Στο τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ το Γιαβούζ

Στο τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ το Γιαβούζ

Το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» με τη συνοδεία δύο πλοίων  του τουρκικού πολεμικού ναυτικού εισήλθε μετά τις 5.30 το απόγευμα  εντός του τεμαχίου 7 και σε περιοχή που έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX. Πρόκειται για βόρειο σημείο του τεμαχίου 7 προς τα δυτικά παράλια της Κύπρου. Ως γνωστόν το τεμάχιο  έχει παραχωρηθεί, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, στην κοινοπραξία ΕΝΙ – TOTAL.

Το τουρκικό γεωτρύπανο είχε αναχωρήσει χθες από τη Μερσίνα  και αρχικά κατευθύνθηκε προς το σημείο όπου βρίσκεται το άλλο τουρκικό γεωτρύπανο το «Φατίχ» δυτικά της Πάφου. Αφού παρέμεινε εκεί για μια ώρα περίπου έβαλε πλώρη προς τα βόρεια αδειοδοτημένα τεμάχια της ΑΟΖ. 

Ο Τούρκος υπουργός  Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο  twitter:  “το γεωτρύπανό μας Γιαβούζ είναι σε νέο δρομολόγιο. Το Γιαβούζ κατευθύνεται προς το σημείο Μόρφου 1 όπου θα κάνει τη νέα του γεώτρηση κυματίζοντας τη σημαία μας. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να προσφέρουμε τις υπόγειες πηγές μας στον λαό μας. Αν υπάρχουν, θα τις βρούμε οπωσδήποτε”.
Ο Τούρκος Υπουργός δημοσιεύει και φωτογραφίες του Γιαβούζ.  


Ο  πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε λακωνικά:  «το έχουμε υπόψη μας και λαμβάνουμε όλα τα ενδεικνυόμενα με βάση το διεθνές δίκαιο, μέτρα».

Share this post