Στο Αιγαίο και πάλι ο τουρκικός στόλος

Στο Αιγαίο και πάλι ο τουρκικός στόλος

Σε ετοιμότητα ο ελληνικός στρατός μετά την τουρκική Navtex

Ο Τούρκος πρόεδρος,  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε εντολή στον τουρκικό στόλο να πλεύσει στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καστελορίζου και Ρόδου, απειλώντας να κάνει πράξη τις απειλές του για δυναμική απάντηση στη συμφωνία Ελλάδας Αιγύπτου για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες 17 πλοία  έχουν πάρει θέσεις σε στρατηγικά σημεία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η τουρκική Navtex για άσκηση με πραγματικά πυρά σε θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στο Καστελόριζο και τη Ρόδο ,τέθηκε  σε ισχύ στις 05:30 τα σήμερα τα ξημερώματα. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ώρες παρατηρείται έντονη κινητικότητα του τουρκικού στόλου από το ναύσταθμο του Ακσάζ, ο οποίος βρίσκεται βορειοανατολικά της Ρόδου.

Τουρκικές ιστοσελίδες προσκείμενες στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετέδωσαν  ότι μέρος του τουρκικού στόλου αναχώρησε από το Γκιολτζούκ.
Οι συντεταγμένες της περιοχής, την οποία η Τουρκία δεσμεύει για την περίοδο 10-11 Αυγούστου έχουν ως εξής:
36 26.11 N – 029 07.47 E
36 28.32 Β – 028 46.26 Ε
36 19.56 Β – 028 43.46 Ε
36 08.56 Β – 029 18.56 Ε
36 14.52 Β – 029 18.58 Ε
Ετοιμάζει έξοδο το Oruc Reis;

Το στίγμα του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis καθώς και των συνοδευτικών σκαφών Cengiz Han και Ataman, έχουν χαθεί τις τελευταίες ώρες από την ιστοσελίδα Marine Traffic, η οποία αντλεί σε πραγματικό χρόνο στοιχεία για τις θέσεις των σκαφών. Έδωσαν τελευταίο στίγμα ανοιχτά του αγκυροβολίου της Αττάλειας.

 Στη φωτογραφία από την ιστοσελίδα Marine Traffic, το ερευνητικό σκάφος φαίνεται αγκυροβολημένο στην Αττάλεια, ωστόσο έχει να δώσει στίγμα από χθες τα μεσάνυχτα . 

Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις: Κινητικότητα του τούρκικου στόλου - Ετοιμάζει έξοδο το Oruc Reis; - 1

 

Το Oruc Reis παραμένει στα ανοιχτά της Αττάλειας, αναμένοντας εντολές. Τις κινήσεις του τουρκικού στόλου παρακολουθεί με ψυχραιμία η Αθήνα, η οποία δηλώνει αποφασισμένη να υπερασπισθεί δυναμικά κάθε απειλή της εθνικής της κυριαρχίας.

Στρατιωτικές πηγές στην Αθήνα επιβεβαιώνουν την κινητικότητα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και τονίζουνπως ο ελληνικός στόλος παρακολουθεί κάθε κίνηση των Τούρκων και είναι σε ετοιμότητα για να επέμβει.

Οι ίδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι   σε όλο το ανατολικό Αιγαίο υπάρχει σημαντικός αριθμός μονάδων του πολεμικού ναυτικού ικανός να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση.

Επίσης, ο Στρατός Ξηράς έχει τεθεί σε επιφυλακή, ενώ η Πολεμική Αεροπορία είναι πανέτοιμη να δώσει κ πάλι ηχηρές απαντήσεις στους Τούρκους.

Ο Κωνσταντίνος Φίλης, καθηγητής διεθνών σχέσεων, δήλωσε στο OPEN TV: «Στο πιο καλό σενάριο η Τουρκία θα ανεβάσει τη στάθμη της έντασης,  αλλά λόγω της κακής οικονομίας προκειμένου να αποφύγει τις κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα πάει σε μία πιο μετριοπαθή στάση. Αν και πρέπει να περιμένουμε εντάσεις τις επόμενες εβδομάδες. Η Ελλάδα ασφαλώς δεν εκχωρεί σε καμία τρίτη δύναμη την άμυνά της, αλλά στην διπλωματική της θωράκιση έχει εργαλεία για να μπορέσει να υψώσει διπλωματικό τείχος απέναντι στη Τουρκία. Αυτά αφορούν την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και τις ΗΠΑ».

 

Share this post