Στις 7 Δεκεμβρίου ο Ερντογάν πάει στην Αθήνα

Στις 7 Δεκεμβρίου ο Ερντογάν πάει στην Αθήνα

Θα μεταβεί και στην Θράκη

Οριστικοποιήθηκε η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, στις 7 και 8 Δεκεμβρίου, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.
Ο Τούρκος Πρόεδρος θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία της χώρας, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, ενώ θα επισκεφθεί και τη Θράκη.
Τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει για την επικείμενη επίσκεψη:
«Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διάλογος με τη γείτονα κρίνεται σημαντικός σε μια περίοδο με δυσκολίες στις σχέσεις των δύο χωρών και με κρίσιμα ζητήματα για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

Στην παρούσα συγκυρία όπου οι γερμανοτουρκικές σχέσεις είναι στο ναδίρ και ταυτόχρονα παρατηρείται ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας στη βάση των εξελίξεων στο Συριακό, είναι πιο σημαντικό από ποτέ, να μπορεί η Ελλάδα να αξιοποιεί και να αναβαθμίζει τους διαύλους επικοινωνίας με την τουρκική πλευρά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συζήτηση ανάμεσα στις δύο πλευρές πρέπει να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα ζητήματα, ειδικά εκείνα τα οποία οδηγούν κατά καιρούς σε ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες καθώς και τις ευρύτερες περιφερειακές εξελίξεις που αγγίζουν και τις δύο χώρες.

Μεταναστευτικό, ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, οικονομική συνεργασία, με έμφαση στα μεγάλα πρότζεκτ που έχουν ήδη γίνει γνωστά, σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, καθώς και περιφερειακές εξελίξεις είναι τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ατζέντα των συζητήσεων ».
Στην Λευκωσία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι η αναμενόμενη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου «είναι σημαντική και ευελπιστούμε ότι θα υπάρξουν κάποια συγκεκριμένα αποτελέσματα». Σε ερώτηση, αν το Κυπριακό περνά μέσα από το θέμα της ενέργειας, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε : «οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι κάτι που βρίσκεται υπό την προϋπόθεση απόφασης μιας τρίτης χώρας και αυτό αποδεικνύεται μέσα από τις εξελίξεις. Ο ενεργειακός μας σχεδιασμός συνεχίζεται κανονικά. Η Τουρκία απουσιάζει από τον διάλογο για τα ενεργειακά θέματα ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή μας, ακριβώς λόγω της παράνομης παρουσίας της στην Κύπρο, και εναπόκειται στην Τουρκία, αν πραγματικά επιθυμεί να συμμετάσχει τον διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη για αυτά τα θέματα, να πρέπει να προχωρήσει στην επίλυση του Κυπριακού».

Share this post