Στο Φανάρι ενώπιον του Zelenskyy ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων του πολέμου στην Ουκρανία

Στο Φανάρι ενώπιον του Zelenskyy ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων του πολέμου στην Ουκρανία

Επίσκεψη στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι, πραγματοποίησε σήμερα, Σάββατο, 8 Ιουλίου 2023, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelenskyy.

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης  Βαρθολομαίος, περιστοιχούμενος από τους Σεβ. Αρχιερείς Γέροντα Χαλκηδόνος  Εμμανουήλ και  Γουΐνιπεγκ  Ιλαρίωνα, καθώς και από κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής, υποδέχθηκε με εγκαρδιότητα τον Ουκρανό πρόεδρο στην αυλή του Πατριαρχείου. 

 Ακολούθως εισήλθαν μαζί στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, όπου ο Παναγιώτατος τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων του εν εξελίξει πολέμου στην Ουκρανία. Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Σεβ. Αρχιερείς, καθώς και η συνοδεία του κ. Zelenskyy, που αποτελούνταν από υψηλόβαθμα στελέχη της προεδρίας και της Ουκρανικής κυβερνήσεως.

Ακολούθησε η κατ’ ίδιαν συνάντηση του Παναγιωτάτου με τον  πρόεδρο Zelenskyy, στο Πατριαρχικό Γραφείο, η οποία διήρκησε πέραν της μίας ώρας.Αμέσως μετά, στην Αίθουσα του Θρόνου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο πρόεδρος της Ουκρανίας προέβησαν σε δηλώσεις προς τους διαπιστευμένους πολυάριθμους εκπροσώπους των Μέσων Ενημερώσεως.

Ο Παναγιώτατος ανέφερε ότι με τον κ. Zelenskyy συζήτησαν για την κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή στην Ουκρανία. 

“Ευχηθήκαμε να έρθει σύντομα η ειρήνη, γιατί ο πόλεμος είναι κακό πράγμα για όλους. Είπαμε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως η Μητέρα Εκκλησία των Ουκρανών Ορθοδόξων είναι πάντοτε στο πλευρό τους. Χαρήκαμε γιατί και ο κ. Πρόεδρος της χώρας μας, ο κ. Erdoğan, υποστηρίζει την επίτευξη της ειρήνης στην Ουκρανία μέσω διαλόγου, αλλά και γιατί υπεσχέθη ότι θα βοηθήσει η Τουρκία με όλα τα μέσα για την ανασυγκρότηση και την αποκατάσταση των πραγμάτων στην Ουκρανία, μετά το τέλος του πολέμου. Δεν είναι η πρώτη φορά που υποδεχόμεθα τον κ. Ζελένσκι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Πάντοτε είναι τιμή και χαρά για εμάς να τον υποδεχόμεθα και θέλω να κατακλείσω λέγοντας ότι ευχόμεθα για την επιστροφή όλων των αιχμαλώτων που κρατούνται αυτή την στιγμή και όλως ιδιαιτέρως για την επιστροφή των παιδιών τα οποία βρίσκονται μακρυά από τα σπίτια τους και από την πατρίδα τους. Ευχαριστούμε τα Μέσα Γενικής Ενημερώσεως που δείχνουν τόσο πολύ και γνήσιο ενδιαφέρον για την επίσκεψη αυτή του κ. Προέδρου στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ευχόμεθα όταν θα ξανά έλθει ο κ. Πρόεδρος στην Τουρκία και στο Πατριαρχείο μας να έχει επικρατήσει, να έχει επιστρέψει η ειρήνη [στην Ουκρανία]”.

 Ο πρόεδρος κ. Zelenskyy ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την θερμή υποδοχή και για την αμείωτη στήριξή του προς τον Ουκρανικό λαό.

Στη συνέχεια ο Παναγιώτατος καλωσόρισε και ευλόγησε τα μέλη της συνοδείας του προέδρου της Ουκρανίας, τον οποίο, στη συνέχεια, αποχαιρέτησε στα προπύλαια του Πατριαρχείου. 

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

*************************************************************

 Ο Ουκρανός πρόεδρος επισκέφθηκε το Νησί των Φιδιών, στη Μαύρη Θάλασσα, όπου το Κίεβο πέτυχε σημαντική νίκη στην αρχή του πολέμου με τη Ρωσία, ο οποίος σήμερα εισέρχεται στην 500η ημέρα του.

«Σήμερα είμαστε στο Νησί των Φιδιών, που ποτέ δεν θα το καταλάβει ο κατακτητής, όπως και την υπόλοιπη Ουκρανία, διότι είμαστε η χώρα των γενναίων», δήλωσε ο Zelenskyy σε βίντεο,  που δεν φέρει συγκεκριμένη ημερομηνία και  δημοσιεύθηκε σήμερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Θέλω να ευχαριστήσω από εδώ, από τον τόπο της νίκης, καθέναν από τους στρατιώτες μας για αυτές τις 500 ημέρες», δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο Zelenskyy στο βίντεο αυτό, στο οποίο φαίνεται να φθάνει με σκάφος στο νησί και να αφήνει λουλούδια σε μνημείο.

Λίγο μετά την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του 2022, ο ρωσικός στρατός κατέλαβε αυτό το νησί, που είναι σε στρατηγικό σημείο μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τις ακτές και όπου βρισκόταν μικρή ομάδα Ουκρανών στρατιωτών. Το ρωσικό καταδρομικό Moskva τους ζήτησε να παραδοθούν αλλά οι στρατιώτες αρνήθηκαν, λέγοντας μέσω ασυρμάτου «Προς ρωσικό πλοίο: άντε γ…θείτε»· ένα περιστατικό που αποτυπώθηκε σε ουκρανικό γραμματόσημο. Ο Ουκρανοί στρατιώτες τελικά αιχμαλωτίστηκαν και αργότερα ανταλλάχθηκαν με Ρώσους αιχμαλώτους. Το καταδρομικό Moskva βυθίστηκε στη Μαύρη Θάλασσα, αφού επλήγη, σύμφωνα με το Κίεβο, από ουκρανικούς πυραύλους. Η Μόσχα είχε αναφέρει μόνο μία έκρηξη στο πλοίο αλλά αναγκάστηκε τελικά να εγκαταλείψει το νησί τον Ιούνιο του 2022.

https://twitter.com/ZelenskyyUa/status/1677686623603965952?s=20

Share this post