Στο… παρά πέντε της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα
Του Δημήτρη Γκάτσιου*
Στους ρυθμούς της πρώτης, μετά το 2017, επίσημης επίσκεψης του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην ελληνική πρωτεύουσα κινείται πλέον το Μέγαρο Μαξίμου. Συνοδευόμενος από οκτώ μέλη του υπουργικού του συμβουλίου, ο κ. Ερντογάν φτάνει στην Αθήνα το πρωί της Πέμπτης, με αφορμή τις εργασίες του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, κορωνίδα του οποίου θα αποτελέσει το τρίτο από τον περασμένο Ιούλιο τετ α τετ κορυφής με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οι στόχοι
“Ο στόχος μας είναι να χτίσουμε μία νέα εμπιστοσύνη, όσο γίνεται, με την τουρκική πλευρά, για να μπορούμε να έχουμε αν μη τι άλλο ηρεμία στα σύνορα. Αυτή η πολιτική έχει φέρει αποτελέσματα, έχει οδηγήσει σε πολύ χαμηλότερες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές. Και θα επιμείνουμε σε αυτήν την πολιτική. Και αν αυτό οδηγήσει σε μία επίλυση των διμερών ζητημάτων, σε βάθος χρόνου, ακόμα καλύτερα”, ανέφερε (ΣΚΑΙ) ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.
Η ελληνική πλευρά προσέρχεται στις συζητήσεις με καλή θέληση και, κυρίως, αυτοπεποίθηση. Ο πρωθυπουργός, σε άπασες τις δημόσιες παρεμβάσεις του, επισημαίνει ότι η Αθήνα κρατάει πάντα ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου, η Άγκυρα τους τελευταίους μήνες απέχει από τη ρότα των αναθεωρητικών βερμπαλισμών και των προκλήσεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η διεύρυνση του αποτυπώματος της αποκαλούμενης και θετικής ατζέντας αποτελεί μία από τις κυρίαρχες στοχεύσεις που, αν μη τι άλλο, μπορεί να επιτευχθεί. Κι αυτό, καθώς στο πεδίο των συζητήσεων βρίσκονται θέματα που απασχολούν τόσο τη χώρα μας, όσο και τον εξ ανατολών γείτονα, όπως, για παράδειγμα, η κλιματική κρίση και το προσφυγικό-μεταναστευτικό, όπου αναμένεται να ανακοινωθεί η εγκατάσταση Έλληνα αξιωματικού στη Σμύρνη και Τούρκου αξιωματικού στη Λέσβο, προκειμένου να επιτυγχάνεται ο περιορισμός των ροών.
“Η επίσκεψη έπρεπε να γίνει και πρέπει να γίνει, οι επαφές μεταξύ των ηγετών είναι ο κανόνας σήμερα, αλλά εμείς έχουμε κάθε λόγο σε μία φάση που έχουμε μείωση της έντασης και της ρητορικής έντασης και της έντασης πάνω από το Αιγαίο, να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε αυτό το κλίμα των “ήρεμων νερών” και να χτίσουμε σιγά σιγά, με θέματα χαμηλής πολιτικής στην αρχή και μετά βλέποντας πώς θα πάει, τα θέματα υψηλότερης πολιτικής, αλλά και βήματα στο μεταναστευτικό που έχουν γίνει τώρα, που είχαμε μείωση κατά 60% των μεταναστευτικών ροών, θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικά… Αυτήν τη στιγμή τα μηνύματα που στέλνει η Τουρκία είναι θετικά, αλλά επειδή ο Ερντογάν είναι απρόβλεπτος, η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο. Αυτό δε σημαίνει ότι και μία χαραμάδα να υπάρξει, δεν πρέπει να μην την εκμεταλλευτούμε”, σχολίασε (Mega) η Ντόρα Μπακογιάννη.
Στο… παρά πέντε της παρουσίας του προέδρου Ερντογάν στην ελληνική πρωτεύουσα, κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας αναμένεται να αποτελέσει ακόμη ένα βήμα στην πορεία βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών. Οι εργασίες του Συμβουλίου είχαν συμφωνηθεί στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους της Λιθουανίας τον περασμένο Ιούλιο, μαζί με την ενεργοποίηση πολλαπλών διαύλων επικοινωνίας, με βάση του άξονες:
– Του πολιτικού διαλόγου.
– Των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
– Της θετικής ατζέντας.
“Μετά από τέσσερα χρόνια, στη διάρκεια των οποίων οι σχέσεις μας έφτασαν σε οριακό σημείο έντασης, η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου επιδιώκεται να σηματοδοτήσει την αμοιβαία βούληση για συνεργασία προς όφελος των δύο χωρών και για εξομάλυνση των σχέσεων σε πνεύμα αμοιβαίας ειλικρίνειας και σχέσεων καλής γειτονίας, καθώς πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου του οδικού χάρτη των επαφών που είχε συμφωνηθεί ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών… Στόχος είναι να εδραιωθεί η ηρεμία και η βελτίωση των διμερών σχέσεων να επισφραγιστεί με συμφωνίες που είναι προς όφελος των δύο χωρών. Οι διαφωνίες παραμένουν, ωστόσο η επιδίωξη είναι οι διαφωνίες να μην παράγουν διμερείς κρίσεις”, αναφέρουν παράγοντες.
*Πηγή: capital.gr