Στον απόηχο της απόφαση του ΔΔΧ για την Γάζα η φετινή Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος
Ισραήλ και ΗΠΑ απορρίπτουν την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης(ΔΔΧ)
Η 27η Ιανουαρίου σηματοδοτεί τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος και την 79η επέτειο της απελευθέρωσης των κρατουμένων του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπιρκενάου. Η σημερινή επέτειος σημαδεύεται από την χθεσινή (26.1.2024) απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, το οποίο κάλεσε το Ισραήλ να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εμποδίσει κάθε πράξη γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας και για να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα με την ιστορική του απόφαση σχετικά με την προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ. Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διατάσσει το Ισραήλ «να αποτρέψει πράξεις γενοκτονίας» στη Γάζα – Αγγελιαφόρος (ageliaforos.com)
Νετανιάχου: H κατηγορία περί γενοκτονίας ήταν «εξωφρενική»
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι δεσμευμένο στο διεθνές δίκαιο μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που κάλεσε σε μέτρα για την αποτροπή ενεργειών γενοκτονίας στον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η χώρα έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της.
Αντιδρώντας στην προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Δικαστήριο, ο Νετανιάχου ανέφερε ότι η κατηγορία περί γενοκτονίας ήταν «εξωφρενική».
«Όπως κάθε χώρα, το Ισραήλ έχει ένα εγγενές δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του», τόνισε.
«Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δικαίως απέρριψε το εξωφρενικό αίτημα να μας στερήσει αυτό το δικαίωμα», ανέφερε ο Νετανιάχου, μιλώντας κατά τα φαινόμενα στο γεγονός ότι το Δικαστήριο δεν ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.
«Αλλά μόνο και μόνο ο ισχυρισμός ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων δεν είναι μόνο ψευδής, είναι εξωφρενικός και η προθυμία του Δικαστηρίου ακόμη και να το συζητήσει αυτό είναι μια ντροπή που δεν θα ξεπλυθεί για γενιές», συμπλήρωσε.
ΗΠΑ: Οι κατηγορίες περί γενοκτονίας είναι αβάσιμες
Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την υπόθεση του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς συνάδει με τη θέση της Ουάσινγκτον ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αναλάβει δράση, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, για να διασφαλίσει ότι η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου δεν θα επαναληφθεί, ανέφερε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι κατηγορίες περί γενοκτονίας είναι αβάσιμες και σημειώνουμε ότι το Δικαστήριο δεν απεφάνθη περί γενοκτονίας, ούτε ζήτησε μια κατάπαυση του πυρός στην απόφασή του και ζήτησε την άνευ όρων, άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς», τόνισε ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Yπ. της Νότιας Αφρικής: Yπαινίσσεται πως η κατάπαυση του πυρός είναι απαραίτητη
Το Δικαστήριο δεν ζήτησε ξεκάθαρα από το Ισραήλ, να προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός, επιτρέποντας του να συνεχίσει την επιχείρηση, αλλάζοντας, όμως, τακτική.
Το Ισραήλ θα πρέπει να σταματήσει τις εχθροπραξίες στην υπό πολιορκία Λωρίδα της Γάζας αν θέλει να ακολουθήσει τις εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, δήλωσε η υπουργός Διεθνών Σχέσεων της Νότιας Αφρικής μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου του ΟΗΕ.
«Πώς παρέχεις βοήθεια και νερό χωρίς κατάπαυση του πυρός; Αν διαβάσετε την εντολή, εφαρμόζοντας κατάπαυση του πυρός», δήλωσε η υπουργός Ναλέντι Πάντορ στα σκαλοπάτια της έδρας του δικαστηρίου στη Χάγη.
Ενόψει της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος, η πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Μετά τις αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, η μνήμη του Ολοκαυτώματος έχει αποκτήσει νέο νόημα. Οι Εβραίοι της Ευρώπης ζουν ξανά μέσα στον φόβο: κανένας γονιός δεν πρέπει να φοβάται να στείλει το παιδί του στο σχολείο. Οι Εβραίοι υφίστανται εκφοβισμό, παρενοχλήσεις και επιθέσεις στον δρόμο, στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο. Οι συναγωγές υφίστανται βανδαλισμούς. Τα εβραϊκά νεκροταφεία βεβηλώνονται.
