Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο Ναός του Αγίου Νικολάου Πτωχοκομείου Αθηνών

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο Ναός του Αγίου Νικολάου Πτωχοκομείου Αθηνών

Στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι η τελετή παραχώρησης στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, με τη συμβολή του Δήμου Αθηναίων,  του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Πτωχοκομείου.

Ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Πτωχοκομείου Αθηνών, που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας και Πλουτάρχου ανηγέρθη το έτος 1876 στο εσωτερικό του περιβόλου του  τότε Πτωχοκομείου Αθηνών, με βάση σχέδια του αρχιτέκτονα Παναγιώτη Κάλκου και σχετική δωρεά του Ανδρέα Συγγρού.

Πρόκειται για έναν ναό ρυθμού σταυροειδούς μετά τρούλου με εμφανή αργολιθοδομή, πλίνθινο διάκοσμο και αξιόλογες αναλογίες, οι οποίες διαπνέονται από «αισθητικήν συγκίνησιν» και οι οποίες την κατατάσσουν από πλευράς ρυθμού στον Νεοβυζαντινό ρυθμό.

Ο Αρχιεπίσκοπος  Αθηνών Ιερώνυμος αναφέρθηκε στην ιστορία του χώρου, όπου βρίσκεται ο ναός του Αγίου Νικολάου, τονίζοντας πως ήταν κτήμα της Μονής Πετράκη, το οποίο δώρισε στην Ελεήμονα Εταιρεία Αθηνών Γηροκομείο-Πτωχοκομείο. Συνεχάρη την οικογένεια Πατέρα για την ανακαίνιση του ναού, αλλά και όλους τους ευεργέτες. «Σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να έχει και το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, ως Μητέρα Εκκλησία, ένα κομμάτι δικό του, που να συμβολίζει την ενότητα και τις αδελφικές σχέσεις», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Διευθυντής Εκπροσωπήσεως του Γραφείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, ευχαρίστησε ιδιαιτέρως, για την μεγάλη και ιστορική αυτή πράξη, τον Αρχιεπίσκοπο και σημείωσε ότι «ο Μακαριώτατος έκανε κάτι το οποίο δεν έχει γίνει για διακόσια χρόνια, προσέφερε θυσιαστήριο στην Αρχιεπισκοπή για το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έγραψε και γράφει ιστορία».

Παράλληλα, ευχαρίστησε και τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Μπακογιάννη, αφού την υψηλή εποπτεία του Πτωχοκομείου έχει ο Δήμος Αθηναίων. «Ο ναός αυτός, που είναι ένα κόσμημα στο κέντρο της Αθήνας, θα συνεχίσει να λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος» σημείωσε ο Σεβασμιώτατος και συμπλήρωσε ότι «η Ελεήμων Εταιρεία είναι αυτή, η οποία αντιπροσφέρει και δεν πρόκειται να ξεκόψει από τον ναό». Ευχαρίστησε, επίσης, τον κ. Πατέρα για την προσφορά του. 

Ιστορική χαρακτήρισε την στιγμή και ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης και ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για όλα όσα κάνει, αλλά και όσους συνέβαλαν σε αυτήν την πρωτοβουλία.

Από την πλευρά του ο κ. Νικόλας Πατέρας σημείωσε ότι αισθάνεται μεγάλη τιμή που ο Θεός τον αξίωσε να ανακαινίσει τον ναό του Αγίου Νικολάου. Την χαρά του εξέφρασε και ο πρόεδρος της Εταιρείας κ. Σπύρος Χαμακιώτης.

 

Πηγή:Ραδιόφωνο  Εκκλησίας Ελλάδος(  Μάκης Αδαμόπουλος)
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Share this post