος είναι για να μην εξαφανίσει αποδείξεις και ο δεύτερος ότι δεν πρέπει να έρθει σε επαφή και συνεννόηση με ανθρώπους που ενδεχομένως θα μπορούσαν να συλληφθούν ή να καταθέσουν».

Στη συνέχεια ο κ. Μαρί πρόσθεσε: «Δεν ξέρω τι θα μπορούσε να εξαφανίσει. Πιστεύω ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που θα μπορούσε να τα εξαφανίσει. Το δεύτερο σημείο είναι η επαφή με τους άλλους πρωταγωνιστές της υπόθεσης ή με μάρτυρες. Νομίζω ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί εδώ και πολύ καιρό. Πρώτον, η κυρία Καϊλή έχει τηλέφωνο στο κελί της, όπως και οι άλλες κρατούμενες στη φυλακή. Εάν κάποια στιγμή θέλουν να συνομιλήσουν με άλλα άτομα, διαθέτει τηλέφωνο και μπορεί να το κάνει. Όμως δεν το έκανε ποτέ. Πρέπει να ξέρουμε ότι όλες οι τηλεφωνικές τις συνομιλίες καταγράφονται και τις ακούει η αστυνομία. Πιστεύω ότι δεν θα έπρεπε να παραμένει κρατούμενη όλους αυτούς τους μήνες η κυρία Καϊλή. Αυτό είναι το πρώτο στοιχείο. Θα μπορούσε εύκολα, περιμένοντας μέχρι να γίνει η ακρόαση άλλων ανθρώπων. Θα μπορούσε η κράτησή της να γίνει στο σπίτι της. Έτσι θα είχε την ευκαιρία να βλέπει το παιδί της κάθε μέρα. Πιστεύω ότι αυτό είναι σημαντικό. Πρόκειται για ένα παιδί που θα γίνει σύντομα δύο ετών».

Για Αντόνιο Παντσέρι
Για τον ρόλο του Αντόνιο Παντσέρι, του Ιταλού ευρωβουλευτή που φέρεται να είναι ο εγκέφαλος της υπόθεσης Qatargate ο οποίος υπέγραψε μνημόνιο μεταμέλειας και συνεργασίας με τις βελγικές Αρχές, o Σβεν μαρί σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξουν διευκρινήσεις: «Δεν είναι ξεκάθαρο. Στην αρχή της έρευνας είχε ένα συγκεκριμένο ρόλο. Δηλαδή εκλήθη να απαντήσει σε μια ολόκληρη σειρά ερωτήσεων. Στη συνέχεια άλλαξε αφήγημα. Εμφανίζεται σήμερα με μια διαφορετική γραμμή. Δηλαδή δηλώνει μεταμέλεια που σημαίνει ότι θα βοηθήσει την έρευνα λέγοντας την αλήθεια. Με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι όταν στην πρώτη φάση της έρευνας, προτού δηλώσει μεταμέλεια ο Παντσέρι έλεγε διάφορα πράγματα, η Δικαιοσύνη έλεγε ότι ήταν ψέματα, ενώ τώρα όλα όσα λέει θεωρούνται αληθή, φαίνεται σαν ο λόγος του Ευαγγελίου».

Για την κόρη της Εύας Καϊλή

Σχετικά με τη κόρη της Εύας Καϊλή, ο Σβεν Μαρί είπε ότι «οι Αρχές επιτρέπουν στην Εύα Καϊλή να βλέπει το παιδί της κάθε μέρα για μία ώρα. Πρέπει να ξέρετε ότι ένα παιδί είκοσι τεσσάρων μηνών δεν καταλαβαίνει ακόμα πολλά πράγματα. Όταν ένα παιδί φτάνει στη φυλακή, δεν καταλαβαίνει, δεν ξέρει τι είναι η φυλακή. Όμως όταν το επισκεπτήριο κρατάει μια ώρα την ημέρα, πρέπει μετά από 35 λεπτά να προετοιμάσεις το παιδί ότι η μαμά θα φύγει. Μετά από 25 λεπτά το παιδί κλαίει. Το παιδί είναι θλιμμένο και δεν καταλαβαίνει γιατί φεύγει η μητέρα. Πιστεύω ότι τόσο για την Εύα Καϊλή όσο και για το παιδί που δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει, πρόκειται για βασανιστήριο γιατί το παιδί φεύγει προς την έξοδο και η Εύα Καϊλή επιστρέφει στο κελί της».

«Η Εύα Καϊλή με έχει ανάγκη»
Για τον ίδιο και τον ρόλο του δικηγόρου της Εύας Καϊλή, είπε: «Αυτό που είναι πολύτιμο για εμένα είναι να έχει ο κάθε άνθρωπος που είτε είναι θύμα είτε είναι φερόμενος δράστης ενός εγκλήματος δικαίωμα στην υπεράσπιση. Δεν θα γίνω ποτέ δημοφιλής υπερασπιζόμενος τρομοκράτες. Δεν θέλω να γίνω δημοφιλής, υπερασπιζόμενος κάποιον που έχει πέσει θύμα επίθεσης με βιτριόλι. Ο ρόλος μου δεν είναι να είμαι δημοφιλής. Ο ρόλος μου είναι να υπερασπίζομαι ανθρώπους που έχουν ανάγκη και πιστεύω ότι η Εύα Καϊλή με έχει ανάγκη».

Πηγή: iefimerida.gr 

ΦΩΤΟ: SOOC/Ο Βέλγος δικηγόρος της Εύας Καϊλή, Σβεν Μαρί

Share this post