Στον Άγιο Χαραλάμπη στον Τσεσμέ

Στον Άγιο Χαραλάμπη στον Τσεσμέ

Μέλη της Ορθόδοξης Κοινότητας Σμύρνης, απόγονοι Τσεσμελήδων από την αντικρινή Χίο , αλλά και από την Λάρισα λειτουργήθηκαν , στις 10 .2.2018 , ανήμερα της μνήμης του Αγίου Χαραλάμπη, στον ομώνυμο ναό του στον Τσεσμέ (Κρήνη) της Μ. Ασίας. Ο Τσεσμές απέχει περίπου 75χιλμ δυτικά της Σμύρνης και

Της Θείας Λειτουργίας προέστη , με ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο Μητροπολίτης Σμύρνης , Βαρθολομαίος, με συλλειτουργούς δύο πρεσβυτέρους, τον εφημέριο της Σμύρνης, πρωτοπρεσβύτερο Αθανάσιο και ένα κληρικό από την Χίο. Έψαλαν ιεροψάλτες από την Χίο υπό τον Ηρακλή Μαλανδρίνο.

Ο Μητροπολίτης μνημόνευσε τους κεκοιμημένους Μητροπολίτες Εφέσου και τους Επισκόπους Κρήνης , καθώς η Κρήνη (Τσεσμές) υπαγόταν στην Μητρόπολη Εφέσου.

Ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Χαραλάμπη στον Τσεσμέ κτίστηκε το 1832. Ανακαινίστηκε από τις τουρκικές αρχές και το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου χρησιμοποιείται ως πολιτιστικός χώρος. Η πρώτη Θεία Λειτουργία , μετά το 1922, έγινε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη στις 10.2. 2016

Το «Πιστεύω» ανέγνωσε η γενική πρόξενος της Ελλάδος στην Σμύρνη, Αργυρώ Παπούλια , και το «Πάτερ ημών…» ο δήμαρχος Λάρισας , Απόστολος Καλογιάννης.

Επίσης , ευλογήθηκε αρτοκλασία και έγινε μνημόσυνο , αφού στις 10 Φεβρουαρίου ήταν και Ψυχοσάββατο, στην μνήμη των Τσεσμελήδων , που απεβίωσαν στην πατρίδα τους ή στην προσφυγιά.

Ο Μητροπολίτης Σμύρνης, Βαρθολομαίος , στο κήρυγμα του επεσήμανε: «Λάμπει σήμερον ἡ Κρήνη τῆς Ἰωνίας, ἑορτάζουσα τόν ἐπώνυμον τῆς χαρᾶς προστάτην της Ἅγιον Ἱερομάρτυρα Χαραλάμπην, τόν “καταξιωθέντα τῆς λαμπρότητος καί τῆς χαρᾶς τῶν μαρτύρων”. Λάμπει ἡ άεί φωτεινή φύσις τῆς Ἰωνίας καί ἄβυσσος τῆς θαλάσσης τῶν Ἰωνικῶν παραλίων . Λάμπει ἡ κτίσις πᾶσα. Λάμπει ὁ πανηγυρίζων Ἱερός οὗτος Μητροπολιτικός Ναός, ἐν τῷ ὁποίῳ ἱερουργεῖται σήμερον ὑπέρ τοῦ κόσμου παντός τό μυστήριον τῆς Θείας Εὐχαριστίας καί ἀνέρχονται εἰς τάς καρδίας μας μνῆμαι καί μεγαλεῖα καί δόξαι, παρελθοῦσαι κατά τά κρίματα τοῦ μεγάλου Θεοῦ “ἐν ριπῇ ὀφθαλμοῦ” καί ἀναρριπίζονται εἰς τήν προσευχητικήν μας δέησιν οὐδέποται καταισχύνουσαι ἐλπίδες».

Ο Μητροπολίτης Βαρθολομαίος στην ομιλία του επεσήμανε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Ἐδῶ, μετά 96 ἔτη διακοπῆς, οἱ ζῶντες καί οἱ περιλειπόμενοι, συνεχίζομεν τήν ἀένναον παρουσίαν τῆς Ὀρθοδόξου παραδόσεώς μας. Μιᾶς τριπτύχου παραδόσεως Ὀρθοδόξου πίστεως καί δόγματος, ἀσκήγσεως καί ἐναρέτου ζωῆς καί θείας Λατρείας. Ὅταν, λοιπόν, τελῆται ἡ θείαν Λειτουργία, ὅπως σήμερον, διατηρεῖται ἄσβεστος ἡ κανδήλα τῆς Ὀρθοδόξου παραδόσεως καί αἱ ζωοπάρχοι ἀκτῖνες τῆς δόξης τοῦ Σωτῆρος Χριστοῦ ἐκχέονται, φωτίζουν καί θερμαίνουν τήν τήν γῆν, μαζί μέ τάς ἀκτῖνας τῶν «κατά χάριν θεῶν», τῶν Ἁγίων μας».

Μετά την Θεία Λειτουργία ο Μητροπολίτης Βαρθολομαίος επισκέφθηκε τον δήμαρχο Τσεσμέ , με τον οποίο είχε εγκάρδια συνομιλία. Ο κ. Βαρθολομαίος του επεσήμανε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία προσεύχεται για το καλό και την ειρήνη όλων των ανθρώπων.

Την Κυριακή , 11.2.2018, της Απόκρεω ο Μητροπολίτης Βαρθολομαίος λειτούργησε στην Αγία Φωτεινή. Την Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών Λαρίσης , με επικεφαλής τον δήμαρχο Λάρισας Απόστολο Καλογιάννη. Έψαλαν εξαιρετικοί ιεροψάλτες από την Λάρισα.

Στο κήρυγμα του ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε ότι η αγάπη αποτελεί το θέμα της Κυριακής της Απόκρεω. Αναφερόμενος στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα της μέρας, που είναι η παραβολή του Χριστού για την Τελευταία Κρίση, είπε ότι το κριτήριο θα είναι η αγάπη για κάθε ανθρώπινο πρόσωπο. Με άλλα λόγια, τόνισε , είναι η αγάπη προς κάθε πτωχό και εμπερίστατο, ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής και θρησκεύματος και ειδικά στις μέρες μας στους πρόσφυγες, στα θύματα των πολέμων και στους μετανάστες. Πρέπει , είπε , να βλέπουμε τον Χριστό στο πρόσωπο κάθε ανθρώπου, οποιοσδήποτε κι αν είναι αυτός.

Μετά την Θεία Λειτουργία στον περίβολο της Αγίας Φωτεινής προσφέρθηκαν καφές και γλυκά , ενώ μέλη του Σύλλογου Μικρασιατών Λαρίσης, με την συνοδεία παραδοσιακών οργάνων , παρουσίασαν μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια από την Σμύρνη και την Ελλάδα.

Share this post