Στο προσκήνιο και πάλι το θέμα των κυπριακών διαβατηρίων σε ξένους επενδυτές
Πως σχολιάζουν ΥΠΕΣ, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ
Ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Al Jazeera, αναφέρεται στο θέμα της χορήγησης κυπριακών διαβατηρίων σε ξένους επενδυτές , το οποίο παλαιότερα απασχόλησε και την Κομισιόν.
Το πρακτορείο υποστηρίζει ότι εξασφάλισε πρόσβαση σε 1.400 εμπιστευτικά έγγραφα για άτομα, στα οποία δόθηκαν κυπριακά διαβατήρια μεταξύ 2017-2019.
Σύμφωνα με τα έγγραφα, που εξασφάλισε το Al Jazeera, μεταξύ των ατόμων, που έλαβαν Κυπριακή υπηκοότητα, εντοπίζεται και «αριθμός υπόπτων για παρανομίες ή ακόμα και καταζητούμενα πρόσωπα». Πρόκειται για 35 άτομα.
Σύμφωνα με το Al Jazeera μεταξύ των ατόμων, που τους χορηγήθηκε κυπριακή υπηκοότητα είναι:
*Nikolay Gornovskiy: Ο Ρώσος πρώην επικεφαλής του ενεργειακού κολοσσού Gazprom, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ήταν ήδη σε λίστα για κατάχρηση εξουσίας όταν η Κύπρος ενέκρινε την αίτησή του.
*Pham Nhat Vu: Από το Βιετνάμ, η αίτηση του εγκρίθηκε ένα μήνα μετά που κατηγορήθηκε ότι έδωσε εκατομμύρια δολάρια για δωροδοκίες σε ένα τηλεπικοινωνιακό deal. Σήμερα εκτίει ποινή φυλάκισης τριών ετών.
*Ali Beglov: Πρόκειται για Ρώσο ο οποίος απέκτησε κυπριακό διαβατήριο παρά το ότι είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης για εκβιασμό.
*Mykola Zlochevsky: Ιδιοκτήτης του ενεργειακού κολοσσού Burisma. Σύμφωνα με το Al Jazeera απέκτησε την κυπριακή υπηκοότητα το 2017 όταν ήταν ήδη υπό έρευνα για διαφθορά στη χώρα του την Ουκρανία.
*Zhang Keqiang: Κινέζος επιχειρηματίας που έλαβε κυπριακό διαβατήριο παρά το ότι είχε περάσει καιρό στη φυλακή για απάτη σε μετοχικό deal.
Ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής είπε στο Al Jazeera πως καμία υπηκοότητα δεν παραχωρήθηκε κατά παράβαση των κανονισμών, που ίσχυαν την στιγμή που παραχωρήθηκαν.
Ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών αναφέρει:
Ανακοίνωση του ΥΠΕΣ σχετικά με τα σημερινά δημοσιεύματα του δικτύου Al Jazeera pic.twitter.com/eDi1iqgkv6
— Υπουργείο Εσωτερικών (@MinInteriorCY) August 23, 2020
Σχόλιο ΑΚΕΛ
Για “διεθνές ρεζιλίκι” κάνει λόγο το ΑΚΕΛ, το οποίο μέσω του μέλους του πολιτικού γραφείου του κόμματος Χρίστου Χριστοφίδη εγείρει μία σειρά ερωτημάτων προς την κυβέρνηση για το κατά πόσο υπήρξε παραβίαση της νομοθεσίας και “υπό ποιού τη ευθύνη έγιναν αυτές οι σκανδαλώδεις παραχωρήσεις διαβατηρίων”.
Αυτούσια η δήλωση:
“Τα όσα δυστυχώς αποκαλύπτει το διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera σε σχέση με διαφαινόμενα σκάνδαλα στο πρόγραμμα χορήγησης κυπριακών διαβατηρίων συνεχίζει το διεθνές ρεζιλίκι για την πατρίδα μας.
