Στους “οκτώ” του Euro 2020 η Ελβετία και η Ισπανία

Στους “οκτώ” του Euro 2020 η Ελβετία και η Ισπανία

Η πρώτη απέκλεισε στην Γαλλία και η δεύτερη την Κροατία. Ο αγώνας Ελβετίας -Γαλλίας κρίθηκε στα πέναλτι και Ισπανίας -Κροατίας στην παράταση

Με ήρωα τον Γιαν Σόμερ η Ελβετία πέτυχε μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στα χρονικά του Euro, επικρατώντας με 5-4 στα πέναλτι της Γαλλίας, η οποία είχε «μοιραίο» παίκτη στη «ρώσικη ρουλέτα» τον Κιλιάν Μπαμπέ.

Η ομάδα του Πέτκοβιτς βρέθηκε να χάνει με 3-1 στο 75΄, αλλά κατάφερε να σταθεί όρθια και να στείλει το ματς στην παράταση, «άντεξε» και στον επιπλέον χρόνο του αγώνα και με απόλυτη ευστοχία στα πέναλτι (5 στα 5) και τον Σόμερ να αποκρούσει το τελευταίο των Γάλλων πήρε ιστορική πρόκριση στους «8» του Euro 2020, όπου θα αντιμετωπίσει την Ισπανία στις 2 Ιουλίου στην Αγία Πετρούπολη.

Μετά από ένα πολύ κακό πρώτο 45λεπτο κι έχοντας με το μέρος της την τύχη στο ξεκίνημα του δεύτερου, η Γαλλία συνήλθε και μέσα σε 5 λεπτά είχε φέρει τα πάνω κάτω. Συνέβαλλε σ΄ αυτό και η αλλαγή συστήματος που έγινε από τον Ντεσάν στην ανάπαυλα, καθώς το σχήμα με τα τρία σέντερ μπακ στο πρώτο ημίχρονο δεν λειτούργησε καθόλου. Ο Γάλλος τεχνικός το είδε αυτό, έβαλε στο 46΄ τον Κομάν αντί του Λενγκλέ και η Γαλλία… απελευθερώθηκε.

Η Ελβετία κατάφερε να αιφνιδιάσει τη γαλλική άμυνα στο 15΄, με τον Σεφέροβιτς να νικά στον αέρα τον Λενγκλέ και να σκοράρει με κεφαλιά για το 1-0. Η ομάδα του Ντεσάν έκανε το χειρότερό της ίσως πρώτο 45λεπτο έως τώρα στο τουρνουά. Δεν είχε κανένα πλάνο στο παιχνίδι της, προσπάθησε με ατομικές ενέργειες κάποιων παικτών να διασπάσει την καλά οργανωμένη διάταξη των Ελβετών, χωρίς να καταφέρει απολύτως τίποτα, πέραν από ένα επικίνδυνο σουτ του Ραμπιό που έφυγε λίγο άουτ.

Στο δεύτερο μέρος και πάλι η Ελβετία πλησίασε στο 2-0 στο 54΄ με τον Βαράν να «παίρνει τη μπουκιά από το στόμα» του Σεφέροβιτς, ενώ ένα λεπτό μετά η ομάδα του Πέρτκοβιτς είχε την μεγάλη ευκαιρία να πάρει προβάδισμα δύο τερμάτων με το πέναλτι που υπέδειξε ο Ραπαλίνι αφού συμβουλεύτηκε το VAR και είδε την ανατροπή του Τζούμπερ από τον βαράν. Ο Λιορίς, όμως, έκανε σπουδαία επέμβαση στο σουτ του Ροντρίγκεζ δίνοντας το έναυσμα στην ομάδα του για την αντεπίθεση.

Στο 57΄ ο Μπενζεμά από ασίστ του Μπαπέ πρόλαβε στην έξοδο τον Σόμερ και ισοφάρισε, ενώ δύο λεπτά μετά και πάλι ο στράικερ της Ρεάλ ήταν στη σωστή θέση για να σπρώξει απλά τη μπάλα με το κεφάλι στην άδεια εστία για να «γράψει» το 2-1 με το 4ο προσωπικό του γκολ στο τουρνουά.

Ο δείκτης του σκορ ανέβηκε στο 75΄ για τους Γάλλους με το πανέμορφο γκολ του Πογκμπά, ο οποίος με άπιαστο σουτ «κάρφωσε» τη μπάλα στο αριστερό «παράθυρο» του Σόμερ. Κι ενώ όλα έδειχναν ότι οι «τρικολόρ» δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα για να πάρουν το «εισιτήριο», η Ελβετία τα έπαιξε όλα για όλα στα τελευταία λεπτά και μείωσε αρχικά με τον Σεφέροβιτς στο 81΄, ενώ στο 90΄ με την «χρυσή» αλλαγή του Πέτκοβιτς, Μάριο Γκαβράνοβιτς, ισοφάρισε 3-3 κι έστειλε το ματς στην παράταση.