Η πρωτοφανής έξαρση αντισημιτικών πράξεων που βλέπουμε παντού στην Ευρώπη μάς θυμίζει την πιο σκοτεινή εποχή της ιστορίας μας. Ωστόσο, αυτό που σήμερα διαφέρει είναι ότι όλοι μας βρισκόμαστε στο πλευρό των εβραϊκών κοινοτήτων. Δεν έχει θέση το αντισημιτικό μίσος, ιδίως εδώ στην Ευρώπη. Δεν έχει δικαιολογία ο αντισημιτισμός.
Τρεις γενιές μετά το Ολοκαύτωμα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι Εβραίοι εξακολουθούν να απολαμβάνουν τη ζωή τους δημοσίως. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε να κρύβουν την ταυτότητά τους. Η διαφύλαξη της εβραϊκής ζωής βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής της ΕΕ για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού. Καθώς γιορτάζουμε φέτος την 79η επέτειο της απελευθέρωσης των κρατουμένων του στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπιρκενάου, θυμόμαστε τα 6 εκατομμύρια Εβραίους, γυναίκες, άνδρες και παιδιά, καθώς και όλα τα άλλα θύματα, όπως τις εκατοντάδες χιλιάδες Ρομά, που δολοφονήθηκαν στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.
Καθώς αποβιώνουν οι τελευταίοι επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος, πρέπει να βρούμε νέες μορφές μνήμης και να εφαρμόσουμε νέες μεθόδους διδασκαλίας, χρησιμοποιώντας τα τελευταία ίχνη του παρελθόντος. Για τον σκοπό αυτό, αναπτύσσουμε ένα «Δίκτυο τόπων όπου συνέβη το Ολοκαύτωμα», μια εμβληματική δράση της στρατηγικής της ΕΕ για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού. Οι τόποι μνήμης πρέπει να προστατεύονται και να εξυπηρετούν εκπαιδευτικούς σκοπούς και σκοπούς μνήμης.
Πρέπει να θυμόμαστε πώς ξεκίνησαν όλα: ο αντισημιτισμός και το μίσος οδήγησαν στο Ολοκαύτωμα. Είναι καθήκον μας, ως Ευρωπαίων, να οικοδομήσουμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση απαλλαγμένη από αντισημιτισμό και κάθε μορφή ρατσισμού και διακρίσεων. Αν η Ευρώπη διαψεύσει τις προσδοκίες των Εβραίων, θα έχει διαψεύσει τις προσδοκίες όλων μας. Το “ποτέ ξανά” είναι τώρα!»
Ιστορικό
Στις 5 Οκτωβρίου 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε για πρώτη φορά στρατηγική για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και τη διαφύλαξη της εβραϊκής ζωής, με σκοπό να στηρίξει τις χώρες της ΕΕ και την κοινωνία των πολιτών στον αγώνα τους κατά του αντισημιτισμού και στη διαφύλαξη της εβραϊκής ζωής. Η μνήμη του Ολοκαυτώματος αποτελεί βασικό πυλώνα των προσπαθειών για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την ιστορία μας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο «Το μίσος δεν έχει θέση εδώ: η Ευρώπη ενωμένη ενάντια στο μίσος» στις 6 Νοεμβρίου 2023, για την ενίσχυση της προστασίας των δημόσιων χώρων, ιδίως των εβραϊκών χώρων λατρείας, και την καταπολέμηση του μίσους στο διαδίκτυο. Ο/Η συντονιστής/συντονίστρια για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και τη διαφύλαξη της εβραϊκής ζωής θα αναβαθμιστεί σε απεσταλμένο/-η, και θα έχει ειδική εντολή να εμβαθύνει τον συντονισμό, μεταξύ άλλων μέσω ειδικών έργων ενωσιακής χρηματοδότησης, και να μεγιστοποιήσει τις δυνατότητες που προσφέρουν οι πολιτικές της ΕΕ για την καταπολέμηση του μίσους, εντός και εκτός διαδικτύου. Η απόφαση-πλαίσιο του 2008 για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας διασφαλίζει ότι οι σοβαρές εκδηλώσεις ρατσισμού και ξενοφοβίας —όπως, μεταξύ άλλων, η δημόσια επιδοκιμασία, η άρνηση ή η χονδροειδής υποβάθμιση του Ολοκαυτώματος— τιμωρούνται με αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές ποινικές κυρώσεις. Η Επιτροπή λαμβάνει επίσης σοβαρά μέτρα για να σταματήσει η διάδοση της παραπληροφόρησης σχετικά με το Ολοκαύτωμα, εντός και εκτός διαδικτύου.
