Στο αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιερεμίας Α’ και ο υμνογράφος της ΜτΧΕ. Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης

Στο αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιερεμίας Α’ και ο υμνογράφος της ΜτΧΕ. Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης

Η μνήμη τους θα εορτάζεται στις 13 Ιανουαρίου καί 7 Δεκεμβρίου αντιστοίχως.

Στο αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας αναγράφηκε σήμερα, 10 Ιανουαρίου 2023,  ο μακαριστός Γέρων Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης, μετά από απόφαση που έλαβε σήμερα η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η μνήμη του θα τιμάται στης 7 Δεκεμβρίου. Υπήρξε για σειρά ετών υμνογράφος της μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. Μέχρι σήμερα, όπως εκτιμούν οι ειδικοί , δεν έχει βρεθεί διάδοχος του μεγάλου  διαμετρήματος του. 

*Δείτε αφιέρωμα στο γέροντα Γεράσιμο Μικραγιαννανίτη, υμνογράφο της μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. Μιλούν πατέρες της Σκήτης Μικράς Αγίας Άννας, ο κεκοιμημένος γέρων Σπυρίδων και ο π. Νεκτάριος.


Γέροντας Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης, ένας υμνωδός από τον Άθωνα (uoa.gr)

ΦΩΤΟ: Ν. Παπαχρήστου

Ἐξ ἄλλου, εἰσηγήσει τῆς Κανονικῆς Ἐπιτροπῆς, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος  ἐνέγραψεν εἰς τό Ἁγιολόγιον τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας τόν Οἰκουμενικόν Πατριάρχην Ἱερεμίαν Α’ ὁρίζουσα τήν ἐτήσιον μνήμην του εἰς τάς 13 Ἰανουαρίου .

Ο Ιερεμίας καταγόταν από την Ήπειρο και είχε διατελέσει Μητροπολίτης Σόφιας επιδεικνύοντας σημαντικές διοικητικές ικανότητες. Εξελέγη Οικουμενικός Πατριάρχης σύμφωνα με τον βιογράφο του Μιχαήλ Στρουμπάκη, το 1522. Το 1526, εν τη απουσία του από την Κωνσταντινούπολη αντικαταστάθηκε αντικανονικά από τον Ιωαννίκιο Α’ αλλά μετά από δύο Συνόδους (Ιεροσόλυμα-Κωνσταντινούπολη) αποκαταστάθηκε στο θρόνο του.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για θέματα των επισκοπών του, για την ενίσχυση του κοινοβιακού θεσμού, για τις σχέσεις με άλλες εκκλησίες και για κανονικά θέματα.

Επί των ημερών του θεμελιώθηκε η Μονή Σταυρονικήτα στο Άγιον Όρος. Σημαντικό επίτευγμα κατά τη θητεία του ήταν το ότι κατόρθωσε να διατηρήσει τις ορθόδοξες εκκλησίες της Πόλης από το να κατεδαφιστούν ή να μετατραπούν σε τζαμιά, μετά από θέμα που ανακινήθηκε το 1537, 84 χρόνια μετά την Άλωση.

Ο Ιερεμίας κατόρθωσε να το αποφύγει ευρίσκοντας ζώντες υπέργηρους Τούρκους συμμετέχοντες στις εχθροπραξίες της εποχής οι οποίοι μαρτύρησαν ενώπιον ειδικού πολιτκού σώματος ότι στην πραγματικότητα η Πόλη παρεδόθη και δεν αλώθηκε, με αποτέλεσμα να παραμείνει το δικαίωμα διατήρησης των ορθοδόξων ναών.

Παρέμεινε Πατριάρχης ως το 1546 όπου ασθένησε και απεβίωσε έχοντας εγκαταλείψει το θρόνο του διαβιώντας ως απλός μοναχός.

ΦΩΤΟ:  orthodoxianewsagency.gr

Share this post