Εκεί η Γαλλία ήταν καλύτερη, αλλά με εξαιρετική τακτική οι Ελβετοί κατάφεραν να μην δεχτούν γκολ, μιας και αυτό ήταν που επεδίωκαν περισσότερο με τον τρόπο που έπαιζαν. Ο στόχος τους να πάει το ματς στα πέναλτι επιτεύχθηκε κι εκεί με απόλυτη ευστοχία και τον Σόμερ να κάνει σπουδαία επέμβαση στην εκτέλεση του Μπαπέ, πέτυχαν κάτι που φαινόταν απίθανο με βάση την εξέλιξη του ματς στην κανονική του διάρκεια.

Διαιτητής: Φερνάντο Ραπαλίνι (Αργεντινή)
Κίτρινες: Βαράν, Παβάρ, Κομάν – Ελβέντι, Ροντρίγκεζ, Τσάκα, Ακάνζι
Κόκκινες: 

Οι συνθέσεις:

ΓΑΛΛΙΑ (Ντιντιέ Ντεσάν): Λιορίς, Βαράν, Λενγκλέ (46΄ Κομάν – 111΄ Τιράμ), Κιμπεμπέ, Παβάρ, Πογκμπά, Καντέ, Ραμπιό, Γκριεζμάν (88΄ Σισοκό), Μπενζεμά (94΄ Ζιρού), Μπαπέ.

ΕΛΒΕΤΙΑ (Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς): Ζόμερ, Ροντρίγκεζ (86΄ Μεχμέντι), Ακάνζι, Ελβέντι, Βίντμερ (73΄ Μπαμπού), Φρόλιερ, Τσάκα, Ζούμπερ (77΄ Φάσναχτ), Σακίρι (73΄ Γκαβράνοβιτς), Εμπολό (79΄ Βάργκας), Σεφέροβιτς (97΄ Σερ).

Η Ισπανία επικράτησε της «επτάψυχης» Κροατίας.

Στο κορυφαίο μακράν ματς του Euro 2020 έως τώρα κι ένα από τα καλύτερα όλων των εποχών στη διοργάνωση, η Ισπανία βρέθηκε από τον παράδεισο στην κόλαση και ξανά στον παράδεισο, για να επικρατήσει με 5-3 στην παράταση (3-3 ο αγώνας στην κανονική του διάρκεια) της «επτάψυχης» Κροατίας.

Μέχρι το 85ο λεπτό όλα έμοιαζαν τελειωμένα, με την ομάδα του Λουίς Ενρίκε να προηγείται με 3-1, ωστόσο, οι αλλαγές του Ντάλιτς, Όρσιτς και Πάσαλιτς έστειλαν τον αγώνα στο επιπλέον ημίωρο με γκολ στο 88΄ και 90΄+2. 

Εκεί, κι ενώ η «Χρβάτσκα» έφτασε πολύ κοντά στο γκολ που θα της έδινε το προβάδισμα η «φούρια ρόχα»… αναγεννήθηκε από τις στάχτες της και με δύο γκολ στο πρώτο μέρος της παράτασης από τους Μοράτα και Ογιαρθάμπαλ «καθάρισε» το ματς.

Η ομάδα του Λουίς Ενρίκε θα περιμένει την αναμέτρηση που ακολουθεί στο Βουκουρέστι (22:00) ανάμεσα στην Γαλλία και στην Ελβετία, προκειμένου να μάθει την αντίπαλό της στον προημιτελικό της Αγίας Πετρούπολης (2/07).

Δίκαιη η επικράτηση της «φούρια ρόχα», που από το πρώτο λεπτό και με εξαίρεση το τελευταίο 10λεπτο, ήταν η ομάδα που έπαιξε καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο, αυτή που κυνήγησε περισσότερο το γκολ κι έστω με τον τρόπο που έγινε δικαιώθηκε παίρνοντας το «εισιτήριο» για τη συνέχεια, αποκλείοντας την φιναλίστ του Μουντιάλ 2018.
 
Κόντρα στη ροή του ματς και με την Ισπανία να κυριαρχεί στον αγωνιστικό χώρο, η Κροατία πήρε το προβάδισμα στο 20ό λεπτό με ένα αδιανόητο αυτογκόλ που χρεώθηκε στον Πέδρι. 

