Στο προεδρικό ο Πομπέο

Στο προεδρικό ο Πομπέο

Στο Προεδρικό Μέγαρο Κύπρου κατέφθασε γύρω στις 21:03 ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο. Στο προεδρικό συναντάται με τον πρόεδρο  Αναστασιάδη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη.

Είναι αξιοσημείωτο ότι δεν προβλέπεται συνάντηση με τοντουρκοκύπριο  ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος ήδη έχει διαμαρτυρηθεί έντονα στην αμερικανική πρεσβεία της Λευκωσίας.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, διότι πρόκειται για ένα εκ των πλέον σημαντικών παραγόντων της Αμερικής.

Ελληνοκύπριοι αστυνομικοί και Αμερικανοί πράκτορες έχουν αναλάβει την προστασία του Μάικ Πομπέο. Αντιλαμβάνομαι ότι και το αεροπλάνο του Αμερικανού υπουργού που έφτασε μετά τις 8 μ.μ. στη Λάρνακα συνοδευόταν από αμερικανικά πολεμικά αεροπλάνα.

  • Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε δημόσια τη επίσκεψη του κ. Πομπέο, περιγράφοντας και τους σκοπούς αυτού του ξαφνικού ταξιδιού. Αναλυτές συνέδεσαν την επίσκεψη με την προηγούμενη του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας.

Όμως, διπλωματική πηγή ανέφερε ότι ο Μάικ Πομπέο πηγαίνει όπου αυτός κρίνει. Ήταν μία οφειλόμενη επίσκεψη στην Κύπρο, που -όπως μου είπαν- είχε αργήσει και έπρεπε να γίνει, και μάλιστα ειδικά τώρα.

Στην Ανατολική Μεσόγειο επικρατεί μεγάλη αναταραχή με ευθύνη βεβαίως της κατοχικής Τουρκίας και ο Αμερικανός υπουργός θέλησε να δηλώσει ισχυρή παρουσία. Πριν φτάσει στην Κύπρο, ο κ. Πομπέο δήλωσε ότι αναζητούμε μια ειρηνική λύση για τις κλιμακούμενες εντάσεις στη Μεσόγειο και κάλεσε την Τουρκία να αποσύρει τις ναυτικές της δυνάμεις από την περιοχή.

Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν:

Ο κ. Πομπέο θα συζητήσει με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κ. Χριστοδουλίδη:

  • Πρώτον, Τις συνεχιζόμενες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο
  • Δεύτερον, Την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας, και.
  • Τρίτον, επιθυμεί να επιβεβαιώσει την υποστήριξη των ΗΠΑ για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού με στόχο την επανένωση του νησιού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η λύση αυτή θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους καθώς και την ευρύτερη περιοχή.

Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι ο πρώτος στόχος της επίσκεψης είναι η συνεχιζόμενη κρίση στην ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Πομπέο επιθυμεί η όποια αποκλιμάκωση να καλύπτει και την Κύπρο και αυτό είναι πολύ καλό. Αλλά, πάντα πρέπει να θυμόμαστε ότι η αποκλιμάκωση εξαρτάται μόνο από την Τουρκία και τον Ερντογάν, και κανένα άλλο. Βεβαίως οι Αμερικανοί έχουν τα μέσα να τον αναγκάσουν να τερματίσει αυτή την αρρωστημένη επιθετικότητα του.

Με αφορμή την επίσκεψη ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, δήλωσε ότι ο κ. Πομπέο θα είναι πολύ ξεκάθαρος ως προς τη δέσμευση των ΗΠΑ στη συνεργασία με τους Ευρωπαίους συμμάχους μας.

Θα δώσει έμφαση στην ανάγκη να επιστρέψουν οι διαφορές στο διπλωματικό τραπέζι και να αποκλιμακωθεί η υφιστάμενη κατάσταση, καθώς υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για μια στρατιωτική κλιμάκωση λόγω ενός ατυχήματος».

ΦΩΤΟ : Χρίστος Αβρααμίδης

 

Share this post