Στρατιωτική παρέλαση με επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα UAV

Στρατιωτική παρέλαση με επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα UAV

Το παρών τους στην παρέλαση έδωσαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος , Ν. Παναγιωτόπουλος  και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Η Κύπρος γιόρτασε σήμερα την 61η επέτειο της Aνεξαρτησίας της με στρατιωτική παρέλαση, το χαιρετισμό της οποίας δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, πλαισιούμενος από τη θρησκευτική, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, τοπικές αρχές και άλλους φορείς. Η παρέλαση ξεκίνησε με την έπαρση της σημαίας και την ρίψη 21 χαιρετιστήριων κανονιοβολισμών. Ρίγη συγκίνησης σκορπούν οι πολεμιστές και οι ανάπηροι πολέμου του 1974.

Της έναρξης της παρελάσεως, προηγήθηκε η επίσημη τελετή έπαρση της σημαίας υπό την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και της ρίψης 21 χαιρετιστήριων κανονιοβολισμών.   

Στην παρέλαση συμμετείχαν μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα της Εθνικής Φρουράς, της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, του Τμήματος Δασών, της Πολιτικής Άμυνας και της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων. Επιπλέον, των τμημάτων υπερίπταντο σχηματισμοί ελικοπτέρων της Εθνικής Φρουράς και της Κυπριακής Αστυνομίας.   

 

ΦΩΤΟ: Σταύρος Ιωαννίδης

Για πρώτη φορά στην παρέλαση παρουσιάστηκαν τα νεοαποκτηθέντα μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα UAV, που ομοιάζουν με μεγάλο drone. 

Είναι Ισραηλινής κατασκευής και έχουν την δυνατότητα μεταφοράς εκρηκτικών, καμερων και ραντάρ, προσδίδοντας μεγαλύτερα πλεονεκτήματα στο αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς.

Επίσης , συμμετείχαν: 

*τα ρωσικής κατασκευής άρματα Τ80.

*τα AMIXI 30, τα τεθωρακισμένα ΛΕΩΝΙΔΑΣ, τα αντιαρματικά MILAN, οι συστοιχίες EXOCET και οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι BUK και TOR Μ1 

 

* το υπερσύγχρονο οπλικό σύστημα της ΕΦ, ΝΟRΑ.

 

 

 

Σε άψογους σχηματισμούς, ελικόπτερα Gazell, Mi 35 και Agusta Westland πέταξαν πάνω από την Λευκωσία .

Με υψηλό φρόνημα και παράστημα παρέλασαν τα επίλεκτα σώματα των ενόπλων δυνάμεων. Τα τιμημένα πράσινα μπερέ, κέρδισαν για ακόμη μια χρονιά, τo χειροκρότημα.

“Χρόνια πολλά Κύπρος! Ξεκινήσαμε από μια φτωχή αποικία, για να είμαστε σήμερα ένα ευρωπαϊκό σύγχρονο κράτος, ανάφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσθέτοντας ότι θα ένιωθε πιο ευτυχής, αν σήμερα συνεόρταζαν μαζί μας οι Τουρκοκύπριοι.

“Έυχομαι σύντομα να είμαστε σε θέση να γιορτάζουμε απαλλαγμένοι από την κατοχή. Είναι με καμάρι και με περηφάνια που σήμερα παρακολουθήσαμε όλοι τον συνεχή εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς”, τόνισε.

Το παρών τους στην παρέλαση έδωσαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος , Ν. Παναγιωτόπουλος  και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

“Η Κύπρος είναι η τελευταία χώρα της Ευρώπης που σκίζεται από ένα εσωτερικό τείχος, αυτό που σκίζει το έδαφος της και τις καρδιές μας. Η Ελλάδα βρισκόταν, βρίσκεται και θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό της Κύπρου. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζει ο κυπριακός λαός” , δήλωσε ο Έλληνας υπουργός.

Την παρέλαση παρακολούθησαν Πρέσβεις και Ακόλουθοι Άμυνας ξένων χωρών.

Ο Αρχηγός της ΕΦ, αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκηςσυνεχάρη τα τμήματα για την εξαιρετική εμφάνισή τους στην παρέλαση, ενώ στην Ημερήσια του Διαταγή ανέφερε ότι σήμερα εορτάζουμε την 61η επέτειο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κύπρου, τιμώντας παράλληλα τη γενέθλιο μέρα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πέραν των άλλων, τόνισε ότι, σε μια περίοδο που οι διεθνείς οιωνοί ήταν αντίθετοι, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι παρά τα λάθη που έγιναν, η τόλμη, ο ηρωισμός και η θυσία όσων συστρατεύτηκαν στον απελευθερωτικό αγώνα του 1955 – 1959, επέφεραν την απαλλαγή από την Αγγλική αποικιοκρατία και άλλαξαν τον γεωπολιτικό χάρτη της περιοχής, οδηγώντας στην ανεξαρτησία της Κύπρου και την ίδρυση ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους.

Έκτοτε, τόνισε ότι, η Κύπρος συμμετέχει ως μέλος σε διεθνείς οργανισμούς, πορεύεται σταθερά στο διεθνές στερέωμα, συμμετέχοντας σε ισχυρές συμμαχίες, λειτουργώντας με αυτό τον τρόπο ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι, κατά παράβαση κάθε αρχής του Διεθνούς Δικαίου, το 37% περίπου του εδάφους μας κατέχεται παράνομα και εποικείται συστηματικά, ενώ συνεχώς η Τουρκία αμφισβητεί και παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, η συνεχιζόμενη προκλητική συμπεριφορά της, με την άνευ προηγουμένου στρατικοποίηση της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, επιβάλλει τη συνεχή ετοιμότητά της Εθνικής Φρουράς, για να προασπίσει την εθνική κυριαρχία.

Καταληκτικά, υπογράμμισε ότι οι διαρκείς προκλήσεις βρίσκουν την Εθνική Φρουρά ικανή και αποφασισμένη να υπερασπιστεί την ακεραιότητα και την εδαφική ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τόνισε επίσης ότι, η Εθνική Φρουρά παρακολουθεί τις εξελίξεις και προσαρμόζετε έγκαιρα, ώστε να επαυξήσει την αποτρεπτική της ισχύ, αποτελώντας παράλληλα μέσο για την υλοποίηση των πολιτικο-στρατιωτικών επιδιώξεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

 

Share this post