Στήριξη στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών στη βάση ΔΔΟ εξέφρασαν οι Αντιπρόσωποι των πέντε Μ. Μ. του ΣΑ

Στήριξη στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών στη βάση ΔΔΟ εξέφρασαν οι Αντιπρόσωποι των πέντε Μ. Μ. του ΣΑ

Ο Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Σεργκέϊ Λαβρόφ

Γεύμα στους Μόνιμους Αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας παρέθεσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης, τις εργασίες της οποίας προσφώνησε νωρίτερα σήμερα.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε εκτενώς στις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει και του γεύματος στο οποίο θα παρακαθίσει την ερχόμενη Δευτέρα, με τον ΓΓ των ΗΕ και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους Μονίμους Αντιπροσώπους για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από πλευράς της Τουρκίας τόσο στη θάλασσα όσο και επί του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ιδιαίτερα για την παραβίαση του status quo  της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προέβη, επίσης, σε εκτενή αναφορά για τις προτάσεις και πρωτοβουλίες του προς άρση του αδιεξόδου με στόχο την εξεύρεση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Από την πλευρά τους όλα τα Μόνιμα Μέλη του ΣΑ μετέφεραν τη στήριξη τους στις προσπάθειες του Προέδρου για επανέναρξη της διαδικασίας τονίζοντας την προσήλωση τους στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καθορίζουν τη βάση λύσης του Κυπριακού.

Επίσης, στη βάση και της πρόσφατης Προεδρικής Δήλωσης καταδίκασαν τις ενέργειες της Τουρκίας και επανέλαβαν την ανάγκη αναστροφής τους, αλλά και προσήλωσης στα όσα προβλέπουν τα ψηφίσματα 550 και 789.

Στο γεύμα παρακάθησαν, επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στα ΗΕ, ο Διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Πριν από το γεύμα ο  Νίκος Αναστασιάδης είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος Αναστασιάδης  είπε :  «ήταν μια άκρως ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον κ. Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια της οποίας είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω για τις τελευταίες εξελίξεις και να του εκφράσω θερμές ευχαριστίες για τη στάση που βεβαίως η Ρωσία έχει τηρήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας μετά τα πρόσφατα γεγονότα της παραβίασης του στάτους κβο της Αμμοχώστου από την Τουρκία, και να μεταφέρω τις θέσεις και την εμμονή μας στη συνέχιση του διαλόγου για εξεύρεση μιας λύσης, στη βάση πάντα των ψηφισμάτων των ΗΕ”.

Ο κ. Λαβρόφ επανέλαβε τη δική τους θέση αρχής, ότι” η Ρωσία παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση μιας λύσης που να συνάδει απόλυτα με τα ψηφίσματα των ΗΕ και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας».

ΦΩΤΟ: Δ. Πανάγος

Share this post