Στο Φανάρι η υπουργός Παιδείας της Ελλάδος

Στο Φανάρι η υπουργός Παιδείας της Ελλάδος

*Κοινή συνάντηση Ομογενών με Έλληνες που ζουν στην Πόλη

Επίσκεψη στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου πραγματοποίησε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος, Νίκη Κεραμέως, η οποία έγινε δεκτή με εγκαρδιότητα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τα μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

“Σας υποδεχόμεθα μαζί με τα μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, στο κέντρο της Ορθοδοξίας, ως  ένα προσφιλές πρόσωπο,  αλλά και ως  εκπρόσωπο της εντίμου Ελληνικής Κυβερνήσεως, αρμόδιο για τα θέματα της παιδείας του Γένους”, είπε ο Παναγιώτατος, υποδεχόμενος στο Πατριαρχικό Γραφείο την Υπουργό .

Αναφερόμενος στη σημασία που έδειξε διαχρονικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την παιδεία του Γένους, ο Παναγιώτατος σημείωσε ότι αυτή “υπήρξε πάντοτε εις το επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, τόσον για τα σχολεία και για την νεολαία, την σπουδάζουσα εδώ στο κέντρο, στην βασιλίδα των Πόλεων, όσο και στην ευρυτάτη περιοχή της δικαιοδοσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου”.

“Παντού, όπου έφθανε η αρμοδιότης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, υπήρχε το άγρυπνο βλέμμα της Μητρός Εκκλησίας για τα ελληνικά γράμματα”, τόνισε και εξέφρασε την χαρά του που η κ.Υπουργός επισκέφθηκε τα ομογενειακά σχολεία, καθώς και για την επίσκεψη στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Δελτίο του Γραφείου Τύπου &Επικοινωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφέρει ότι ο Πατριάρχης είπε στην υπουργό Παιδείας:

“Σας συγχαίρουμε για την τιμητική ανάθεση στην εξοξότητά σας αυτής της σπουδαίας αρμοδιότητος του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων από τον Πρωθυπουργό τον κ.Μητσοτάκη, μέσα στα πλαίσια της νέας Κυβερνήσεως της Ελλάδος, και ευχόμεθα από την Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, με όλη μας την καρδιά, μαζί με όλους τους αγίους αδελφούς Ιεράρχας του Θρόνου, που είναι παρόντες αλλά και εκ μέρους όλων των άλλων που δεν είναι παρόντες σήμερα εδώ, πλήρη επιτυχία στα υψηλά σας καθήκοντα. Είμεθα βέβαιοι ότι δεν θα απογοητεύσετε τον Ελληνικόν λαόν, αλλά αντιθέτως θα δώσετε μίαν πνοήν και μίαν αναψυχήν πνευματικήν για τα σχολεία, για τη νεολαία, για την παιδεία. Για όλα αυτά με τις προσευχές και με την αγάπη μας θα είμαστε πάντοτε κοντά σας”.

Η  Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων είπε ότι είναι πολύ μεγάλη τιμή να βρίσκεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο για την θερμή υποδοχή που της επιφύλαξε. Χαρακτήρισε δε, ξεχωριστή ευκαιρία την συζήτηση με τον Πατριάρχη αλλά και με τους Συνοδικούς Μητροπολίτες.

“Μια πραγματικά ξεχωριστή ευκαιρία να μιλήσουμε για τον ελληνισμό, να μιλήσουμε για την Ορθοδοξία, και όπως αναφερθήκατε και προηγουμένως, ο Ελληνισμός, η αλήθεια είναι ότι κρατεί εν πολλοίς μέσω της Εκκλησίας, μέσω των σχολείων μας. Είχα μία μοναδική ευκαιρία σήμερα το πρωί, πράγματι, να επισκεφθώ τα σχολεία, το Ζάππειο, το Ζωγράφειο, τη Μεγάλη του Γένους Σχολή. Καταπληκτικά κτίρια, καταπληκτική ιστορία, πολύ μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από τους εκπαιδευτικούς. Και σας διαβεβαιώ ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους επέμενα να επισκεφθώ αυτά τα σχολεία ήταν προκειμένου να περάσω και ένα ξεκάθαρο μήνυμα, Παναγιώτατε, στήριξης των σχολείων αυτών. Όπως ξέρετε ήδη τους πρώτους επτά μήνες της διακυβέρνησης έχουμε ήδη προβεί σε διάφορες ενέργειες ενίσχυσης των σχολείων αυτών. Έχουμε επικοινωνήσει και μαζί για ζητήματα που αφορούν σε σχολεία και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Κατέγραψα, πρέπει να σας πω, ζητήματα που μου έθεσαν οι εκπαιδευτικοί, προς βελτίωση της λειτουργίας των σχολείων αυτών. Θα συζητήσουμε διά μακρών και το απόγευμα και σας διαβεβαιώ ότι θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας, ως υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να στηρίξουμε ακριβώς τα σχολεία αυτά. Να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για την ευκαιρία αυτή. Είναι πολύ μεγάλη τιμή να επισκεπτόμαστε το Φανάρι και προσβλέπουμε σε μία άριστη συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου και του Οικουμενικού Πατριαρχείου”.

