Στους ηγέτες των κομμάτων το άτυπο έγγραφο Αναστασιάδη προς τον ΓΓ των ΗΕ , στις 22 Σεπτεμβρίου 2017

Στους ηγέτες των κομμάτων το άτυπο έγγραφο Αναστασιάδη προς τον ΓΓ των ΗΕ , στις 22 Σεπτεμβρίου 2017

Α. Κυπριανού : Η ιστορία θα καταγράψει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ως “τον ηγέτη της διχοτόμησης”

Η ιστορία θα καταγράψει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ως “τον ηγέτη της διχοτόμησης εάν παρ’ ελπίδα συνεχίζει τις παλινδρομήσεις και αντιφάσεις στο Κυπριακό”, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Υποχρεώνεται, δυστυχώς, πρόσθεσε, να επανέλθει στο θέμα των δηλώσεων του Προέδρου για λύση δύο κρατών με αφορμή και τη συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου, επειδή «αντί η κυβέρνηση να απολογηθεί για τη ζημιά που έχει προκαλέσει στο Κυπριακό, επιτίθεται σε όσους λένε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για μια περίοδο, περιφερόταν γύρω από το ενδεχόμενο της λύσης δύο κρατών».

 

Γραπτή απάντηση στον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού εξέδωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος αναφέροντας ότι ο κ. Κυπριανού «προφανώς δεν αντιλαμβάνεται τη ζημιά που προκαλεί».

«Αντί άλλης απάντησης στον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, ο οποίος προφανώς δεν αντιλαμβάνεται τη ζημιά που προκαλεί με τις επαναλαμβανόμενες αστήρικτες τοποθετήσεις του τόσο για την επιδιωκόμενη μορφή λύσης από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό όσο και για τις ενέργειες που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέβαλε τα τελευταία τρία χρόνια για επανέναρξη των συνομιλιών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποφάσισε και αποστέλλει σε όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων το άτυπο έγγραφο που κατέθεσε στον ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στις 22 Σεπτεμβρίου 2017, δύο μόλις μήνες μετά το αδιέξοδο της Διάσκεψης στο Κραν Μοντανά, όπου όχι μόνο ξεκαθαρίζει τη μορφή λύσης που επιδιώκει η ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά και ζητούσε την επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί όπου έμειναν στο Κραν Μοντανά και με βάση τα έξι σημεία του πλαισίου του ΓΓ», αναφέρει ο Εκπρόσωπος σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας.

Ο κ. Κούσιος προσθέτει ότι στο πολυσέλιδο άτυπο έγγραφο του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέγραφε και εισηγήσεις προς τον ΓΓ των ΗΕ για το πώς μπορούσαν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες και να έχουν πιθανότητες επιτυχίας.

«Έκτοτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακολούθησε απαρέγκλιτα την ίδια ακριβώς γραμμή σε όλες τις επιστολές του προς τον ΓΓ των ΗΕ, σε όλες τις συναντήσεις που είχε με τον κ. Γκουτέρες, σε όλες τις συναντήσεις που είχε με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ για το Κυπριακό κα Τζέιν Χολ Λουτ, γεγονός που οδήγησε στη συμφωνία των δύο ηγετών ενώπιον του ΓΓ των ΗΕ, της 25ης Νοεμβρίου 2019, στο Βερολίνο, και την έκδοση του Κοινού Ανακοινωθέντος της ίδιας ημερομηνίας», σημειώνει.

Ο κ. Κούσιος καταλήγει ότι «μετά την ανάγνωση του άτυπου εγγράφου που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε στον ΓΓ των ΗΕ, θεωρούμε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω κριτική και επανάληψη τέτοιων αστήρικτων ισχυρισμών για το θέμα μόνο κακόβουλη και κακόπιστη μπορεί να χαρακτηριστεί».

O εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου,  ανέφερε ότι «όσες επιστολές και να στείλει ο κ. Αναστασιάδης, γεγονός παραμένει ότι ο ίδιος εκμυστηρεύτηκε σε δεκάδες ανθρώπους εντός και εκτός Κύπρου τη θεωρία του ότι η καλύτερη λύση για το Κυπριακό είναι η λύση δύο κρατών, δηλαδή η διχοτόμηση του νησιού και η παράδοση στην Τουρκία της μισής μας πατρίδας».

“Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η αξιοπιστία του κ. Αναστασιάδη είναι μηδαμινή. Είναι γιατί δημόσια δεσμευόταν στο συμφωνημένο πλαίσιο για λύση και κατ’ ιδίαν ανέπτυσσε στους συνομιλητές του την ιδέα του για διχοτόμηση. Σε κάθε περίπτωση, αν ο κ. Αναστασιάδης θεωρεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, τέως συνεργάτες του, στελέχη της κυβέρνησης του και δημοσιογράφοι ελληνοκυπριακών ΜΜΕ λένε όλοι ψέματα ή έχουν παραφρονήσει, θα πρέπει να το πει ευθαρσώς..” ,πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου.

Ο κυβερνητικόςεκπρόσωπος ανταπάντησε: «Εκφράζουμε θλίψη και απογοήτευση για τα επιχειρήματα και για τον πολιτικό λόγο που εκφέρει το ΑΚΕΛ, αλλά και για το επίπεδο της προεκλογικής εκστρατείας που πρόωρα αποφάσισε να διεξάγει», σημειώνει ο κ. Κούσιος, προσθέτοντας πως «δυστυχώς, θύμα θα είναι η εθνική μας υπόθεση».

 

Share this post