Στον 97ο χρόνομπήκε από σήμερα η εφημερίδα “Απογευματινή” της Πόλης

Στον 97ο χρόνομπήκε από σήμερα η εφημερίδα “Απογευματινή” της Πόλης

Ξεχωριστή η σημερινή μέρα για την συρρικνωμένη Ρωμιοσύνη της Πόλης , καθώς η εφημερίδα “Απογευματινή”, παρά τα κατά καιρούς εμπόδια και τις οικονομικές δυσκολίες, κατάφερε με το σημερινό της φύλλο να αρχίσει το ταξίδι για το 97ο έτος της κυκλοφορίας της ως ημερήσιας εφημερίδας  και να ατενίζει με ελπίδα και αισιοδοξία προς το μέλλον. 

Η Ιστορία της εφημερίδας, όπως τοζίζεται και σήμερα στην στήλη  “ΘΕΣΕΙΣ”,   υπήρξε παράλληλη με την “Ιστορία της Πολίτικης Ρωμιοσύνης”. Τα τελευαταία δύο χρόνια η κατάσταση, λόγω της πανδημία του κορονοϊού, έκανε τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα. “Παρά ταύτα… ο αγώνας συνεχίζεται!”. 

                                                                                                       Η πρώτη σελίδα από το σημερινό φύλλο της εφημερίδα της Πόλης “Απογευματινή”

Το πρώτο ιστορικό φύλλο της ελληνόφωνης εφημερίδας, τυπώθηκε και εκδόθηκε την 14η Ιουλίου του 1925, καθιστώντας την «Απογευματινή» τη δεύτερη αρχαιότερη ημερήσια εφημερίδα της Τουρκίας μετά την επίσης ιστορική Cumhurriyet. Η εφημερίδα ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Βασιλειάδη, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Οδυσσέα Κρυσταλλίδη, ιδιοκτήτη τυπογραφικού εξοπλισμού και έμπειρου στη διανομή εφημερίδων στην Πόλη. Πρώτος αρχισυντάκτης ήταν ο Καβαλιέρος Μαρκουίζος, ο οποίος άφησε το ξεχωριστό του στίγμα στην εφημερίδα, υιοθετώντας το μότο του Βίκτωρος  Ουγκώ: «Αι νέαι εποχαί επιβάλλουσι και νέα καθήκοντα». Η φράση αντικατόπτριζε τη μετάβαση, με την οποία βρισκόταν αντιμέτωπη η πολυπληθής τότε ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης, την εποχή της οικοδόμησης της κοσμικής δημοκρατίας του Ατατούρκ. Ωστόσο, θα μπορούσε να χαρακτηρίσει ολόκληρο το πολυετές ταξίδι του ιστορικού εντύπου, το οποίο ξεπερνά επανειλημμένες προκλήσεις κάθε φύσεως και συνεχίζει δυναμικά το δημοσιογραφικό του έργο.

 Από την Πρωτοχρονιά του 2003, εκδότης και διευθυντής ανέλαβε  ο Μιχαήλ Βασιλειάδης «Οταν την παρέλαβα, η εφημερίδα είχε φτάσει το ιστορικό χαμηλό των 80  φύλλων κυκλοφορίας», μας είχε πει τότε ο φίλος Μιχάλης  και πρόσθεσε, έχοντας δίπλα του τον επιφανή Ρωμιό, μακαριστό , Δημητρό Φραγκόπουλο: «Ωστόσο δεν θα μπορούσα να τα βάλω κάτω και να παρατήσω έναν ιστορικό θεσμό με τέτοια  τεράστια αξία, μια παρακαταθήκη για την οικογένειά μας”. Ο  Μιχάλης  και ο γιος του, Μηνάς , ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει, με την καθοδήγηση του πατέρα του,  ουσιαστικά την εφημερίδα,   δουλεύουν σκληρά, μόνοι τους και αντιμέτωποι με το εξαιρετικά δύσκολο κλίμα για την ελευθερία του Τύπου που χαρακτηρίζει την Τουρκία, καλύπτοντας πέντε μέρες την εβδομάδα τις ελληνοτουρκικές ειδήσεις, τα νέα της κοινότητας των Ρωμιών αλλά και χαρτογραφώντας λεπτομερώς γάμους, βαφτίσια και κηδείες των Ελλήνων της Πόλης.

Πατέρας και γιός σε ώρα εργασίας

Η ιστορική αξία του πολυετούς αρχείου της εφημερίδας  για τη μειονότητα και το παρελθόν της είναι εμβληματική. Με την άνθηση της ψηφιακής επανάστασης, η καθημερινότητα για τον γραπτό Τύπο έγινε εξαιρετικά δύσκολη, σε κάθε γωνιά του πλανήτη – φυσικά οι προκλήσεις για τις εφημερίδες των μειονοτήτων, όπως η «Απογευματινή» έγιναν πολλαπλάσιες και πολύ πιο επίμονες. Ωστόσο, το ένστικτο  του Μηνά  Βασιλειάδη τον βοήθησε να καθοδηγήσει το ιστορικό έντυπο μέσα από ακόμη μια τρικυμία. Το 2007, παρά την έλλειψη προσωπικού, η εφημερίδα αποφάσισε να κυκλοφορήσει και μια ηλεκτρονική έκδοση με συνδρομή, η οποία πλέον διαβάζεται τακτικά από την ελληνική ομογένεια από την Αυστραλία μέχρι τον Καναδά. «Υπάρχουν μερικοί νεαροί Ελληνοαμερικανοί οι οποίοι δεν μιλάνε σχεδόν καθόλου ελληνικά, ωστόσο αγοράζουν κάθε μέρα την “Απογευματινή” online για να την δείξουν στους πατεράδες τους, οι οποίοι κάποτε έμεναν στην Κωνσταντινούπολη», τόνισε πρόσφατα ο Μηνάς, σε συνέντευξη  στο περιοδικό Politico.

Αξίζει να επισημανθεί ότι το 2011 μια ομάδα Τούρκων ακαδημαϊκών , που δεν μιλούν ελληνικά , ενέγραψαν συνδρομητές για να  συνδράμουν στην πολυφωνία της Πόλης και να βοηθήσουν την ιστορική “Απογευματινή”  να επιβιώσει.

Share this post