Στόχος του Ερντογάν η αφαίρεση του εκλογικού δικαιώματος έξι εκατομμυρίων Κούρδων ψηφοφόρων

Στόχος του Ερντογάν η αφαίρεση του εκλογικού δικαιώματος έξι εκατομμυρίων Κούρδων ψηφοφόρων

Ο Τούρκος πρόεδρος , ενόψει των εκλογών του 2023, “επιδιώκει να δώσει  το χτύπημα θανάτου στο HDP”

Τα πάντα , σύμφωνα με Τούρκους αναλυτές , θα κάνει ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν για να στερήσει το δικαίωμα ψήφου σε  έξι εκατομμύρια φιλοκουρδικούς ψηφοφόρους σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την ήττα του ιδίου και του κόματός του (ΑΚΡ) στις εκλογές του 2023.

Σε άρθρο τους οι Aykan Erdemir  και   Sude Akgundogdu αναφέρουν ότι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η στήριξη των ψηφοφόρων προς το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν μειώνεται σε μόλις 27 % ,  ιστορικό χαμηλό από την άνοδο του κόμματος στην εξουσία το 2002. Οι αρθρογράφοι υποστηρίζουν ότι για να ανακποπεί η προσπάθεια του Ερντογάν να εδραιώσει την εξουσία του ξεκίνησε μια ολοκληρωτική καταστολή ενάντια στο φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών( HDP) 

Τα τελευταία πέντε χρόνια, σημειώνουν, οι Τουρκικές αρχές έχουν συλλάβει, φυλακίσει και ερευνήσει  χιλιάδες μέλη του HDP, συμπεριλαμβανομένων ηγετικών στελεχών , βουλευτών , δημάρχων και περιφερειακών αξιωματούχων. “Εάν επιτύχει η τρέχουσα δικαστική προσπάθεια για κλείσιμο του κόμματος, ο Ερντογάν θα έχει στερήσει έξι εκατομμύρια φιλοκουρδικούς ψηφοφόρους σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την ήττα στις κάλπες το 2023”, αναφέρουν.

Ο Aykan Erdemir  και η  Sude Akgundogdu εκτιμούν ότι ο “ Ερντογάν είναι πρόθυμος να θάψει για τα καλά τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου της Τουρκίας, εάν αυτό χρειάζεται για να παραμείνει στην εξουσία. Βασίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση να παραμείνουν αδρανείς , ώστε να μην απωθήσουν τις προσπάθειές του να κυνηγήσει την αντιπολίτευση, η οποία έχει πραγματικές δυνατότητες να αποκαταστήσει τη δημοκρατία και να το κάνει ειρηνικά” .

Επίσης, υπενθυμίζουν ότι στον απόηχο “της βίαιης, αλλά αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος του 2016, ο Ερντογάν εξαπέλυσε καταστολή στο HDP με το πρόσχημα ότι ήταν η πολιτική πτέρυγα του ΡΚΚ, αν και το ΡΚΚ δεν είχε καμία σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος. Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τον Νοέμβριο του 2016 δεκαπέντε βουλευτές  του HDP, συμπεριλαμβανομένων των συμπροέδρων του κόμματος Figen Yuksekdag και Selahattin Demirtas, με κατηγορίες τρομοκρατίας. Από την έναρξη της καταστολής, οι Τουρκικές αρχές έχουν συλλάβει περίπου πενήντα βουλευτές. 

 

Επτά από αυτούς παραμένουν στη φυλακή σήμερα, συμπεριλαμβανομένου του Ντεμιρτάς”.

Τώρα ο Ερντογάν “επιδιώκει να δώσει  το χτύπημα θανάτου στο HDP”, καταλήγουν οι δύο αρθρογράφοι.

*Διαβάστε το άρθρο στον σύνδεσμό

FDD | Erdogan Escalates Turkish Campaign to Disenfranchise Six Million Pro-Kurdish Voters

* Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους

 

Share this post