Στις 9 Αυγούστου θα τα πουν Αναστασιάδης-Ακιντζί
Στις 9 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η ανεπίσημη συνάντηση μεταξύ του προέδρου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου. H συνάντηση θα αρχίσει στις 10.30 πμ.
Σχετικές διευθετήσεις γίνονται με το Γραφείο της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο κας Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.
Το ραντεβού των δύο ηγετών αποτελεί το σημείο αναφοράς για την παραπέρα πορεία και το κατά πόσο θα υπάρξει προοπτική είτε για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είτε για συνέχιση της στασιμότητας.
Στη συνάντηση αυτή οι δύο ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να πουν πολλά και το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης θα καθορίσει και την παραπέρα πορεία των πραγμάτων.
Για την κυβέρνηση είναι ξεκάθαρο ότι η οποιαδήποτε εξέλιξη που θα οδηγήσει σε επάνοδο των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να συνοδεύεται από τον τερματισμό των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Οι ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία μετά από αρκετό καιρό να ξεκαθαρίσουν αρκετά θέματα που έχουν προκύψει αυτό το διάστημα και ανάλογα με την καλή θέληση που θα επιδείξουν, μπορούν να δημιουργηθούν και οι ανάλογες προϋποθέσεις. Βασική παράμετρος παραμένει η στάση της τουρκικής κυβέρνησης.
Έφυγε η απαντητική επιστολή
Όπως σημειώνει σε δεύτερη γραπτή του δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, έχει διαβιβαστεί σήμερα η επιστολή του προέδρου Αναστασιάδη, με την τοποθέτησή του σχετικά με την πρόταση για το φυσικό αέριο, προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Αντόνιο Γκουτέρες, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και την Ύπατη Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι.
Η επιστολή έχει κοινοποιηθεί και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.
Το παρατεταμένο αδιέξοδο στο Κυπριακό σε συνδυασμό με τα νέα τετελεσμένα της τουρκικής επιθετικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ, συνιστούν ένα επικίνδυνο σκηνικό που μπορεί να οδηγήσει σε απευκταίες εξελίξεις δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΑΣΚΕΛ, βουλευτής Στέφανος Στεφάνου.
“Ένας δρόμος υπάρχει για να αναχαιτίσουμε τους κινδύνους και να ανοίξει η προοπτική και για το Κυπριακό αλλά και για την ασφαλή αξιοποίηση του φυσικού πλούτου του λαού μας. Να σπάσει το σημερινό αδιέξοδο με επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στη βάση όσων ζητεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ”, είπε.
ΤΟ ΑΚΕΛ καλεί τον πρόεδρο Αναστασιάδη “να προσέλθει στη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη με στόχο να επιβεβαιώσει πειστικά τη σαφή και αμετάκλητη δέσμευση του στη λύση διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Να επιβεβαιώσει, επίσης, με τον ίδιο ξεκάθαρο τρόπο, ότι οι διαπραγματεύσεις θα βασίζονται στο Πλαίσιο Γκουτέρες και στις συμφωνημένες συγκλίσεις. Το ΑΚΕΛ καλεί τους δύο ηγέτες να επιβεβαιώσουν όλα τα αυτά στη μεταξύ τους συνάντηση και από κοινού να απευθυνθούν στο ΓΓ του ΟΗΕ, κάτι που ο ίδιος –και όχι τυχαία- είχε ζητήσει κατ’ επανάληψη μετά το ναυάγιο στο Κρανς Μοντανά. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για να συγκαλέσει ο ΓΓ άτυπη διάσκεψη σε σύνθεση Κρανς Μοντανά προκειμένου, ακολούθως, να προχωρήσουμε στην επανέναρξη των ουσιαστικών συνομιλιών”.
Ο κ. Στεφάνου υποστήριξε ότι “τώρα επαληθεύεται πόσο αδιέξοδη αλλά και ζημιογόνα είναι η αναζήτηση άλλων δρόμων και στρατηγικών, καλούμαστε να δράσουμε με αποφασιστικότητα, βούληση και συνέπεια σε αρχές”.
Ο Τσαβούσογλου
Η Τουρκία στηρίζει διαμεσολάβηση Γερμανίας στο θέμα των κυρώσεων της ΕΕ για την Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος υποστήριξε ότι οι κυρώσεις της ΕΕ δεν έχουν αξία και πως η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ρόλο διαμεσολάβησης.
Για το Κυπριακό, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η επόμενη ανεπίσημη πενταμερής για το Κυπριακό θα είναι για τη λύση και για να μάθουν τις ιδέες όλων.
Σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι TGRT, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι στην Ελλάδα υπάρχει νέα κυβέρνηση και πως ο Τούρκος Πρόεδρος είχε συναντηθεί και παλαιότερα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.
«Εμείς θέλουμε να καθίσουμε μαζί και να λύσουμε τις διαφωνίες μας που έχουμε με την Ελλάδα. Στηρίζουμε τις θετικές δηλώσεις του Έλληνα ομολόγου μας», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ προσθέτοντας ότι «η πίεση που υπάρχει στην ‘Ε/κ διοίκηση’ υπάρχει και στην Ελλάδα. Για την Ανατολική Μεσόγειο και ειδικά για τις περιοχές κοντά στην Κύπρο είπαμε ότι είμαστε μέσα για μια συμφωνία για τον διαμοιρασμό του πετρελαίου. Φτάνει τα δικαιώματα του λαού της ‘τδβκ’ να τους τα δώσουν. Στηρίζουμε τα βήματα που γίνονται για τον διαμοιρασμό των πηγών. Η ΕΕ λαμβάνει αποφάσεις μόνο για να ικανοποιήσει τον ‘Ε/κ τομέα’ (Κυπριακή Δημοκρατία) και την Ελλάδα. Εμείς ως απάντηση στείλαμε το τέταρτο πλοίο μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Εμείς είπαμε πως εάν κάνετε βήματα με αυτό τον τρόπο για να ικανοποιήσετε τους Ε/Κ και την Ελλάδα θα αυξήσουμε την παρουσία μας. Η απόφαση της ΕΕ για κυρώσεις δεν έχει αξία. Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή. Στηρίζουμε όπως η Γερμανία αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή σε αυτό το θέμα. Αλλά εμείς τους προειδοποιήσαμε να μην επιδείξουν μονομερή στάση, τους είπαμε να είναι αντικειμενικοί. Αν γίνει αντίθετο βήμα, θα αυξήσουμε την παρουσία μας. Δεν επιτρέπουμε να αμφισβητούνται οι δραστηριότητες μας που αφορούν την κυριαρχία μας», ανέφερε.
Επίσης, δήλωσε ότι δεν χρειάζονται άλλα ερευνητικά πλοία ή γεωτρύπανα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Μ. Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία είναι έτοιμη για συνεργασία προκειμένου να επιτευχθεί μια λύση στη διένεξη για τους ενεργειακούς πόρους στην περιοχή.