Στο στόχαστρο ο Βαρθολομαίος από τουρκικό φιλοκυβερνητικό έντυπο

Στο στόχαστρο ο Βαρθολομαίος από τουρκικό φιλοκυβερνητικό έντυπο

 Περιοδικό κατηγορεί  τον Οικουμενικό Πατριάρχη ως «συνεργάτη» του Γκιουλέν

Μια ύποπτη ως προς την προέλευση της επίθεση δέχτηκαν από το τουρκικό περιοδικό “Gerçek Hayat” οι μη μουσουλμανικές κοινότητες της Τουρκίας. Ρωμιοί, Αρμένιοι και Εβραίοι. Με αφορμή ένα αφιέρωμα του περιοδικού στον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, άλλοτε υποστηρικτή και στενός συνεργάτης του κ. Ερντογάν, ο οποίος θεωρείτε σήμερα ο μεγαλύτερος εχθρός της Τουρκίας και χαρακτηρίζεται ως «αρχιτρομοκράτης». Στον Γκιουλέν αποδίδεται και η απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.
Το σημαντικό είναι ότι το περιοδικό εκδίδεται από τον όμιλο της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας “Yeni SafaK”.
Οι κατηγορίες και οι υπόνοιες για τις σχέσεις των χριστιανών και των εβραίων με τον Γκιουλέν και την οργάνωσή του δυναμιτίζουν το καλό κλίμα συνύπαρξης των διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων στην Τουρκία, παράμετρος που αποτελεί και έναν από τους βασικούς λίθους της πολιτικής του Τούρκου Προέδρου.
To Οικουμενικό Πατριαρχείο αντέδρασε έντονα στα δημοσιεύματα με μια ανακοίνωση  στην τουρκική γλώσσα στο fb, στην οποία μιλά για ” λόγο μίσους” εναντίον Χριστιανών και Εβραίων και εκφράζει τον φόβο «αυτό να προκαλέσει βίαιες αντιδράσεις από φανατικούς και καλεί τις αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Ecumenical Patriarchate

Kamuoyu’muza duyurulur:
“Gerçek Hayat dergisinde yayımlanan bir yazıda, halkımızın hristiyan ve musevi mensuplarını son derece kıran ve üzen, mesnedsiz iftiralarla cemaat mensupları ve dini liderleri hedef gösterilmektedir. Bu davranış çok acı verici olduğu gibi, ayrıca çok vahim ve sorumsuzca ileri sürülen gerçek dışı iddiaların Türkiye Ortodoks cemaatini endişeye düşürdüğünü Kamuoyu’na açıklamayı gerekli görüyoruz. Maalesef çeşitli ülkelerde görünen ırkçı tezahür ve tecavüzlerin bizde de görülmesi ihtimali büyüktür. Patrik Hazretleri de devlet’imize elinden gelen desteği verdiği halde böyle bir ithama maruz kalmanın derin üzüntüsü içindedir. Saygıdeğer kamuoyu’na bu açıklamayı yaparken Devlet makamlarının da gereğini yapacağından emin olduğumuzu beyan ederiz”.

Η ειδική έκδοση του περιοδικού , με τίτλο «ΦΕΤΟ: Ποιος είναι ο αρχιτρομοκράτης Φετουλάχ Γκιουλέν; 100 ετών ιστορία της πιο ποταπής τρομοκρατικής οργάνωσης» που κυκλοφόρησε προχθές και θα μείνει στην κυκλοφορία έως τον Σεπτέμβριο του 2020. Μάλιστα δημοσιεύει στο εξώφυλλό τις φωτογραφίες ορισμένων από εκείνους που στοχοποιεί ως συνεργάτες του Γκιουλέν, μεταξύ των οποίων και τη φωτογραφία του Οικουμενικού Πατριάρχη.
Με ανακοίνωσή του στο fb το Οικουμενικό Πατριαρχείο καταγγέλλει πως το δημοσίευμα «στοχοποιεί μέλη της κοινότητας και θρησκευτικούς ηγέτες με αναληθείς ισχυρισμούς».

