Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου το αρχείο Αδ. Διαμαντή

Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου το αρχείο Αδ. Διαμαντή

Στη δωρεά προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου του προσωπικού αρχείου του κορυφαίου Κύπριου ζωγράφου Αδαμάντιου Διαμαντή, προέβη η οικογένεια του. Η τελετή υπογραφής της Συμφωνίας Δωρεάς, Χρήσης και Αξιοποίησης του Αρχείου του Αδαμάντιου Διαμαντή στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου, μεταξύ του εκπροσώπου της οικογένειας του καλλιτέχνη, κου Mark Frederick Diamantis και του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή Τάσου Χριστοφίδη πραγματοποιήθηκε  στην παρουσία της Αντιπρυτάνεως Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και της Αναπληρώτριας Διευθύντριας της Βιβλιοθήκης, καθώς και προσωπικού της Βιβλιοθήκης.

Το Αρχείο Αδαμάντιου Διαμαντή καλύπτει τη χρονική περίοδο 1920-1994 και σε αυτό περιλαμβάνεται προσωπική αλληλογραφία του καλλιτέχνη, όπως και αλληλογραφία του ιδίου με σημαντικά πρόσωπα του καλλιτεχνικού και λογοτεχνικού κόσμου, π.χ. Τηλέμαχου Κάνθου, Γιώργου Σεφέρη, Πορφύριου Δίκαιου, καθώς επίσης φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό από τη ζωή και το έργο του μεγάλου Κύπριου ζωγράφου.

Ο κ. Mark Frederick Diamantis, εκπροσωπώντας και τα υπόλοιπα μέλη-απογόνους του Αδαμάντιου Διαμαντή,  κα Julia Alexia Diamantis, κα Chloe Maria Diamantis και κ. Gregory John Diamantis, εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίησή του που το αρχείο του παππού του βρίσκεται πλέον σε ασφαλές και ακαδημαϊκό περιβάλλον, προς διάσωσή και ανάδειξή του για σκοπούς έρευνας και καταγραφής της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Όπως χαρακτηριστικά είπε «το αρχείο του Αδαμάντιου Διαμαντή κατέληξε εκεί που έπρεπε να είναι».

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του Πανεπιστημίου Κύπρου για τη δωρεά του πολύ σημαντικού αυτού αρχειακού υλικού. Αποτελεί, σημείωσε, παρακαταθήκη στον πολιτισμό από έναν καταξιωμένο καλλιτέχνη της Κύπρου, τον διακεκριμένο και άξιο άνθρωπο Αδαμάντιο Διαμαντή, καθώς επίσης και απόδειξη της εμπιστοσύνης της οικογένειας Διαμαντή προς το Πανεπιστήμιο και τη Βιβλιοθήκη του.

Η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων Καθηγήτρια Τατιάνα-Ελένη Συνοδινού, ευχαρίστησε με τη σειρά της την οικογένεια Διαμαντή και υπογράμμισε την πρόσθετη αξία που προσδίδουν αυτού του είδους οι δωρεές στην ακαδημαϊκή και ερευνητική δραστηριότητα.

Η Αν. Διευθύντρια  της Βιβλιοθήκης, κα Έλενα Διομήδη-Παρπούνα, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του Πανεπιστημίου για τη δωρεά του μοναδικού αυτού αρχείου, το οποίο σύντομα θα έχει τη θέση του στο Κέντρο Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου»,  καθώς επίσης και για την εμπιστοσύνη της οικογένειας, προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου και τη Βιβλιοθήκη του.  Οι ενέργειες αυτές, αποτελούν τιμή για τη Βιβλιοθήκη μας και ευχόμαστε να βρίσκουν μιμητές/τριες ούτως ώστε να διασώζονται μοναδικά τεκμήρια ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού μας.

Τέλος, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης ανέφερε ότι το έργο θα ψηφιοποιηθεί και θα διατεθεί στο ευρύ κοινό μέσω της ψηφιακής υποδομής της Βιβλιοθήκης «ΛΗΚΥΘΟΣ».

Πηγή: Δελτίο Τύπου Πανεπιστημίου Κύπρου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share this post