Στο Σ.Α. το θέμα της Αμμοχώστου

Στο Σ.Α. το θέμα της Αμμοχώστου

Προκρίθηκε η συζήτηση αντί της προσφυγής

Την ερχόμενη βδομάδα η Κυπριακή Δημοκρατία θα ζητήσει εγγράφως να συζητηθεί στο Σ.Α. του ΟΗΕ το θέμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης , ο οποίος παρακάθισε σε γεύμα με τους Μονίμους Αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, ενημέρωσε , σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση , για τις εξαγγελίες και απειλές, που γίνονται από την Τουρκία για εποικισμό της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου και για την απόφαση η Κυπριακή Δημοκρατία να απευθυνθεί στο Συμβούλιο «προκειμένου να συζητηθεί το θέμα και να αποτραπούν οι σχεδιασμοί της Τουρκίας και να επικρατήσουν τα όσα προβλέπονται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».   Αυτό σημαίνει ότι προκρίθηκε η συζήτηση του ζητήματος και όχι η κατάθεση προσφυγής εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Κατά τη διάρκεια του γεύματος, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους Μονίμους Αντιπροσώπους για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό ζήτημα, ζητώντας τη στήριξη των χωρών τους και του Συμβουλίου Ασφαλείας στην προσπάθεια μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

 

ΦΩΤΟ: Δ. ΠΑΝΑΓΟΣ

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη συνεργασία της ελληνοκυπριακής πλευράς με τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ για το θέμα της συνομολόγησης ¨Όρων Αναφοράς¨ και για την κατάλληλη προετοιμασία προκειμένου να επαναρχίσουν το συντομότερο δυνατόν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις που να είναι προσανατολισμένες σε αποτέλεσμα.
Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση για τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας προς την κατεύθυνση προετοιμασίας του εδάφους για επανέναρξη των συνομιλιών και στην πτυχή που άπτεται της αποτελεσματικής διασφάλισης των συμφωνηθέντων σε περίπτωση επίτευξης λύσης.
Ενημέρωση έγινε και για τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και για τις παρεμβάσεις της τουρκικής πλευράς στη «νεκρή ζώνη» και σημειώθηκε ότι τέτοια περιστατικά υπογραμμίζουν την ανάγκη διατήρησης της αποστολής της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο.

Share this post