Ήταν   η πρώτη επίσκεψη της κυρίας Κεραμέως, με την ιδιότητα της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο Φανάρι, και κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συναντήσεώς με τον Παναγιώτατο και τους Αρχιερείς είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ο Παναγιώτατος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και τις δράσεις της Μητρός Εκκλησίας, στην Έδρα της αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Η υπουργός κ.Κεραμέως συνοδευόταν από την Γενική Πρόξενο της Ελλάδος στην Πόλη, Γεωργία Σουλτανοπούλου, τον γενικό γραμματέα Θρησκευμάτων Γεώργιο Καλαντζή, και συνεργάτες της από το Υπουργείο Παιδείας. 

Μετά την συνάντηση  η υπουργός , μαζί με τη συνοδεία της, προσκύνησαν στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό και ενημερώθηκαν για την ιστορία και τα ιερά κειμήλια που φυλάσσονται σε αυτόν.

Ενδιαφέρον Οικουμενικού Πατριαρχείου για Έλληνες , που εγκαταστάθηκαν στην Πόλη

Το αμέριστο και διαρκές ενδιαφέρον της Μητρός Εκκλησίας για την Ομογένεια, αλλά και για τους Έλληνες από το εξωτερικό, που εγκαταστάθηκαν στην Πόλη κατά τα τελευταία χρόνια, εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε εκδήλωση  στην Αστική Σχολή Γαλατά. Την πρωτοβουλία για την εκδήλωση είχε ομάδα Ελλήνων από το εξωτερικό,  που διαβιούν στην Πόλη.

“Ο Πατριάρχης σας είναι εις το πλευρόν σας, μοιράζεται τας ελπίδας και τας αγωνίας σας διά το μέλλον μας εις το ιστορικόν Κέντρον της Ορθοδοξίας. Είμεθα δικαίως υπερήφανοι όλοι μας, ως φορείς και συνεχισταί μιάς μεγάλης παραδόσεως πνευματικού πολιτισμού, αι υψηλαί και φιλάνθρωποι αξίαι του οποίου έχουν παγκόσμιον εμβέλειαν”, είπε ο Παναγιώτατος απευθυνόμενος στους παρισταμένους, και σε άλλο σημείο της ομιλίας του επεσήμανε: “Είμεθα βέβαιοι ότι όλοι σας δύνασθε και οφείλετε να συμβάλετε από κοινού εις την πορείαν της Ομογενείας προς το μέλλον. Δεν περισσεύει κανείς. Η Πόλις και η συνέχισις της παρουσίας μας εις αυτήν, πρέπει να ευρίσκεται εις το κέντρον των ενδιαφερόντων μας. Η αγάπη μας διά την Πόλιν και τας παραδόσεις μας θα λειτουργεί ως αστείρευτος δύναμις προσφοράς και συμμετοχής εις την κοινήν προσπάθειαν. Εαν δεν αγωνισθήτε εσείς διά τα καθ’ ημάς, ποιος άλλος θα το πράξη;”

Ο κ. Βαρθολομαίος  προέτρεψε όλους να εργαστούν από κοινού σε πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης.

“Οφείλομεν να αντιμετωπίσωμεν τας προκλήσεις με αυτοπεποίθησιν και αισιοδοξίαν, αλλά και με ρεαλισμόν. Η αισιοδοξία, διά να μην είναι ουτοπισμός και συναισθηματισμός, πρέπει να στηρίζεται εις την επίγνωσιν του μεγέθους της προκλήσεως, εις την δέσμευσιν και την επιμονήν, εις την αλληλεγγύην και την αλληλοεκτίμησιν. Δεν λύνονται τα προβλήματα με απώθησιν και αποσιώπησίν των. Τα χρονίζοντα θέματα καθίστανται με την πάροδον του χρόνου δυσκολώτερα. Είναι ουσιώδες διά τον παρόν και το μέλλον μας ενταύθα, να καταστή δυνατή η στελέχωσις των διοικήσεων των βακουφίων μας με νέους ανθρώπους, οι οποίοι θα δώσουν νέαν πνοήν εις τα κοινοτικά πράγματα”, επεσήμανε .

Αμέσως μετά ο Παναγιώτατος ευλόγησε και έκοψε την Βασιλόπιττα ενώ είχε την ευκαιρία να συζητήσει με πολλούς από τους εγκατασταθέντες στην Πόλη, Έλληνες από το εξωτερικό.

Η Άννα Ανδρέου, ανταποκρίτρια ΡΙΚ-ΚΥΠΕ στην Πόλη

Ο Π. Βίγκας

Τον Πατριάρχη προσφώνησαν η Πρόεδρος της Εφορείας της Αστικής Σχολής Γαλατά κ.Μαίρη Κομοροσάνο, η  Άννα Ανδρέου, ανταποκρίτρια του ΡΙΚ και του ΚΥΠΕ  στην Πόλη, εκ μέρους των διοργανωτών, και ο κ.Παντελεήμων Βίγκας, εκ των πλέον δραστήριων στελεχών της Ομογενείας, που βοήθησε στη διοργάνωση αυτής της σημαντικής κοινής εκδήλωσης.

 

Share this post