Ο μέσος της Μπαρτσελόνα, ο οποίος σε ηλικία 18 ετών και 215 ημερών έγινε ο νεαρότερος παίκτης που αρχίζει βασικός σε νοκ άουτ αγώνα του Euro 2020, ξεπερνώντας το ρεκόρ του Γουέιν Ρούνεϊ από το 2004 (18 ετών και 244 ημερών), επιχείρησε να γυρίσει τη μπάλα από το κέντρο στον τερματοφύλακά του Ουνάι Σιμόν, ο οποίος στην προσπάθειά του να κοντρολάρει την μπάλα έχασε τον έλεγχο κι αυτή κατέληξε στα δίχτυα του! 

Αυτό ήταν το 9ο αυτογκόλ στο εφετινό τουρνουά και το πρώτο που σημειώνεται εκτός περιοχής στην ιστορία των Euro. Αξίζει να επισημανθεί, μάλιστα, ότι η Ισπανία προερχόταν από αγώνα στο οποίο ευνοήθηκε από δύο αυτογκόλ στο 5-0 με την Σλοβακία. 

Το απρόβλεπτο προβάδισμα έδωσε θάρρος στους Κροάτες, οι οποίοι στη σηνέχεια απείλησαν τρεις φορές την εστία της «ρόχας», με τους Ισπανούς να τα έχουν χαμένα για περίπου 10 λεπτά. Σιγά-σιγά, όμως, οι παίκτες του Λουίς Ενρίκε ξεπέρασαν το σοκ κι άρχισαν να πιέζουν και πάλι. Στο 38΄ η πίεση που ασκούσαν απέδωσε καρπούς με τον Σαράμπια να «γράφει» το 1-1, μετά από φάση διαρκείας στα καρέ της «Χρβάτσκα».

Πριν τη συμπλήρωση μίας ώρας αγώνα (57΄), η «ρόχα» έφερε τα πάνω κάτω με την κεφαλιά του Αθπιλικουέτα, ο οποίος σε ρόλο… σέντερ φορ «εκτέλεσε» με καρφωτή κεφαλιά τον Λιβάκοβιτς, μετά από σέντρα του Φεράν Τόρες.

Ο τελευταίος ανέβασε το δείκτη του σκορ στο 77΄ σε 3-1, όταν από βαθιά μπαλιά του Αθπιλικουέτα «έπιασε στον ύπνο» την άμυνα της Κροατίας και σα σε προπόνηση πλάσαρε τον Λιβάκοβιτς.

Όλα έμοιαζαν ιδανικά φτιαγμένα για την Ισπανία και η πρόκριση… τελειωμένη, αλλά στο ποδόσφαιρο τίποτα δεν είναι… τελειωμένο. Οι Κροάτες βγήκαν στην επίθεση μην έχοντας άλλη επιλογή, μείωσαν στο 85΄ με τον Όρσιτς και στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων με κεφαλιά του Πάσαλιτς έκαναν αυτό που έμοιαζε απίθανο: να στείλουν το ματς στην παράταση (3-3)!

Στο ξεκίνημα του επιπλέον χρόνου, ο Πάσαλιτς νικήθηκε σε επικό τετ-α-τετ από τον Ουνάι, για να ακολουθήσουν δύο γκολ από τους Ισπανούς, στο 100΄ με τον «κεραυνό» του Μοράτα και στο 103΄ με τον Ογιαρθάμπαλ, που έδωσαν διαδικαστικό χαρακτήρα στο υπόλοιπο της αναμέτρησης. 

Διαιτητής: Σινεΐτ Τσακίρ (Τουρκία)
Κίτρινες: Μπρόζοβιτς, Τσάλετα Σαρ
Κόκκινες: 

Οι συνθέσεις:

ΚΡΟΑΤΙΑ (Ζλάτκο Ντάλιτς): Λιβάκοβιτς, Γιουράνοβιτς (74΄ Μπρέκαλο), Βίντα, Τσάλετα Σαρ, Γκβάρντιολ, Μόντριτς, Μπρόζοβιτς, Κόβατσιτς (79΄ Μπούντιμιρ), Βλάσιτς (79΄ Πάσαλιτς), Πέτκοβιτς (46΄ Κράμαριτς), Ρέμπιτς (67΄ Όρσιτς)

ΙΣΠΑΝΙΑ (Λουίς Ενρίκε): Σιμόν, Αθπιλικουέτα, Γκαρθία (71΄ Πάου Τόρες), Λαπόρτ, Γκαγιά (77΄ Άλμπα), Μπουσκέτς (101΄ Ρόδρι), Πέδρι, Κόκε (78΄ Ρουίθ), Σαράμπια (71΄ Όλμο), Μοράτα, Φ. Τόρες (88΄ Ογιαρθάμπαλ)

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post