Στον Βόλο ολοκληρώθηκε το Διεθνές Συνέδριο για την Ορθόδοξη Ιεραποστολή με συμμετοχή 400 συνέδρων από 49 χώρες του κόσμου

Στον Βόλο ολοκληρώθηκε το Διεθνές Συνέδριο για την Ορθόδοξη Ιεραποστολή με συμμετοχή 400 συνέδρων από 49 χώρες του κόσμου

Περιστερίου  Γρηγόριος: «Η μαρτυρία της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο πρέπει να είναι μαρτυρία μετανοίας”. – Δημητριάδος Ιγνάτιος : “Την επόμενη φορά που θα συναντηθούμε να είμαστε ακόμα περισσότεροι από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες του κόσμου”.

Με λαμπρό πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο ολοκληρώθηκε σήμερα το τετραήμερο Διεθνές Θεολογικό Συνέδριο με θέμα «Ιεραποστολή και Ορθόδοξη Εκκλησία», που διοργάνωσε η Διεθνής Ορθόδοξη Θεολογική Ένωση I.O.T.A. (International Orthodox Theological Association) και φιλοξένησε στον Βόλο η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών. Στο συνέδριο συμμετείχαν περισσότεροι από 400 σύνεδροι από 49 χώρες του κόσμου.

Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Γρηγόριος, συλλειτουργούντων των Μητροπολίτου Καμερούν κ. Γρηγορίου (του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας), Επισκόπου Δυτικής Αμερικής κ. Μαξίμου (του Πατριαρχείου Σερβίας), Μητροπολίτου Πότης κ. Γρηγορίου (του Πατριαρχείου Γεωργίας), Επισκόπου Fort Worth κ. Γερασίμου (Αμερική OCA) και του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Ιγνατίου. Συμμετείχαν, επίσης, κληρικοί της Μητροπόλεώς μας και ξένοι σύνεδροι, καθώς και πλήθος λαού.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Γρηγόριος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «η μαρτυρία της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο πρέπει να είναι μαρτυρία μετανοίας, να διακηρύττουμε ότι ο Χριστός ήρθε, είναι κοντά μας και όλοι καλούμαστε να ζήσουμε μαζί Του».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, εκ μέρους των συνέδρων, τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας ευχαρίστησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Καμερούν κ. Γρηγόριος για την θερμή φιλοξενία και την άψογη διεξαγωγή του συνεδρίου. Από την μεριά του ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στις εργασίες του Συνεδρίου και χαρακτήρισε την σημερινή Θεία Λειτουργία «πανορθόδοξη σύναξη, μια μεγάλη ευλογία του Θεού στη ζωή μας. Είναι μία ελπίδα για την Ορθόδοξη Εκκλησία μας ότι τόσοι πολλοί έγκριτοι Θεολόγοι, που έχουν μοχθήσει για την Ορθοδοξία, βρέθηκαν επί το αυτό, δίνοντας ισχυρή μαρτυρία αλλά και ελπίδα για την ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας». 

Ο κ. Ιγνάτιος ευχαρίστησε τους συντελεστές του Συνεδρίου, τον Δ/ντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών κ. Παντελή Καλαϊτζίδη και τους συνεργάτες του και μίλησε για “γεύση οικουμενικότητας της Ορθοδοξίας. Θα θέλαμε να είναι πιο οικουμενική η παρουσία. Γνωρίζουμε ότι η Ορθοδοξία περνά μια δύσκολη στιγμή και μια σταυρωμένη περίοδο. Ας ελπίσουμε, αυτό το συνέδριο που μας έδειξε τί σημαίνει Ορθοδοξία στον κόσμο, να συμβάλει στην πλήρη ενότητα της Εκκλησίας μας και την επόμενη φορά που θα συναντηθούμε να είμαστε ακόμα περισσότεροι από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες του κόσμου”.

Το Συνέδριο επικεντρώθηκε  στον ρόλο και τη σημασία της Ιεραποστολής, νοούμενης ως παρουσία και δράση της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο. Κεντρικός ομιλητής του Συνεδρίου ήταν  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορέας κ. Αμβρόσιος (Ζωγράφος). Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορέας αποτελεί μια εμβληματική προσωπικότητα της Ορθόδοξης ιεραποστολής και της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Διασποράς. Με στέρεη θεολογική παιδεία και ιεραποστολική εμπειρία δεκαετιών, διακονεί ως επίσκοπος σε ένα πολιτισμικό περιβάλλον ριζικά διαφορετικό από αυτό του δυτικού κόσμου, κομίζοντας τις σχετικές εμπειρίες, χωρίς να απέχει τόσο από τα γενικότερα προβλήματα της Ορθόδοξης ιεραποστολής, όσο και από την αγωνία για το μέλλον της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο.

Επιπλέον, σε παράλληλες συνεδρίες, ειδικοί ομιλητές κατέθεσαν  την επιστημονική τους συνεισφορά σε ζητήματα όπως: Εκκοσμίκευση και Ορθόδοξη Εκκλησία, σύγχρονες θεολογίες της ιεραποστολής, θρησκευτικός εθνικισμός και ταυτοτικές πολιτικές, η φιλοσοφική θεολογία ως ερμηνευτικό εργαλείο, γυναίκα και Ορθόδοξη Εκκλησία, θέματα οικουμενικής θεολογίας, η θεολογική εκπαίδευση στον 21ο αιώνα, Ορθόδοξη διασπορά, η θέση της θρησκείας στη δημόσια σφαίρα κ.α.

Ο ρόλος και σημασία της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο την αναδεικνύει, μεταξύ των άλλων, σε πρωτεύουσα συνιστώσα για την εδραίωση της ειρήνης και της συνεργασίας μεταξύ των λαών. Στο πλαίσιο αυτό, η μελέτη της ιεραποστολικής της δράσης στις νέες δυνατότητες και προκλήσεις του 21 ου αιώνα, αποτελούν ουσιαστική συνεισφορά τόσο για την κατανόηση του ρόλου της, όσο και για την ανάδειξη της γόνιμης συμβολής της στο θεολογικό, ανθρωπολογικό αλλά και κοινωνικό πεδίο.

 *Το πρόγραμμα του Συνεδρίου εδώ  σε pdf μορφή εδώ

Πηγή: Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος-Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου

Share this post