Στον Έβρο ο Μητσοτάκης με Σαρλ Μισέλ, Φον ντερ Λάιεν και Σασόλι.

Στον Έβρο ο Μητσοτάκης με Σαρλ Μισέλ, Φον ντερ Λάιεν και Σασόλι.

*Ο Έλληνας πρωθυπουργός επικοινώνησε με Τραμπ

*Ο Ερντογάν κατηγορεί την  Αθήνα ότι «σκότωσε δύο ανθρώπους και τραυμάτισε έναν».

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μεταβεί αύριο στον Έβρο μαζί με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι.
Σχετικά με το πρόγραμμα της επίσκεψης των επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ ανακοινώθηκε ότι θα αφιχθούν στην Αλεξανδρούπολη στις 13:05 ώρα Ελλάδος, όπου θα τους υποδεχτεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Την ίδια ώρα θα φτάσουν στην Αλεξανδρούπολη ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, Ντάβορ Μποζίνοβιτς, οι οποίοι θα συμμετέχουν στην επίσκεψη στον Έβρο.
Στη συνέχεια, οι αξιωματούχοι θα πετάξουν με ελικόπτερο πάνω από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία και στις 14:15 θα προσγειωθούν στην περιοχή της Ορεστιάδας, όπου θα επισκεφτούν το Φυλάκιο 1. Θα ακολουθήσει ενημέρωση από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό, Κωνσταντίνο Φλώρο.
Στις 15:30, ο πρωθυπουργός και οι επικεφαλής των τριών θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μισέλ , Φον ντερ Λάιεν και Σασόλι, θα κάνουν κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ, στο Πνευματικό Κέντρο των Καστανιών.
Στις 17:30 ο πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο στους Ευρωπαίους αξιωματούχους στην Αλεξανδρούπολη.
Σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο ενημέρωσε για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα και τόνισε το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας Ελλάδος να υπερασπιστεί τα σύνορα της.


Ο πρόεδρος Τράμπ «αναγνώρισε το δικαίωμα της Ελλάδας να επιβάλει την νομοθεσία της στα σύνορα της».
Υπενθυμίζεται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αφορμή τα τελευταία γεγονότα στα σύνορα του Έβρου, όπου πρόσφυγες και μετανάστες προσπαθούν να περάσουν στα ευρωπαϊκά εδάφη σημείωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Ελλάδας να εφαρμόζει τους δικούς της νόμους πάνω στα σύνορα της».
Ο αξιωματούχος του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών προέτρεψε επίσης την Τουρκία και την Ελλάδα «να διασφαλίσουν ότι θα διαχειριστούν τη συγκεκριμένη κατάσταση κατά έναν τρόπο που θα είναι συμβατός τόσο με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και με το διεθνές προσφυγικό δίκαιο».
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε απόψ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, ότι η «Τουρκία δεν θέλει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ της Ευρώπης και ότι έχει ήδη ξοδέψει τα 40 δισ. δολάρια και θα βρει τρόπο να εξασφαλίσει αυτά τα χρήματα».
Παράλληλα, κάλεσε τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να παρακολουθήσει τι κάνει στο Αιγαίο η Ελληνική Ακτοφυλακή.Κατηγόρησε δε την Αθήνα ότι «δεν σέβεται τους διεθνείς κανόνες μεταναστευτικού δικαίου και ότι σκότωσε δύο ανθρώπους και τραυμάτισε έναν».


Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε την Ευρώπη να αναλάβει το βάρος που της αναλογεί.
«Αφού ανοίξαμε τις πόρτες (σ.σ. τα σύνορα), πολλαπλασιάστηκαν τα τηλεφωνήματα, μας λένε “κλείστε τις πόρτες”. Τους είπα: Έγινε, τελείωσε. Οι πόρτες πλέον είναι ανοιχτές. Τώρα πρέπει να αναλάβετε το βάρος που σας αναλογεί», είπε, σε ομιλία του στην Άγκυρα.
Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για «εκατομμύρια μετανάστες», που θα κατευθυνθούν «σύντομα» προς την Ευρώπη, αφού η Τουρκία άνοιξε τα σύνορά της.
«Αφότου ανοίξαμε τα σύνορά μας (την Παρασκευή) ο αριθμός εκείνων που κατευθύνθηκαν προς την Ευρώπη έφτασε τις εκατοντάδες χιλιάδες. Σύντομα ο αριθμός αυτός θα φτάσει τα εκατομμύρια», είπε ο Ερντογάν.