 


Επίσης, αναφέρει : «Σε δημοσίευμα του περιοδικού Gerçek Hayat στοχοποιούνται μέλη των (σσ μειονοτικών) κοινοτήτων και θρησκευτικοί ηγέτες, με αποτέλεσμα να δυσαρεστούνται οι Χριστιανοί και οι Εβραίοι που είναι μέλη του λαού μας.
Θεωρούμε απαραίτητη την πληροφόρηση του κοινού, καθώς όσο είναι ιδιαίτερα λυπηρή η πράξη τόσο είναι και ιδιαίτερα σοβαροί και ανεύθυνοι οι μη ρεαλιστικοί ισχυρισμοί που προκαλούν ανησυχία στην Ορθόδοξη κοινότητα της Τουρκίας.
Δυστυχώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εμφανισθούν ρατσιστικά φαινόμενα και βεβηλώσεις, όπως συμβαίνει σε διάφορες χώρες. Και ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι βαθιά στενοχωρημένος, που του επιρρίπτεται τέτοιου είδους μομφή, παρά την υποστήριξη που παρέχει στο πλαίσιο του εφικτού στο Κράτος μας.
Θα θέλαμε να δηλώσουμε πως κάνοντας την ανακοίνωση αυτή στο αξιότιμο κοινό, είμαστε βέβαιοι πως οι αρμόδιες Κρατικές Αρχές θα πράξουν τα δέοντα».
Εκτός από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στοχοποιούνται και πολλοί άλλοι . O κατάλογος που δημοσιεύει το “Gerçek Hayat” αναφέρει -και ενοχοποιεί-γνωστά ονόματα, πολιτικών όπως οι İsmet İnönü, Bülent Ecevit, Süleyman Demirel, Kasım Gülek, Hilary Clinton, στρατιωτικών, όπως ο Cemal Tural, ιδιοκτητών ΜΜΕ όπως ο Aydın Doğan, θρησκευτικών ηγετών όπως ο αείμνηστος Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β’, ο Αρχιραββίνος της Τουρκίας İsak Haleva, και ο πρώην Πατριάρχης των Αρμενίων της Τουρκίας Şnork Kalustyan.

Να σημειωθεί πως όχι μόνον το αναφερόμενο περιοδικό,  αλλά και πολλά άλλα έντυπα, συνήθως περιθωριακά, συμμετέχουν σε προσπάθειες χειραγώγησης της κοινής γνώμης, πολλές φορές με πανομοιότυπα.
δημοσιεύματα.

Η εβραϊκή Κοινότητα Τουρκίας σε ανάρτηση στο λογαριασμό της στο twitter (9/5) αναφέρει -για το ίδιο γεγονός- τα ακόλουθα:
«Καταδικάζουμε την διάκριση και την πρόκληση που προκαλούν δημοσιεύσεις με μη ρεαλιστικές κατηγορίες σε βάρος του Αρχιραββίνου μας. Αυτές οι δημοσιεύσεις μίσους, προκαλούν ζημία στην Τουρκία. Από την πλευρά μας ελπίζουμε σε άμεση αποκατάσταση των δημοσιεύσεων μίσους -μέσω της εκπαίδευσης και της νομικής οδού- καθώς πλήττουν την Τουρκία μας της οποίας αποτελούμε αναπόσπαστο κομμάτι».

Ανακοίνωση του Αρμενικού Πατριαρχείου αναφέρει : «Μετά λύπης
πληροφορηθήκαμε ότι στο περιοδικό υπήρξε δημοσίευμα δυσφήμησης και
συκοφαντίας, στο οποίο συμπεριελήφθη και ο αείμνηστος Αρμένιος
Πατριάρχης Şnork Kalustyan”.

Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) Τουμά Τσελίκ
κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση: 

Ο ενημερωτικός ιστότοπος Yetkin Report (του δημοσιογράφου Murat
Yetkin) σε δημοσίευμα με τίτλο «Οι μη μουσουλμάνοι Τούρκοι πολίτες
ανησυχούν για το ότι στοχοποιούνται», αναφέρει ότι οι εκπρόσωποι των
μη μουσουλμανικών κοινοτήτων στην Τουρκία με ανακοινώσεις τους στις 9
και 10 Μαΐου, αναφέρουν πως ανησυχούν για πιθανές ρατσιστικές
επιθέσεις και ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα
για την προστασία τους”.–

Στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος , Στέλιος Πέτσας, σχολίασε:
«Φυσικά δεν μπορεί να χρησιμοποιεί κανείς πρόσωπα, όπως αυτό του Πατριάρχη, και να χαρακτηρίζει τον κ. Βαρθολομαίο ¨συνεργάτη¨ του Φετουλάχ Γκιουλέν».

Share this post