Στις κάλπες ο τουρκικός λαός στις 14 Μαΐου για προεδρικές και βουλευτικές εκλογές

Στις κάλπες ο τουρκικός λαός στις 14 Μαΐου για προεδρικές και βουλευτικές εκλογές

Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία θα διεξαχθούν την 14η Μαΐου, μετά την επίσημη προκήρυξη από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υπέγραψε την απόφαση κατά την διάρκεια τελετής που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.

«Η χώρα μας θα μεταβεί στις κάλπες για να εκλέξει τον πρόεδρο και τους βουλευτές της στις 14 Μαΐου», δήλωσε ο Ερντογάν κατά την ομιλία του μετά την υπογραφή της απόφασης.

ΦΩΤΟ:  yenisafak.com

Αντιμέτωπος με τον Κιλιτσντάρογλου

Στις επερχόμενες εκλογές ο Ερντογάν θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος σε πανηγυρικό κλίμα ανέλαβε τα καθήκοντα της υποψηφιότητάς του έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις που έκαναν οι έξι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Στόχος του, είπε, να ανατρέψει τον θρόνο των δυναστών, αλλά προειδοποίησε τους συντρόφους του πως ακολουθούν δύσκολες ημέρες.

«Ξέρω πως είναι εύκολο να είσαι φίλος αυτού που βρίσκεται στο παλάτι . Υπάρχουν λεφτά, δόξα…Αλλά η συντροφιά με τον κύριο Κεμάλ είναι επώδυνη. Είναι ένας μακρύς και στενός δρόμος, γεμάτος κινδύνους» είπε μεταξύ άλλων ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

ΦΩΤΟ: yenisafak.com

Τόνισε πως αμέσως θα επισκεφτεί τις σεισμόπληκτες περιοχές και έπλεξε το εγκώμιο των πέντε εταίρων της συμμαχίας.

«Αυτή την τρέλα θα την κάνουμε μαζί με την Πρόεδρο Μεράλ Ακσενέρ. Επειδή η κα Meral είναι γενναία. Παλεύει σκληρά και θέλω να γίνει γνωστό». είπε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε τον Εκρέμ Ιμάμογλου παιδί του και τον Μανσούρ Γιαβάς συναγωνιστή που τους δένει μακροχρόνια φιλία. Οι δύο δήμαρχοι ήταν το διαπραγματευτικό χαρτί της Μεράλ Ακσενέρ για την επιστροφή της με τον όρο να υπηρετήσουν ως αντιπρόεδροι, ωστόσο ο Αλί Μπαμπατζάν τονίζει πως και το δημαρχιακό τους αξίωμα είναι εξίσου σημαντικό

«Νομίζω ότι δεν θα παραδώσουν τα κλειδιά των δημαρχιών των δύο μεγαλύτερων σε πληθυσμό πόλεων της Τουρκίας στο AKP» εκτίμησε ο Αλι Μπαμπατζάν.

Απώλειες στις δημοσκοπήσεις για τον Ερντογάν

Απώλειες καταγράφονται για το AKP, το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν, και σε νέα δημοσκόπηση, αυτή τη φορά της MetroPoll την Πέμπτη (9/3), σύμφωνα με την οποία το κυβερνών κόμμα χάνει 4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις μετρήσεις του Ιανουαρίου.

Την ίδια στιγμή, το 34% των ερωτηθέντων θεωρεί την κυβέρνηση του AKP υπεύθυνη για τον υψηλό αριθμό νεκρών και τις καταστροφικές συνέπειες του σεισμού που συγκλόνισε τη Τουρκία τον περασμένο μήνα.

Στο πλαίσιο της μηνιαίας δημοσκόπησης “Turkey’s Pulse” που πραγματοποιήθηκε από τη MetroPoll σε 2.118 άτομα σε 28 επαρχίες μεταξύ 23-28 Φεβρουαρίου, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν μεταξύ άλλων, ποιος πιστεύουν ότι ευθύνεται περισσότερο για τις απώλειες από τον σεισμό.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που ανάρτησε στο Twitter την Πέμπτη ο καθηγητής Özer Sencar, ιδιοκτήτης της MetroPoll, έδειξαν ότι το 34,4% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι η κυβέρνηση του AKP ήταν “η περισσότερο υπεύθυνη για τις απώλειες από τον σεισμό”.

Το ποσοστό ψηφοφόρων κομμάτων της αντιπολίτευσης. που έχουν την ίδια άποψη ξεπερνά το 60%, ενώ περιορίζεται στο 6,4% μεταξύ των υποστηρικτών του ΑΚΡ και στο 3,4% μεταξύ των υποστηρικτών του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), του Ντ. Μπαχτσελί.

Πηγή : News 24/7 

Share this post