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας, Νίκος Χριστοδουλίδης και Νίκος Δένδιας, με τον Κύπριο Υπουργό να εκφράζει βαθιά ανησυχία για την κατάσταση στα ελληνικά σύνορα και πλήρη υποστήριξη στις αποφάσεις των ελληνικών αρχών.“Μίλησα σήμερα εκ νέου με τον συνάδελφό μου Νίκο Δένδια. Η κατάσταση στα ελληνικά σύνορα, τόσο στην ξηρά, όσο και στη θάλασσα, δημιουργεί βαθιά ανησυχία. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πρέπει να προχωρήσει πέραν των λόγων. Διακυβεύεται η αξιοπιστία της ΕΕ. Η Κύπρος υποστηρίζει πλήρως τις αποφάσεις των ελληνικών αρχών”, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, σε ανάρτησή του στο twitter.

Επιχείρηση ταχείας επέμβασης από την Frontex

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Φαμπρίσε Λέγκερι, ανακοίνωσε από τη Βαρσοβία ότι η υπηρεσία της οποίας προΐσταται ξεκινά μια επιχείρηση ταχείας επέμβασης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με την Τουρκία, με στόχο να βοηθήσει την Ελλάδα στην αντιμετώπιση του μεγάλου αριθμού μεταναστών. Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε επισήμως από τον Frontex χτες τη νύχτα να ξεκινήσει την επιχείρηση στα χερσαία και θαλάσσια σύνορά της στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τον κανονισμό, οι ταχείες συνοριακές παρεμβάσεις αποσκοπούν στην άμεση παροχή βοήθειας σε Κράτος Μέλος της ΕΕ που υφίσταται επείγουσα και εξαιρετική πίεση στα εξωτερικά του σύνορα, ιδίως σε σχέση με μεγάλο αριθμό υπηκόων τρίτων χωρών που προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα στο έδαφός του.

“Δεδομένης της ταχέως αναπτυσσόμενης κατάστασης στα ελληνικά εξωτερικά σύνορα με την Τουρκία, η απόφασή μου είναι να εγκρίνω την έναρξη της ταχείας συνοριακής παρέμβασης που ζήτησε η Ελλάδα. Αποτελεί μέρος της εντολής της Frontex να επικουρεί ένα κράτος μέλος που αντιμετωπίζει μια εξαιρετική κατάσταση ζητώντας επείγουσα υποστήριξη με αξιωματικούς και εξοπλισμό από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και τις συνδεδεμένες με το Σένγκεν χώρες”, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex.

“Από το επόμενο έτος θα είμαστε σε θέση να βασιστούμε στους πρώτους 700 αξιωματικούς συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής για την παροχή επιχειρησιακής ευελιξίας σε περίπτωση ταχείας επέμβασης στα σύνορα. Σήμερα, εξαρτόμαστε αποκλειστικά από τα κράτη μέλη της ΕΕ και τις συνδεδεμένες χώρες Σένγκεν για τις συνεισφορές που θα μας προσφέρουν σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή”, πρόσθεσε.

Η Frontex έχει ήδη αυξήσει την ικανότητα παρακολούθησης στα ελληνικά σύνορα και μεταφέρει αξιωματικούς από άλλες επιχειρήσεις για να παράσχει άμεση βοήθεια. Συνεργάζεται στενά με την Ελλάδα για να ολοκληρώσει σύντομα το επιχειρησιακό σχέδιο για την ταχεία επέμβαση στα σύνορα. Μόλις συμφωνηθεί το σχέδιο, η Frontex θα ζητήσει από άλλα Κ-Μ της ΕΕ και από τις συνδεδεμένες με το Σένγκεν χώρες να παράσχουν αμέσως συνοριοφύλακες και άλλο σχετικό προσωπικό από την ομάδα ταχείας αντίδρασης, υποδεικνύοντας τα σχετικά χαρακτηριστικά και τους αριθμούς αξιωματικών από το καθένα. Tα Κ-Μ υποχρεούνται να παρέχουν προσωπικό εντός πέντε ημερών (οροφή 1500 άτομα) και εξοπλισμό εντός δέκα ημερών.

“Βασική μας αποστολή είναι η προστασία των κοινών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς υποστήριξη των Κ-Μ. Στην Ελλάδα, συμβάλλουμε σε αυτόν τον στόχο υποστηρίζοντας την καταγραφή των μεταναστών και της εξέτασής τους με όρους ασφαλείας, κάτι εξίσου σημαντικό και για τις επιστροφές”, δήλωσε ο Φαμπρίτσε Λέγκερι.

Share this post