Στις 25 Ιανουαρίου διερευνητικές επαφές Ελλάδας -Τουρκίας

Στις 25 Ιανουαρίου διερευνητικές επαφές Ελλάδας -Τουρκίας

Ν. Δένδιας: «Η ρητορική  από Τούρκους αξιωματούχους, αλλά και από τον τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Τατάρ, δεν είναι ενθαρρυντική».

Την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία ανακοίνωσε  το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Πρόκειται για τον  εξηκοστό  πρώτο γύρο των διερευνητικών επαφών, ο οποίος θα γίνει  στην Κωνσταντινούπολη, στις 25 Ιανουαρίου 2021.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, προηγήθηκε επικοινωνία της τουρκικής πλευράς με την Αθήνα. Η Άγκυρα πρότεινε όπως η διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών Επαφών λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου 2021, πρόσκληση την οποία η Αθήνα απεδέχθη.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου  έκανε λόγο για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις επί όλων των θεμάτων,  που συζητήθηκαν στους 60 γύρους συνομιλιών.

Την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να προσέλθει στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία όποτε αυτές ξεκινήσουν με ειλικρινή βούληση και εποικοδομητική διάθεση σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι η ατζέντα των διερευνητικών επαφών είναι συγκεκριμένη και δεν μπορεί να αλλάξει.

 

«Δεν μπορεί ο εις των συνομιλητών να αποφασίσει μονομερώς την διεύρυνση της ημερήσιας διάταξης. Αυτό ισοδυναμεί με προσπάθεια υπονόμευσης των επαφών αυτών», αναφέρει.Τον κ. Δένδια, όπως υποστηρίζει σε  συνέντευξή του στην «Καθημερινή” Αθηνών , προβληματίζει το γεγονός ότι «η Τουρκία του 2021 δεν είναι η Τουρκία του 2016, όταν και έγινε ο τελευταίος, μέχρι στιγμής, γύρος των διερευνητικών επαφών». «Η σημερινή Τουρκία αποκλίνει από την Τουρκία των αρχών της δεκαετίας του 2000, όταν προσέβλεπε στην Ευρωπαϊκή Ένταξη. Αλλά βέβαια, ουδείς μπορεί να αποφασίσει νέα αλλαγή πορείας για λογαριασμό της. Εγώ το εύχομαι από καρδιάς», αναφέρει.

Απαισιοδοξία για το Κυπριακό

Όσον αφορά  το Κυπριακό, ο κ. Δένδιας τονίζει ότι δε μπορεί να είναι ασιόδοξος, καθώς «η ρητορική προερχόμενη από Τούρκους αξιωματούχους, αλλά και από τον τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Τατάρ, δεν είναι ενθαρρυντική».

Πάντως επισημαίνει ότι η Αθήνα, πάντα σε απόλυτο συντονισμό με την Λευκωσία, θα συμμετάσχει σε άτυπη πενταμερή διάσκεψη, εφόσον τη συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και υπενθυμίζει ότι η θέση μας «είναι γνωστή και σταθερή, δηλαδή Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Κοινοτικού κεκτημένου».

 

 

Share this post