Στο Φανάρι ο πρόεδρος της Ουκρανίας

Στο Φανάρι ο πρόεδρος της Ουκρανίας

Οικουμενικός Πατριάρχης: Η Εκκλησία Ουκρανίας είναι τελείως ανεξάρτητη και Αυτοκέφαλος.

Την πρώτη του επίσκεψη στο Φανάρι, έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, πραγματοποίησε  ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelenskyy.
Ο πρόεδρος κ.Zelenskyy, ο οποίος συνοδευόταν από πολυμελές κλιμάκιο στελεχών της Προεδρίας της χώρας του , τον πρέσβη στην Άγκυρα και τον γενικό πρόξενο στην Πόλη ανήλθε στην Αίθουσα του Θρόνου, στο κεντρικό κτίριο του Πατριαρχικού Μεγάρου, όπου τον ανέμενε και τον υποδέχθηκε, κατά την τάξη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, παρουσία Αρχιερέων του Θρόνου. Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο Παναγιώτατος διαβεβαίωσε ότι:
“Η Κωνσταντινούπολις δεν πρόκειται να αναμιγνύεται εις τα εσωτερικά της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Αυτή είναι τελείως ανεξάρτητη και Αυτοκέφαλος”. 
“Η επίσκεψή σας πραγματοποιείται μετά την έκδοση και την επίδοση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας εις την νεοσύστατον Ορθόδοξον Εκκλησίαν της Ουκρανίας, η οποία παρακαλούμεν να έχει πάντοτε την υψηλήν προστασίαν σας και την ενίσχυσίν σας εις το έργον, που άρχισε ήδη να επιτελεί υπέρ του Ουκρανικού λαού. Εμείς από την Κωνσταντινούπολη, όπως πριν από 1031 χρόνια σας δώσαμε το βάπτισμα, έτσι τώρα δώσαμε την ανεξαρτησίαν, την δυνατότητα η Εκκλησίαν σας να επιτελεί το έργον της ανεξάρτητα και ανεπηρέαστα από κάθε εξωτερική επέμβαση», επεσήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Από εδώ, από την Κωνσταντινούπολη, από το Φανάρι, θα έχει ( η Εκκλησία Ουκρανίας «μόνο υψηλή προστασία και τας διαρκείς προσευχάς μας για την επιτυχία του έργου Της», σημείωσε ο Πατριάρχης.

ΦΩΤΟ: Ν. ΜΑΓΓΙΝΑΣ

Ο Ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε την χαρά του για την επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και για την τιμή της συναντήσεώς του με τον Προκαθήμενό του.
Ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχου με τον πρόεδρο της Ουκρανίας και συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπειών, στις οποίες από το Φανάρι πήραν μέρος οι Μητροπολίτες Γαλλίας Εμμανουήλ και Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, ο Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς συνόδου αρχιμ. Ιωακείμ, και ο Υπογραμματεύς διάκονος Γρηγόριος.

ΦΩΤΟ: Ν. ΜΑΓΓΙΝΑΣ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας και οι συνεργάτες του παρακάθισαν σε γεύμα στην Πατριαρχική τράπεζα.
Μετά το γεύμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνόδευσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, όπου και ενημερώθηκε από τον Πατριαρχικό Έξαρχο στο Κίεβο, αρχιμ. Μιχαήλ για την ιστορία του και τα ιερά κειμήλια που φυλάσσονται σε αυτόν.

ΦΩΤΟ: Ν. ΜΑΓΓΙΝΑΣ

Share this post