Δυστυχώς ενώ τόσο το ΑΚΕΛ όσο και άλλες πολιτικές δυνάμεις κτυπούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και καιρό, οι κυβερνώντες ισχυρίζονταν ότι από όλο τον κόσμο μόνο η αντιπολίτευση δημιουργούσε θόρυβο. Τώρα καταντήσαμε ως Κύπρος να μας συζητά και να μας ερευνά πολύ αρνητικά ο κόσμος όλος. Η κατάσταση αυτή θέτει σε κίνδυνο ένα χρήσιμο πρόγραμμα του οποίου ο απαράδεκτος χειρισμός από τους κυβερνώντες δημιουργεί σοβαρότατες παρενέργειες. Ήδη καταγράφονται αντιδράσεις από την ΕΕ και πολλές άλλες χώρες διεθνώς.
Δεν υιοθετούμε όλα όσα καταγράφονται στο άρθρο ή τη φιλοσοφία ότι οι αποφάσεις κάποιων χωρών για κυρώσεις είναι πανάκεια. Δημιουργούνται όμως σοβαρότατα και αμείλικτα ερωτήματα, τα οποία οι κυβερνώντες οφείλουν να απαντήσουν:
– Αληθεύουν οι καταγγελίες και τα συγκεκριμένα παραδείγματα του Al Jazeera;
– Με ποιου την ευθύνη έγιναν οι διαφαινόμενες σκανδαλώδεις παραχωρήσεις διαβατηρίων;
– Υπήρξε παραβίαση νομοθεσίας;
– Ποιοι βρίσκονται πίσω από τις παραχωρήσεις αυτών των διαβατηρίων; Ποια δικηγορικά, ελεγκτικά ή άλλα γραφεία και ποια η διασύνδεσή τους με την κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα;
– Κατανοούν οι κυβερνώντες την τεράστια ζημιά που οι απαράδεκτοι τους χειρισμοί προκαλούν στην οικονομία και την εξωτερική πολιτική της Κύπρου; Η δυσφήμιση που προκαλείται στην πατρίδα μας είναι ανυπολόγιστου κόστους.
Αναμένουμε ξεκάθαρες, τεκμηριωμένες και πειστικές απαντήσεις από την κυβέρνηση. Τα πράγματα είναι σοβαρά και χρειάζεται ανοικοδόμηση του κύρους της πατρίδας μας διεθνώς σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά”.
Αντίδραση ΔΗΣΥ
Ο ΔΗΣΥ σε ανακοίνωση του αναφέρει:
“Το επενδυτικό πρόγραμμα είναι σημαντικό για τη χώρα μας. Συνείσφερε στην οικονομία και συνεχίζει να συνεισφέρει. Αυτό αναγνωρίζεται από όλους. Το γεγονός ότι έχριζε βελτιώσεων ήταν επίσης παραδεκτό, πρωτίστως από την κυβέρνηση. Ως εκ τούτου έγιναν σημαντικές αλλαγές που αυστηροποιούν το πλαίσιο παραχώρησης υπηκοότητας αλλά και που ταυτόχρονα ενισχύουν και τη διαφάνεια. Η δε τελευταία βελτίωση έγινε μόλις πριν τρεις εβδομάδες, με τους συγκεκριμένους κανονισμούς να υπερψηφίζονται από τη βουλή.
Το Υπουργείο Εσωτερικών, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, απαντά στο δημοσίευμα του Αl Jazeera με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, υπογραμμίζοντας πως οι περιπτώσεις που αναφέρονται στο ρεπορτάζ αναφορικά με το πρόγραμμα κατ’ εξαίρεσης πολιτογραφήσεων, έγιναν στη βάση του πλαισίου που ίσχυε κατά τον χρόνο παραχώρησης έκαστης υπηκοότητας.
Υπάρχουν όμως και ερωτηματικά που προκύπτουν τόσο για το χρόνο δημοσιοποίησης από το Αl Jazeera, όσο και για το γεγονός της μη παρουσίασης στο ρεπορτάζ των βελτιώσεων και της αυστηροποίησης του πλαισίου.
Ερωτηματικά προκύπτουν όμως και από τη στάση του ΑΚΕΛ που δεν έχασε την ευκαιρία, άλλη μια φορά, να προτάξει τη χαιρεκακία του μέσα από σχετική ανακοίνωσή η οποία, δεν είναι την κυβέρνηση που πλήττει αλλά την Κύπρο. Και αυτό θα πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό από το ΑΚΕΛ”.