Στο ΕΔΑΔ η υπόθεση Demirtaş κατά Τουρκίας

Στο ΕΔΑΔ η υπόθεση Demirtaş κατά Τουρκίας

Ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), στο Στρασβούργο, ήχθη χθες
η υπόθεση του Selahattin Demirtaş, ηγέτη του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), εναντίον της Τουρκίας, για «παράνομη σύλληψη και προφυλάκιση του από τις αρχές της Κυβέρνησης Ερντογάν» [Selahattin Demirtaş v. Turkey (no. 2) (application no. 14305/17)].

Στην πολύωρη ακρόαση ενώπιον του Δικαστηρίου (αποτελούμενου από 20 Δικαστές), οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών κατέθεσαν τα επιχειρήματά τους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η κατάθεση της Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Dunja Mijatovic, η οποία περιέγραψε την κατάσταση στην Τουρκία ως «συστηματική αποτυχία για ανεξάρτητη και αμερόληπτη απονομή δικαιοσύνης και την προφυλάκιση προσώπων ως τιμωρία για τις πολιτικές τους απόψεις». Η απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί σε μερικούς μήνες.

Παρούσα στην σημερινή ακρόαση ήταν η σύζυγός του Selahattin Demirtaş μαζί με ηγετικά στελέχη του HDP, που είτε είναι εξόριστα, είτε ταξίδεψαν από την Τουρκία. Παρέστησαν επίσης, Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την Ομάδα Φιλίας με τους Κούρδους, ανάμεσα τους και ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D), ο οποίος πρότεινε τον Selahattin Demirtaş για το βραβείο Ζαχάρωφ (Ελευθερίας της Σκέψης), το υψηλότερο βραβείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο ευρωβουλευτής Κ. Μαυρίδης με την κ. Demirtaş

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο το ΕΔΑΔ είχε καλέσει την Τουρκία να απελευθερώσει τον Selahattin «το συντομότερο», εκτιμώντας πως με την παράταση της κράτησής του επιδιώκεται «ο ανομολόγητος στόχος να καταπνιγεί ο πλουραλισμός στην Τουρκία».
Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος κατηγορεί το HDP ότι είναι η πολιτική βιτρίνα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), μιας ένοπλης οργάνωσης που θεωρείται τρομοκρατική από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της, απέρριψε αυτή την απόφαση, εκτιμώντας πως δεν είναι υποχρεωτική.

Share this post