Για την αύξηση της ευαισθητοποίησης και την καταπολέμηση των προσπαθειών στρέβλωσης του Ολοκαυτώματος, η Επιτροπή δρομολόγησε την παγκόσμια εκστρατεία #ProtectTheFacts, μαζί με τη Διεθνή Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA), την UNESCO, τον ΟΑΣΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και τα Ηνωμένα Έθνη.
Το 2005 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών εξέδωσε ψήφισμα για τη μνήμη του Ολοκαυτώματος (60/7) με το οποίο ορίστηκε η 27η Ιανουαρίου ως διεθνής ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Στις 27 Ιανουαρίου 1945 οι συμμαχικές δυνάμεις απελευθέρωσαν τους κρατούμενους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου. Το ψήφισμα καλεί όλα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικά με την ιστορία του Ολοκαυτώματος, με στόχο να αποτραπούν μελλοντικές πράξεις γενοκτονίας. Καλεί σε ενεργητική διατήρηση των τόπων του Ολοκαυτώματος, όπως ήταν τα ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας και οι φυλακές.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κράτη μέλη της ΕΕ έχουν δεσμευτεί να εργαστούν κατά του αντιτσιγγανισμού εντός του στρατηγικού πλαισίου της ΕΕ για τους Ρομά και βάσει της σύστασης του Συμβουλίου για τους Ρομά. Στις 9 Ιανουαρίου 2023 εγκρίθηκε η πρώτη έκθεση αξιολόγησης των εθνικών στρατηγικών πλαισίων των κρατών μελών για τους Ρομά.
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Πολίτες, ισότητα, δικαιώματα και αξίες» (CERV), το 2024 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει περισσότερα από 14 εκατ. ευρώ ενωσιακή χρηματοδότηση για τη στήριξη έργων ευρωπαϊκής μνήμης. Ιδιαίτερη προτεραιότητα θα δοθεί σε έργα που αποσκοπούν στην ενίσχυση της μνήμης του Ολοκαυτώματος, της εκπαίδευσης και της έρευνας ή στην καταπολέμηση της άρνησης και της στρέβλωσης του Ολοκαυτώματος.
Η Βουλή των Ελλήνων
Η Βουλή των Ελλήνων στο πλαίσιο των παγκόσμιων εκδηλώσεων, που πραγματοποιούνται για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, πρόβαλλε στην πρόσοψη του κτηρίου του Κοινοβουλίου το λογότυπο της διεθνούς εκστρατείας ενημέρωσης για τη διατήρηση της Μνήμης του Ολοκαυτώματος, με το σύνθημα #WeRemember.
Χθες η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής ξεκίνησε με επετειακή αναφορά στην «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος», ενώ αμέσως μετά την αναφορά τηρήθηκε από το Σώμα ενός λεπτού σιγή.
Με αυτούς τους τρόπους η Βουλή των Ελλήνων αποσκοπεί στο να διατηρήσει την ιστορική μνήμη ζωντανή, αποδίδοντας την αυτονόητη τιμή στα εκατομμύρια των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και υπενθυμίζοντας την ανάγκη συνεχούς επαγρύπνησης και εγρήγορσης για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αξιών.
Τον Ιανουάριο του 2004, με ομόφωνη απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου η 27η Ιανουαρίου καθιερώθηκε ως ημέρα μνήμης και τιμής για τους Έλληνες Εβραίους που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, ενώ την επόμενη χρονιά, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ανακήρυξε την 27η Ιανουαρίου ως «Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος».
Επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημέρα, καθώς στις 27 Ιανουαρίου του 1945 τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το Άουσβιτς – Μπίρκεναου στην Πολωνία, το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης του ναζιστικού καθεστώτος.