Στο Άγιο Όρος ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Στο Άγιο Όρος ο Οικουμενικός Πατριάρχης

* Επίσκεψη από 19 έως 22 Οκτωβρίου

Συνεργασία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο είχε σήμερα, Σάββατο, 3 Αυγού-στου, Αντιπροσωπεία της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους, αποτελούμενη από τους Μο-ναχό Νικόδημο Λαυριώτη, Μοναχό Νικόδημο Αγιοπαυλίτη και Ιερομόναχο Σισώη Ξενο-φωντινό, προκειμένου να καταρτιστεί το πρόγραμμα της Επισκέψεως που θα πραγματο-ποιήσει ο Παναγιώτατος, από 19 έως 22 Οκτωβρίου, στο Άγιον Όρος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου το Σάββατο, 19 Οκτωβρίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα αφιχθεί στην Ι.Μονή Ξενοφώντος, πρώτο του σταθμό στο Άγιον Όρος. Στον Αρσανά της Μονής θα πραγματοποιηθεί η επίσημη υποδοχή του Παναγιωτάτου από τον Πρωτεπιστάτη, τους αγίους Καθηγουμένους και τους Αντιπροσώπους των 20 Αθωνικών Ιερών Μονών. Την επομένη, Κυριακή, 20 Οκτωβρίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα προεξάρχει της Θείας Λειτουργίας που θα τελεστεί στο νέο Καθολικό της Μονής, με την ευκαιρία της επετείου των 200 ετών από της ανεγέρσεώς του.

Δείτε εδώ εικονική περιήγηση στην Μονή

Ιερά Μονή Ξενοφώντος

Στο πλαίσιο της Επισκέψεώς του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, θα μεταβεί στις Καρυές, όπου θα προσκυνήσει την εφέστιο Εικόνα του Αγίου Όρους, την Παναγία “Άξιόν Εστί”, στον Ναό του Πρωτάτου, ενώ θα επισκεφθεί και τις Ι.Μονές Βατοπαιδίου, Παντοκράτορος και τις Σκήτες Αγίου Ανδρέου (Σεράϊ), Αγίου Παντελεήμονος και Προφήτου Ηλιού.

Ως Οικουμενικός Πατριάρχης ο κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Άγιο                             Όρος το 1992. (Στην φωτογραφία του Ν. Μαγγίνα από την πρώτη επίσκεψη ασπάζεται την εικόνα “Άξιον Εστί”).      Έκτοτε ο Πατριάρχης επισκέφθηκε αρκετές φορές το Περιβόλι της Παναγίας.                      Η τελευταία φορά ήταν τον Οκτώβριο του 2014. 

Κατά τη συνάντηση του Παναγιωτάτου με την Αντιπροσωπεία της Ιεράς Κοινότητος παρέστη και ο υπογραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, διάκονος Γρηγόριος.

Ιερά Μονή Ξενοφώντος
Η Μονή ιδρύθηκε λίγο πριν το 998. Με σιγίλλιο του Πατριάρχη Γαβριήλ Δ΄ έγινε κοινοβιακή το 1784 και έκτοτε λειτουργεί μέχρι σήμερα.
Η σημερινή μορφή της μονής είναι αποτέλεσμα σειράς επισκευών και επεκτάσεων που ολοκληρώθηκαν στο τέλος περίπου του 18ου αιώνα.
Κατά την εποχή του Ρώσου μοναχού Βασιλείου Μπάρσκι (1744) αναφέρεται, και περιέργως μεταξύ μόνο των Ρώσων, ως φημισμένο ίαμα – θαυματουργό, νερό που ανέβλυζε στην άμμο στην αριστερή πλευρά της παραλίας της Μονής.
Το μοναστήρι εορτάζει στις 23 Απριλίου του Αγίου Γεωργίου.
Το παλιό Καθολικό σήμερα αποτελεί μέρος του μοναστικού πληθυσμού. Διατηρούνται τοιχογραφίες ζωγραφισμένες από τον Κρητικό ζωγράφο Αντώνιο το 1544 και στην αψίδα έχει χαραχτεί η ημερομηνία 1545 όπου μαρτυρεί την ανακαίνιση του ναού. Μία επιγραφή αναφέρει ως δωρητές τον ηγεμόνα της Βλαχίας Ιωάννη Ματθαίο και την σύζυγο του Ελένη Βεσσαράβα.
Στο νέο Καθολικό φυλάσσονται επίσης δυο ψηφιδωτές εικόνες του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Γεωργίου του 13ου αιώνα και η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας, αντίγραφο της εικόνας που καταστράφηκε στο μοναστήρι της Χώρας κατά την Άλωση την Κωνσταντινούπολης. Η εικόνα αρχικά ανήκε στη Μονή Βατοπαιδίου αλλά μετά πέρασε στην κυριότητα της Ξενοφώντος το 1730.
Η βιβλιοθήκη περιέχει 600 χειρόγραφα, 8 περγαμηνές, ειλητάρια, έγγραφα και πάνω από 7.000 έντυπα βιβλία.
Στο σκευοφυλάκιο φυλάσσονται αρκετές φορητές εικόνες, σταυροί, λειτουργικά αντικείμενα, ιερά λείψανα, άμφια και ένα κομμάτι του Τίμιου Ξύλου. Μεταξύ των κειμηλίων είναι και ηεικόνα της Μεταμορφώσεως φτιαγμένη από κηρομαστίχα.
Στη Μονή αυτή αξίζει να δουν οι επισκέπτες το παλαιό καθολικό με τις τοιχογραφίες της κρητικής σχολής (1544), το παρεκκλήσιο του Αγίου Δημητρίου καθώς και την τράπεζα όπου φέρονται τοιχογραφίες του 1475.
Η Μοναστική της δύναμη ανέρχεται στους 50-55 μοναχούς και εξαρτηματικούς.

Share this post