Στο βάθος διχοτόμηση

Στο βάθος διχοτόμηση

Νομίζουμε ότι υπάρχει βελούδινο διαζύγιο που μετά θα μας προσφέρει ασφάλεια και ειρήνη; Αυτό δε θα γίνει.

 

Του Τάκη Χατζηδημητρίου*

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι μιας όλο και πιο βαθιάς κρίσης. Όλα περιστρέφονται γύρω από το αδιέξοδο για το Κυπριακό και τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε περιοχές της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Όλα προβλέψιμα. Τα επισημαίνουμε, όμως, μόνο τη στιγμή που υλοποιούνται. Αφέθηκε η ενέργεια να εξελιχθεί από επιχείρημα λύσης σε ζήτημα αντιπαράθεσης, σε σημείο που λειτουργεί ως εμπόδιο για όποια άλλη διαδικασία ειρήνευσης.
Οι αντιδράσεις μας έντονες και τα διαβήματά μας συναντούν μεν την κατανόηση ξένων Κυβερνήσεων και Διεθνών Οργανισμών, όμως η αποτελεσματικότητά τους είναι περιορισμένη.
Είναι σαφές το δίδαγμα, ότι η διαφύλαξη των συμφερόντων μας είναι δική μας ευθύνη . Να περιμένουμε ότι θα έρθουν άλλοι να μας σώσουν, θα πρέπει να έχουμε μάθει ότι αυτό δε γίνεται. Η προστασία που αναμέναμε από τις σχέσεις που οικοδομήσαμε στην περιφέρεια και οι ελπίδες που επενδύσαμε πάνω σε εταιρείες με τις οποίες συμβληθήκαμε παραμένουν χλωμές.
Μας απέμεινε μόνο η ΕΕ . Ζητούμε επίμονα να πάρει μέτρα εναντίον της Τουρκίας. Είναι τούτο δυνατό; Αν δε το γνωρίζουμε, θα μας υποχρεώσει η πραγματικότητα να το μάθουμε. Όποιες δηλώσεις και να κάνει η ΕΕ , όσα μέτρα και να λάβει δε θα είναι τέτοια που να δημιουργήσουν ανοικτό μέτωπο της ΕΕ με την Τουρκία. Μόνο το προσφυγικό είναι αρκετό για να ορίσει και τα περιθώρια των δυνατοτήτων της ΕΕ. Αν οι προσδοκίες μας είναι υπέρτερες, υπάρχει ο κίνδυνος να μη μείνουμε ικανοποιημένοι. Και επειδή μας αρέσει να μεταθέτουμε τις ευθύνες μας σε άλλους, είναι δυνατό να καλλιεργηθεί πνεύμα αντιευρωπαϊκό, πράγμα που θα μας οδηγήσει σε περαιτέρω απομόνωση.
Μέσα σε αυτό το κλίμα του αδιεξόδου και των εντάσεων καραδοκεί η διχοτόμηση. Την θέλουμε; Νομίζουμε ότι υπάρχει βελούδινο διαζύγιο που μετά θα μας προσφέρει ασφάλεια και ειρήνη; Αυτό δε θα γίνει. Οι καταστάσεις θα επιδεινώνονται όλο και περισσότερο.
Μέσα σε συνθήκες κρίσης λιγοστεύουν οι φωνές της λογικής και αυξάνονται οι εθνικιστικοί παροξυσμοί. Γινόμαστε ακόμη πιο ευάλωτοι όταν υπάρχει ευρύτερη πολιτική αστάθεια.
Φαίνεται ότι έχει υπεισέλθει στην ελληνική προεκλογική διαδικασία η κρίση που περιβάλλει την Κύπρο . Αν υπάρχει μια υπηρεσία που το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας έχει να προσφέρει σήμερα στην Κύπρο είναι ν’ αφήσει το Κυπριακό έξω από την εκλογική αναμέτρηση . Όταν απειλείται η Τουρκία με μέτρα, ποια μέτρα υπονοούνται; Και όταν τα μέτρα τελικά δε λαμβάνονται ή δεν είναι αποτελεσματικά, ποια η εγκυρότητά τους;
Η κρίση αναμφισβήτητα βαθαίνει με τα νέα τετελεσμένα που, παράνομα, η Τουρκία προωθεί στην ανατολική Μεσόγειο. Είναι μια περιοχή που η συσχέτιση δυνάμεων είναι αρνητική για την Κύπρο . Εφόσον η δυναμική αναμέτρηση είναι αδύνατη και ανεπιθύμητη, η μόνη διέξοδος που παραμένει είναι η κρίση να μεταβληθεί σε ευκαιρία για την αντιμετώπιση του προβλήματος . Τα Ηνωμένα Έθνη αναμένουν τις δικές μας πρωτοβουλίες για το ξεπέρασμα του αδιεξόδου. Οι παράμετροι είναι μέσα στα πλαίσια του συμβιβασμού που ο Γενικός Γραμματέας έχει εισηγηθεί με τις προτάσεις του της 30ης Ιουνίου 2017.
Ο χρόνος επείγει και οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις δεν είναι λύση.

ΠΗΓΗ : “ΤΑ ΝΕΑ” Αθηνών 

*Τα ενυπόγραφα κείμενα εκφράζουν τους συγγραφείς τους

Share this post