Στο Άγιο Όρος ο Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ

Στο Άγιο Όρος ο Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ

Χειροτόνησε σε πρεσβύτερο  αδελφό της Μονής Παντοκράτορος, ο οποίος από την μητέρα έλκει την καταγωγή από την Κύπρο

Σήμερα Κυριακή , 1 Αυγούστου ( 19 Ιουλίου, 2021 με το Ιουλιανό Ημερολόγιο , που ακολουθείται στο Άγιο Όρος) ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου Γέρων Χαλκηδόνος , Εμμανουήλ, τέλεσε την Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος και με σεπτή ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, χειροτόνησε σε πρεσβύτερο τον ιεροδιάκονο της Μονής Νικόδημο, ο οποίος από την μητέρα του έχει καταγωγή από την Κύπρο. Ο  αυτάδελφος του νέου πρεσβυτέρου στην  Mονή Παντοκράτορος είναι ο μοναχός Πορφύριος .

Τον νέο πρεσβύτερο κέλευσαν για την χειροτονία του οι ηγούμενοι των Μονών Ξενοφώντος, Αρχιμ. Αλέξιος (α), και Παντοκτάτορος, Αρχιμ. Γαβριήλ(δ). Συλλειτούργησαν ένας Αρχιμ. του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πατέρες της Μονής Παντοκράτορος.

Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν , μεταξύ άλλων, ο πολιτικός  υποδιοικητής του Αγίου Όρους,  Άριστος  Κασμίρογλου, και μέλη της συνοδείας του Σεβασμιωτάτου. 

Αναμνηστική φωτογραφία στο καθολικό της Μονής Παντοκράτορος. Από αριστερά: Ο Ηγούμενος της Γαβριήλ, ο Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, 

                                               ο Ηγούμενος της Μονής Ξενοφώντος Αλέξιος και ο νέος πρεσβύτερος Νικόδημος

Ακολούθησε μοναστηριακή τράπεζα , την οποία ευλόγησε ο Γέρων Χαλκηδόνος. Απόψε , παραμονή -κατά το Ιουλιανό Ημερολόγιο- του Προφήτη Ηλίου στην ομώνυμη Σκήτη, που υπάγεται στην Μονή Παντοκράτορος , ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ θα θα χοροστατήσει στην αγρυπνία-πανήγυρη ,  κατά την διάρκεια της οποίας ο Ηγούμενος Γαβριήλ θα εγκαταστήσει τον  νέο Δικαίο, ιερομόναχο Φιλήμονα.  Στην Θεία  Λειτουργία ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος  θα χειροτονήσει τον διάκονο της Σκήτης  Βαρθολομαίο  σε πρεσβύτερο.

Ο Σεβασμιώτατος Εμμανουήλ έφθασε χθες το απόγευμα στο Άγιο Όρος από το Κίεβο,  όπου εκπροσώπησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη στους εορτασμούς για την μνήμη του Αγίου Βολοντομίρ  και την 1033η επέτειο του Βαπτίσματος των Ρως-Ουκρανίας από την Μητέρα τους Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως.  Ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος επισκέφθηκε τον Πρωτεπιστάτη του Αγίου Όρους, Γεώργιο Βατοπαιδινό και εξέφρασε τις θερμές ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη για την αποκατάσταση της υγείας του Ηγουμένου Εφραίμ. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην  οποία ήταν παρών ο πολιτικός υποδιοικητής του Αγίου Όρους, Αρ. Κασμίρογλου, αντηλλάγησαν απόψεις για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος  και αναμνηστικά δώρα.

 

Share this post